Gå til sidens hovedinnhold

Eliasch valgt til ny FIS-president

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har fått en ny president for første gang siden 1998, men det var ikke kandidaten Norge ønsket.

Fredag ble det avholdt presidentvalg i FIS under forbundets 52. kongress og det var den svensk-britiske mangemilliardæren Johan Eliasch som gikk seirende ut av presidentkampen mot Sarah Lewis, Urs Lehmann og Mats Årjes.

Eliasch fikk det nødvendige flertallet allerede etter én avstemningsrunde. 59-åringen fikk 65 av totalt 119 stemmer, noe som utgjorde 54,62 prosent av alle stemmene.

- Jeg skal være en president for alle nasjoner og alle disipliner, sier Eliasch i sin takketale.

59 år gamle Eliasch er en svensk-britisk forretningsmann som er godt kjent i skimiljøet som eier av skimerket Head.

I sin valgkamp har milliardæren fått støtte av blant andre Aksel Lund Svindal og Lindsey Vonn.

Etter det Nettavisen erfarer var det sveitsiske Urs Lehmann som lenge ble sett på som en favoritt til å bli ny FIS-president, men Eliasch skal ha overbevist mange med sin valgkamp de siste månedene.

Les også: Boris Johnsons svenske milliardærvenn kan ende opp som FIS-sjef

Erstatter syk Kasper

Eliasch kommer nå til å erstatte 77 år gamle Gian-Franco Kasper som går av som president etter over 22 år i sjefsstolen.

Tidligere på dagen ble det klart at Kasper ikke kunne stille på kongressen etter at han forrige uke ble innlagt på sykehus med pusteproblemer.

Eliasch ønsket Kasper god bedring i sin takketale etter at seieren var sikret.

- Uten Gian-Franco hadde vi ikke vært der vi er i dag, sier Eliasch.

Les også: FIS-president Kasper innlagt på sykehus

Fiasko for Norges favoritt

Allerede før fredagens kongress hadde Norges Skiforbund bekreftet at de ville stemme på svenske Årjes.

Det ble imidlertid en fiasko for den svenske kandidaten.

Årjes endte opp med kun 13 stemmer og kom dårligst ut av fredagens avstemning.

Erik Røste, president i Norges Skiforbund, fortalte til Nettavisen tidligere i uken at Årjes har fokus på mye av det samme som de er opptatt av og at han i flere år har vist den handlekraften, kunnskapen og forståelsen som skal til for å utvikle FIS i den retningen de ønsker.

At det til slutt var Eliasch som gikk seirende ut av valget kom imidlertid ikke som noen stor overraskelse for Røste.

- Vi hadde trodd at det skulle bli flere valgrunder og at Årjes skulle få flere stemmer, men nå er det bare å gratulere Eliasch. Han har vist et stort engasjement for skisporten. Han har drevet kampanje i 15-16 måneder og snakket med veldig mange. Han har bedre kjennskap til internasjonal skisport nå enn hva han hadde. Og så har han vist handlekraft gjennom de forretningene han har drevet med. Det er et spennende valg, sier Røste til Nettavisen.

Røste forteller at han har snakket med Eliasch flere ganger det siste året.

- Han har en veldig klar alpinbakgrunn, så jeg har spurt han om hvordan han ser for seg utviklingen av de øvrige disiplinene. Da har han vært veldig tydelig på at han skal være president for både små og store nasjoner og en president for alle grener. Det er det viktigste som jeg har tatt opp med ham, at de idrettene som kanskje ligger nordmenns hjerter nærmest også blir ivaretatt, forteller presidenten i Norges Skiforbund.

Røste fortsetter i FIS-styret

Selv om presidentvalget ikke gikk helt slik Norges Skiforbund hadde håpet, viste FIS-medlemmene stor tillit til Røste da han ble gjenvalgt i FIS-styret for det neste året.

Den norske representanten fikk 96,5 prosent av stemmene - noe som var flest av alle kandidatene til FIS council.

Også Russlands skipresident Jelena Välbe stilte som kandidat til FIS-styret og russeren var siste representant som kom med av de 16 som ble stemt frem under fredagens kongress.

Fredag ble det også klart at neste FIS-kongress vil bli arrangert i Vilamoura i Portugal 22. til 28. mai.