Gå til sidens hovedinnhold

Elofsson om doping og Norge: - Man begynner jo å lure

Per Elofsson legger kortene på bordet.

Den tidligere svenske langrennsløperen Per Elofsson legger onsdag fram sine blodverdier fra hans aktive karriere, skriver Västerbottens-Kuriren.

Det gjør han på grunn av den svenske Uppdrag granskning-dokumentaren «Blodracet», som stiller spørsmål til høye blodverdier i det internasjonale langrennsmiljøet på 90-tallet.

Dokumentaren ble vist i Sverige 27. februar.

Elofsson har hele tiden vært klar på at han har ønsket å gå ut med tallene etter at dokumentaren ble vist, og har oppfordret samtlige løpere om å gjøre det samme.

Blodverdiene han nå har publisert er fra 1993 til 2006.

- Perfekte tall
Og ifølge dopingekspert og tidligere dopingsjef i FIS (Det Internasjonale Skiforbundet), Bengt Saltin, ser tallene «perfekte ut».

- Ut ifra et kontrollsynspunkt ser Pers verdier helt perfekte ut, med små svingninger, sier Saltin, ifølge Aftonbladet.

Svenskens hemoglobinverdier varierer fra 141 og 161 gram per liter blod.

- Når man ser på verdiene over tid, er det stabilt. Det er det som er mest overbevisende, sier Saltin.

- Man begynner jo å lure
Samtidig som Elofsson går ut med egne blodverdier, er han forundret over hvor problematisk spørsmålet om blodverdier har vært for andre utøvere og nasjoner, deriblant Norge, skriver Aftonbladet.

- Om man ikke har noe å skjule, så kan jeg ikke forstå hvorfor det er så problematisk. Man begynner jo å lure om det er noe som ligger bak reaksjonene, sier Elofsson til VK.

Norges Skiforbund gikk imidlertid i mars ut med 408 målinger på herresiden og 277 målinger fra damesiden fra 1989 til 2002 i kjølvannet av den svenske dokumentaren.

Olympiatoppen-lege Ola Rønsen og skipresident Erik Røste fortalte da at det ikke finnes noen unaturlige høye verdier.

- Det er ingen unaturlige hemoglobinnivåer hos norske utøvere og var det heller ikke på 90-tallet. Det er heller ingen unaturlige endringer i nivåene. Så det er ingen saklig grunn til mistanken som ble fremsatt i svensk TV og av Bengt Saltin, sa Røste på presentasjonen i mars.

- Ser ikke hensikten
Tallene var hentet fra blodprøver og prosjekter i regi av Skiforbundet. Det var ventet at Skiforbundet ville fortsette å samle inn blodverdier fra 90-tallet, men i oktober kunne VG melde at prosessen var stoppet.

- Vi har etter presentasjonen ikke jobbet aktivt for å samle inn flere verdier for eksempel. fra Aker og Fürst. Slik denne saken har utviklet seg i ettertid og situasjonen er nå, ser vi ikke hensikten med å samle inn disse prøvene. Det finnes ikke indisier eller dokumentasjon mot norske utøvere. Det forholder vi oss til, forteller kommunikasjonssjef Espen Graff i en e-post til VG.

Tidligere denne måneden varslet SVT om at de lager en ny dopingdokumentar.

- Det kommer et program til, ja, og norsk skisport er med, sier Nils Hanson, prosjektleder i «Uppdrag granskning» til Aftenposten.no.

Kommentarer til denne saken