*Nettavisen* Sport.

Eksperter uenige om Tour de Ski

Foto: Terje Bendiksby , Gorm Kallestad, Thomas Rasmus Skaug (NTB Scanpix) / Simen Lønning, Espen Haugen (Mediehuset Nettavisen)

- Den seieren vil nok ha en bismak.

02.07.14 10:39

Søndag avsluttes vinterens Tour de Ski med jaktstart i monsterbakken ved Val di Fiemme.

Norge stiller med favorittene for både kvinner og herrer, og er kommer trolig til å stikke av med tidenes første norske seier i konkurransen.

Men det er likevel OL som er det store høydepunktet for langrennsløperne denne sesongen, noe enkelte forfall og avhopp fra touren vil bekrefte.

Med unntak av Alexandr Legkov har russerne droppet å delta i vinterens tour. Det samme har svenske Marcus Hellner. I stedet ønsker de å lade opp til OL med trening.

Jentene er enda mer rammet av forfall i vinterens konkurranse, etter at Justyna Kowalczyk nektet å starte og Marit Bjørgen måtte avbryte på grunn av sykdom. I tillegg har flere valgt å hoppe av underveis på grunn av nettopp forberedelser til OL.

Nettavisen har snakket med flere langrennseksperter om man bør vurdere å droppe Tour de Ski i en OL-sesong.

Pedersen: - Liten bismak
Tidligere verdensmester Hilde Gjermundshaug Pedersen synes ikke det ville vært dumt å droppe og arrangere Tour de Ski i OL-sesongene.

- Det er ikke noe dumt forslag. Det synes jeg høres veldig fornuftig ut. Da får man muligheten til å forberede seg til OL. Det er OL som teller i en OL-sesong, sånn er det bare, sier Pedersen til Nettavisen.

- Spesielt i kvinneklassen er det mange som ikke er med. Det er en liten bismak på den seieren vil jeg tro. I herreklassen er vel de fleste med, sier Pedersen.

Hun synes det er synd at enkelte velger å hoppe av underveis i konkurransen.

- Det er dumt at folk ikke fullfører, men det er ulike årsaker til det. Noen hopper av på grunn av sykdom, og det må være greit. Men har man startet (og er frisk), så bør man kanskje fullføre, sier den tidligere landslagsløperen.

«Pølsa»: - Bra med skirenn i romjula
Langrennsløper Øystein «Pølsa» Pettersen håper imidlertid at det er fint med skirenn i romjulen.

- Jeg synes det er bra at det er Tour de Ski, men jeg ser poenget at så lenge det er OL i samme sesong, så blir det kun de som kjemper om seieren, som på en måte, synes det er interessant å gå, sier Pettersen til Nettavisen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

- Sånn sett så blir ikke produktet «Tour de Ski» noe bedre at folk prioriterer OL, men jeg synes det er bra at det er skirenn og Tour de Ski på TV i romjula, sier «Pølsa».

Jevne: - Fint uansett
Han får støtte av den olympiske mesteren fra Nagano-OL, Erling Jevne.

- Det er synd om de antatt beste står over, men fjorårsvinneren på herresiden er med. I herreklassen er det en fantastisk hard konkurranse uansett. Dameklassen er derimot veldig sårbar når noen av de beste blir borte. Da er det veldig redusert, synes jeg, sier Jevne til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men jeg tror det blir feil å droppe det. For oss som er skiinteresserte er det uansett fint å se på, sier Jevne.

Hjelmeset: - Dette må vi ha
TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset tror også det ville vært feil å droppe touren i en OL-sesong, og viser til at flere av løperne hopper av på grunn av sykdom.

- Tour de Ski er kanonbra, så det må vi ha, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Det største problemet med Sotsji-OL er at man må tilbake til høyden. Man må få lagt inn en treningsperiode der og det er en vanskelig prioritering, sier Hjelmeset.

Vinterens Tour de Ski avsluttes med jentenes jaktstart klokken 13.30, mens herrene avslutter touren klokken 15.

Her kan du følge rennet direkte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag