I løpet av forrige Serie A-sesong var det ni nordmenn som fikk spilletid i ulike italienske klubber. Det er rekord i antall nordmenn i Serie A på en sesong.

Den største norske stjernen i Serie A er landslagsspiller Morten Thorsby som har vært en av Sampdorias viktigste spillere de siste to årene.

Serie A-ekspert Endre Lübeck tror nettopp Thorsby sin suksess i Italia har gjort at italienske klubber har sperret opp øynene for nordmenn.

– Thorsby-effekten som jeg kaller det. Det at Thorsby har vært en nøkkel i Sampdoria de siste sesongene og satt standarden både på og utenfor banen tror jeg har vekket interesse, sier Lübeck før han fortsetter.

– Italienerne ser også med Jens Petter Hauge og Kristoffer Askildsen at nordmenn er oppofrende spillere som kan passe bra inn i den italienske fotballen og kulturen. Når klubbene ser at nordmennene gjør det bra ønsker flere å se etter det neste store og vil slenge seg på.

Lübeck deler gleden sin over den norsk-italienske koblingen.

– Det er utrolig moro med så mange nordmenn i Serie A. Det blir spennende å følge med på hvordan de gjør det.

Les også: Han er Manchester Uniteds første sommerkjøp

– Deler det søte liv

Serie A-eksperten legger til at han tror Haaland og Ødegårds internasjonale suksess også har bidratt til den store interessen.

Det har vært sporadiske tilfeller av nordmenn i Italia. Sist gang en nordmann spilte i Serie A, før Thorsby signerte for Sampdoria i 2019, var Erik Huseklepp som tilbragte en halv sesong i Bari tilbake i 2011.

Lübeck tror at en annen faktor som gjør at nordmenn drar til Italia er kommunikasjonen nordmennene imellom.

– Når de norske Italia-proffene er hjemme på landslagssamling eller på ferie snakker de med venner og lagkamerater. De prater om det varme og deilige klimaet, god mat og drikke og en god livsstil, i tillegg til et høyt sportslig nivå. Det blir en positiv ting.

Kristoffer Askildsen er lagkamerat med Thorsby i Sampdoria, og en viktig spiller for U-21-landslaget.

Thorsby har ved flere anledninger uttalt seg i media om et bra liv i Italia, både på og utenfor banen. 25-åringen har blitt en publikumsfavoritt i Sampdoria etter å ha lært seg italiensk og blitt integrert i den italienske kulturen og spillestilen.

– Italienere elsker fotball. Spiller man bra for klubben blir man en gud og folkehelt blant supporterne. Selvsagt frister det, forteller Lübeck.

Liste over nordmenn som spilte i Serie A denne sesongen:

Morten Thorsby og Kristoffer Askildsen (Sampdoria) Emil Bohinen, Stefan Strandberg og Julian Kristoffersen (Salernitana) Emil Konradsen Ceïde (Sassuolo) Martin Palumbo (Juventus, på lån fra Udinese) Dennis Johnsen (Venezia, rykket ned til Serie B) Leo Østigård (Genoa, på lån)

Les også: Flere har ristet på hodet over «harseleringen». Nå røper Avaldsnes-profilen hva Riise sa selv

«Norsk-italienske» Salernitana

Neste år kan nok en rekord slås med en rekke nordmenn koblet til flere Serie A-klubber.

Erik Botheim skal ifølge Nettavisen sine opplysninger være svært nære en overgang til Salernitana. Spissen skal ha vært i Salerno mandag og vært i samtaler med Serie A-klubben angående en fireårskontrakt. TV 2 skrev tirsdag at Botheim er klar for Salernitana. Klubben selv har enda ikke bekreftet overgangen.

Serie A-eksperten beskriver Botheim som en målsnik som er god foran mål, men påpeker at han vil møte langt sterkere lag og forsvar enn før. Lübeck tror starten i Botheims nye potensielle klubb vil bli viktig.

– Botheim er en type spiller som er avhengig av flyt. Får han en god start kan han gjøre det veldig bra. Hvis han ikke får det til i starten blir han fort iskald og det kan butte i mot, sier Lübeck om Lyn-gutten.

22-åringen kan bli lagkamerat med to nordmenn i Emil Bohinen og Julian Kristoffersen. Bohinen imponerte stort for klubben som lå store deler av sesongen på sisteplass på tabellen. 23-åringens storspill endte i en permanent treårsavtale med de burgunderrøde.

Kristoffersen har vært i klubben siden februar 2021, men står kun med åtte innhopp. Den høyreiste spissen ble lånt ut til Serie B-klubben Cosenza i 21/22-sesongen. For øyeblikket er begge spillerne en del av sesongoppkjøringen til Salernitana.

I tillegg spilte landslagsstopper Stefan Strandberg tolv kamper for Salernitana i høst før han ble skadet i en lengre periode. 31-åringen ble ikke registrert for spill i Serie A på vårsesongen. Strandberg hadde kun ettårskontrakt med opsjon på et år til. Tiden er nå ute og stopperen har spilt sin siste kamp for det «norsk-italienske» laget.

Kobles til storklubber

En annen norsk spiller som har tatt flyet ned til Italia den siste uken er Bodø/Glimts Ola Solbakken. Trønderen skal være i samtaler med Roma angående en overgang til hovedstadsklubben. Solbakken imponerte stort i begge oppgjørene mot Roma i Conference League denne sesongen. Nettavisen vet at også Napoli er interessert i 23-åringen.

Men Napoli skal ikke bare være interessert i den raske vingen. I lang tid har Leo Østigård vært ryktet til Champions League-klubben. Østigård var utlånt til Genoa i vår og imponerte kraftig med flere kamper som banens beste til tross for at laget endte opp med nedrykk. Den 22 år gamle midtstopperen eies av Brighton. Premier League-klubben og Napoli skal være i samtaler angående den nye norske yndlingen.

Da den italienske sportsavisen Gazzetta dello Sport forrige uke skrev om spillere som var ryktet til og fra klubber i Italia ble i tillegg Jørgen Strand Larsen koblet til Bologna, mens Birk Risa skal være ønsket i nyopprykkede Lecce. Dette er også informasjon Nettavisen sitter med.

Spilleren eksperten har mest tro på

Men det stopper ikke der. En annen landslagsspiller som kobles med Serie A-overgang er Kristian Thorstvedt.

Fra midtbaneposisjonen sin i belgiske Genk har Thorstvedt levert 17 mål og seks målgivende pasninger. Det har italienske Sassuolo fått med seg. Eurosport skrev mandag at Thorstvedt er nære en avtale med Serie A-klubben som endte på 11.-plass forrige sesong.

På spørsmål om hvem han har mest tro på av spillerne som er linket til Serie A er nettopp Thorstvedt det første navnet som blir nevnt.

– Jeg tror Thorstvedt vil gjøre det best. Han har vist frem kvaliteter i Genk og på landslaget. Han er en tøff fysisk spiller som også er smart og skapende i form av mål, assist og sjanser.

Om overgangen blir en realitet, blir han lagkamerat med Emil Konradsen Ceïde. 20-åringen ble i januar lånt ut fra Rosenborg, med opsjon på kjøp. Opsjonen har Sassuolo valgt å benytte seg av. Ceïde har kun hatt seks innhopp for klubben, men skal ha gjort det bra på trening og er en spiller de ønsker å satse på.

Den italienske journalisten Gianluca Di Marzio skriver at overgangssummen ligger på tre millioner euro.

Brødrepar rykket ned

Dennis Johnsen og Venezia rykket opp fra Serie B forrige sesong og fikk en sesong på det øverste nivået. Det ble for tøft for Venezia og klubben rykket rett ned igjen etter en svak sesong som endte på jumboplass.

Trønderen spilte 26 kamper i Serie A og scoret ett mål og hadde to assist. Vingen er ikke ryktet vekk fra klubben og virker å følge med klubben ned en divisjon. Lillebror Mikael Johnsen er også eid av Venezia, men er for øyeblikket på lån i Oakland Roots i USA.

Stortalenter

Den norske spilleren som har spilt på et topp fire-lag er Martin Palumbo. Den norsk-italienske spilleren debuterte for Juventus i årets siste kamp og ble byttet inn for selveste Paulo Dybala i hans avskjedskamp. Palumbo er eid av Udinese og har denne sesongen vært på lån hos Juventus, med opsjon på kjøp. Opsjonen er enda ikke blitt utløst.

20-åringen har spilt for Juventus B i Serie C, men trent en god del med A-laget. Før utlånet var midtbanespilleren en del av Udinese sitt A-lag hvor han debuterte i Serie A. Der står han med fire kamper. Hvor Palumbo spiller neste år er enda ikke sikkert.

I Juventus holder også tidligere Ull/Kisa-spiller Elias Solberg til. 18-åringen spiller for juniorlaget til storlaget.

På Atalanta sitt juniorlag spiller en annen nordmann ved navn Alwande Roaldsøy. Den 18 år gamle midtbanespiller signerte for klubben for to år siden. Tidligere har nordmannen sagt at han har som mål å debutere i Serie A før han er 19.

Liste over alle potensielle nordmenn i neste års Serie A:

Morten Thorsby og Kristoffer Askildsen (Sampdoria) Emil Bohinen, Erik Botheim og Julian Kristoffersen (Salernitana) Emil Konradsen Ceïde og Kristian Thorstvedt (Sassuolo) Ola Solbakken (Roma) Leo Østigård (Napoli) Martin Palumbo (Udinese/Juventus) Jørgen Strand Larsen (Bologna) Birk Risa (Lecce) Alwande Roaldsøy (Atalanta)