*Nettavisen* Sport.

Elitespilleren Mats Weberg (23) operert for testikkelkreft

Foto: Tobias Nordli / Sarpsborg Arbeiderblad

- Ting settes i et annet perspektiv når man får en slik diagnose.

14.01.13 15:00

Sist onsdag ble Sparta-spilleren Mats Weberg (23) operert for testikkelkreft. Prognosen er at han blir helt frisk. 23-åringen fra Sarpsborg satser på å komme tilbake på hockeybanen så raskt som mulig.

- Legene har sagt at jeg må holde meg i ro i fire uker. Jeg gjorde inngrepet gjennom magen, og da kan jeg ikke belaste magemusklene på en måneds tid. Etter fire uker kan jeg trene som normalt igjen, forteller Weberg til Sarpsborg Arbeiderblad.

Stor støtte
Det gjenstår nå 13 kamper i eliteserien. Sluttspillet starter lørdag 2. mars. Weberg satser på å få med seg slutten på sesongen.

- Målet er å komme tilbake til de siste seriekampene. Da skal jeg bruke de matchene til å komme i toppform til sluttspillet, sier han.

Weberg skryter voldsomt av støtten har hatt fått fra lagkameratene etter kreftdiagnosen.

- Jeg valgte å fortelle det i garderoben fredag for halvannen uke siden. Guttene har vært helt fantastiske mot meg. Nå skylder jeg laget å komme tilbake og gjøre et bra sluttspill, uttaler han.

Kreftdiagnosen har medført at Weberg setter ekstra stor pris på at han spiller ishockey.

- Motivasjonen varierer i løpet av en sesong. Noen ganger er hockey veldig moro, andre ganger er det litt tungt. Når man får en kreftdiagnose skjønner man hvor heldig man er som får drive med dette hver dag. Jeg er glad for at jeg spiller hockey. Ting settes i et annet perspektiv når man får en slik diagnose. Både når det gjelder hockey og livet ellers, sier han.

Fikk sjokk
Weberg var til undersøkelse i Oslo den samme dagen som Sparta spilte mot Lørenskog for elleve dager siden.

- Jeg fikk gjennom ultralyd og spesialister beskjed om et jeg mest sannsynlig hadde testikkelkreft. Blodprøvene bekreftet at det var en svulst. Jeg hadde kreft. Det var et sjokk å få den beskjeden. Jeg tror ikke det gikk opp for meg med en gang. Først da jeg ringte familien etterpå gikk det opp for meg, forteller Weberg.

Han bestemte seg fort for å tenke positivt.

– Kreft er et veldig negativt ord å få rett i ansiktet. Man tenker på alle mulige konsekvenser på en sånn sykdom. Jeg bestemte meg imidlertid tidlig for å tenke positivt, uansett hva som skjer, sier han.

Ingen spredning
Weberg tok bilde for å sjekke om det var spredning av kreften. Det tok et halvt døgn før han fikk den gledelige beskjeden at det ikke var spredning.

- Du rekker å tenke litt når man venter et halvt døgn på et sånt svar, men jeg har en innstilling på at det skal gå bra. Jeg tror det var mer tøft for familien min enn meg, sier han.

Nå ser han framover.

- Legene har sagt at jeg blir helt frisk. Det er jeg naturligvis veldig glad for, sier Weberg.

Mats Weberg er takknemlig for den raske og gode behandlingen han har fått.

- Gjennom media kan man få et dårlig bilde av Helse-Norge. Jeg kan skryte av Fredrikstad sykehus. Alle har hjulpet meg fantastisk bra hele tiden, sier Weberg.

Det tok bare seks dager fra han fikk kreftdiagnosen til han ble operert.

- Jeg fikk beskjed om at jeg kunne bli operert den dagen jeg ville. Jeg kunne bare si hvilken dag som passet for meg, og så ble jeg operert den dagen, forteller 23-åringen.

En liten hevelse
Sparta-spilleren skjønte tidligere i vinter at noe var galt med kroppen, men han trodde ikke det var alvorlig.

- Det begynte med at jeg merket en liten kul som jeg trodde ikke var farlig. Det var en liten hevelse. Men jeg trodde det kom fra et slag eller noe sånt, sier han.

Weberg innrømmer at det tidvis har vært vanskelig å konsentrere seg om ishockey.

- Sykdommen har nok hemmet meg i desember. Jeg har nok ikke hatt den fokuset jeg skal på hockey, sier han.

Nå er han hjemme fra sykehuset igjen, og ser positivt på framtiden. Han føler seg frisk og rask.

Weberg skal tilbake til studiene i løpet av kort tid.

- Jeg må passe på å takke for all støtten fra familie, venner og laget. Den har vært helt fantastisk, sier løperen som debuterte på A-laget til Sparta sesongen 2005/06.

Denne saken er levert av Sarpsborg Arbeiderblad. Les flere saker på SA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.