Gå til sidens hovedinnhold

EM-profilen hevdes å være Solskjærs våte drøm. Nå kommer ekspert med nedslående beskjed: - Det minsker muligheten for en overgang

Spanias Pau Torres (24) kan være den perfekte signeringen for Manchester United, men stopperen kan få sjansen til å oppfylle helt andre drømmer.

- Han er en fantastisk spiller. Toppklasse. Jeg har vært trener i Sevilla, PSG og Arsenal, men aldri sett en spiller som han, sier Unai Emery om sin spanske elev.

24 år gamle Pau Torres har akkurat lagt bak seg en bemerkelsesverdig sesong for Villarreal. Stopperen har ikke bare fått sitt definitive gjennombrudd, han har også vært med å vinne «den gule ubåtens» første store trofé noensinne.

Det skjedde da Villarreal beseiret Manchester United i en svært dramatisk Europa League-finale. 22 straffespark måtte til for å kåre en vinner i oppgjøret.

Torres var én av mange som gjorde en sikker jobb fra krittmerket i finalen. Før kampen gikk til straffer, hadde han temmet Uniteds giftige angrep i 120 minutter.

Veland: - Det første du legger merke til

Det engelske laget styrte kampen i andre omgang og Edinson Cavani satte inn en utligning, men derfra og inn holdt Pau Torres og kollegaene unna for stormakten.

Petter Veland følger spansk fotball tett og har latt seg imponere stort av midtstopperen denne sesongen. Han forstår at Unai Emery bruker store ord.

LES OGSÅ: Dette bildet av De Gea fikk legenden til å reagere: - Vær så snill, ikke gjør det

- Jeg tror han sikter til det at Pau Torres er en midtbanespiller som spiller midtstopper, i form av at han er så sikker med ball, har høy treffprosent på pasninger, tar gode valg og er rolig med ball. Det er det første du legger merke til når du ser ham spille. Til tider kan han se for kald ut, sier Veland til Nettavisen.

- Men treffprosenten er så høy og feilmarginen er så liten. Han leser spillet, har en naturlig ro og det er veldig få spillere, spesielt stoppere i den alderen som har de kvalitetene. Han er i tillegg ganske fersk i gamet. Han slo gjennom da han var 22, ble tatt ut på landslaget da han var 23 og vant Europa League som 24-åring.

Veland mener 24-åringen fortsatt kan bli enda bedre.

- Jeg tror at «the sky's the limit» for ham, sier La Liga-eksperten.

Kobles med United

Torres' storspill de siste par sesongene har selvsagt blitt lagt merke til og han kobles stadig med de største klubbene i Europa. Manchester United nevnes hyppig.

- Ja, han passer definitivt den profilen til å spille ved siden av Harry Maguire. Maguire er litt den typen som Raul Albiol er nå i Villarreal, han kan ta Pau Torres under sine vinger og være lederen. Du får også en høyrebeint og en venstrebeint stopper. Det kan være en fordel i oppbyggingen at de ikke er for like, sier Veland.

Manchester City og Real Madrid er to andre klubber som har vist interesse, men Veland tror det først og fremst er United som kan bli aktuell i sommer.

- Det er tre lag som har de økonomiske musklene og virker logisk. City var tidlig ute, men så traff de blink med Ruben Dias og da har ryktene der falmet litt. Real Madrid virker å være mer interessert i Jules Konde (Sevilla) om de skal erstatte Sergio Ramos med noen andre enn David Alaba og selge Raphael Varane til for eksempel United.

- Dermed er United den mest reelle kandidaten om han velger å flytte på seg.

Eksperten tror imidlertid at Pau Torres selv har litt andre planer.

LES OGSÅ: Hevder United-stjernen ønsker alvorsprat med Solskjær

- Nå er Villarreal kvalifisert til Champions League og det minsker muligheten for en overgang,. av to årsaker. Klubben tjener masse penger på å vinne Europa League og spille Champions League, så de har ikke behov for å selge spillere og Pau Torres kan få oppfylt barndomsdrømmen sin ved å spille Champions League med Villarreal.

Trener: - Puslete

Selv om han nå er et av de heteste navnene i Fotball-Europa og en det er knyttet stor spenning til foran sommerens EM, var det ikke skrevet i stein at Torres skulle lykkes.

24-åringen er en ekte Villarreal-gutt og sluttet seg klubbens ungdomsakademi da han var seks år gammel. Derfra har han gått gradene opp til seniorlaget.

Javi Calleja, som har vært trener på både ungdomsnivå og seniornivå i Villarreal, minnes en gutt som kanskje egentlig passet best som midtbanespiller.

- Pau er var ikke den typen man kunne se at ville bli en stjerne da han var 12 år gammel. Han har tatt steg for steg og blitt gradvis bedre. Da han ble snakket om, sa folk at han var veldig god med ballen, men at han var litt for puslete i forsvarsspillet. Da han var ung kunne du se at han hadde et enormt talent for å bygge opp spillet. Jeg brukte han faktisk et par sesonger på midtbanen, men han sa selv at han var mest komfortabel i forsvar, sier Calleja i et intervju med nettstedet The Athletic.

- Sakte, men sikkert fikk han mer intensitet i forsvarsspillet. Han ble sterkere, mer fysisk i spillestilen og han utviklet seg videre, forteller Calleja.

LES OGSÅ: Villarreal-profilen fant fram mobilen og sendte en hilsen til Liverpool

Som Veland allerede har vært inne på fikk spanjolen et relativt sent gjennombrudd. Det var først i 2016 at han ble tatt opp og fikk sine sjanser for Villarreal B.

Daværende B-trener Paco Lopez hentet inn en 19 år gammel Pau Torres på laget og etter hvert ble det regelmessig spilletid i Segunda Division B - nivå tre i Spania.

- Han var litt beskjeden som gutt, du kan si at han var sjenert. Som spiller brukte han ikke høyden sin for å dominere i lufta. Men han hadde noe ved seg så fort han fikk ballen i beina. Han forsto spillet, det virket enkelt for ham. Jeg skjønte at kvaliteten han manglet ville komme med tiden. Vi jobbet mye med ham når det kom til å vinne en-mot-en-dueller. Vi jobbet også mye med det taktiske. Han leste spillet veldig bra både med og uten ball. Han sa ikke så mye, men han tok til seg det som ble sagt.

- Det handlet egentlig bare om at han måtte bli mer moden. Han fikk mer erfaring etter hvert som han spilte kamper. Hadde hadde et naturtalent, sier Paco Lopez.

Mentor Tasevski

Samtidig som han spilte for Villarreal B fikk han også muligheten til å trene med A-laget til den spanske klubben. Der høstet han nyttig erfaring fra rutinerte karer. Han jobbet med forsvarsspillere som Victor Ruiz, Alvaro Gonzalez og Daniele Bonera.

Midtstopperen fikk regelmessig trener med A-laget i denne perioden og jobbet med forsvarsspillere som Victor Ruiz, Alvaro Gonzalez og Daniele Bonera.

Den tidligere Villarreal-spilleren, nå trener i klubben, Igor Tasevski, skulle også bli en viktig mann i jobben med å forme Pau Torres til en fullblods stopper.

- Pau er en gutt som alltid ønsker å bli bedre. En som hjalp ham mye var Igor Tasevski. Han var en mentor når det kom til det defensive. Pau hørte alltid etter når vi snakket til ham og jobbet med det han fikk beskjed om. Han skulle vinne dueller og bli mer oppmerksom på defensive farer. Vi måtte overbevise ham om hva som skulle til for nå det øverste nivået, men vi visste at han ville klare det før eller siden. Han hadde et naturtalent som var umenneskelig, sier Miguel Alvarez til The Athletic.

LES OGSÅ: Veland tatt på senga av Ramos-sjokket: - Det var noe man hadde tatt for gitt

63 år gamle Alvarez var også en av trenerne til 24-åringen tidlig i karrieren.

Den elegante stopperen viste såpass fin utvikling at han ble belønnet med sin første sjansen på A-laget allerede i desember 2016. Det ble kun én opptreden der i 2016/17-sesongen, men på B-laget ble han en viktig brikke og spilte 34 kamper.

Heller ikke den påfølgende sesongen klarte Pau Torres å gjøre et godt nok inntrykk til å få regelmessig spilletid for Villarreal, men det ble seks nye kamper.

På lån i Malaga

Til tross for dette skulle Villarreal vise seg å være et perfekt sted for unggutten. Paco Lopez er ikke sikker på at han hadde fått samme utvikling andre steder.

- Pau passer perfekt inn i et lag som ønsker å spille ut bakfra, med trenere som har den filosofien. På et annet lag, eller med en annen trener som hadde ønsket er mer direkte spill, kunne det kanskje blitt vanskeligere for ham, mener Lopez.

I 2017/18-sesongen tapte Villarreal fire av kampene der Torres var på banen og han var fortsatt et stykke unna å etablere seg som et førstevalg på stopperplass. Det ble derfor bestemt at han skulle ta et mellomstopp, på lån i Malaga på nivå to.

- Et av de viktigste øyeblikkene i karrieren hans var da han dro til Malaga. Det hjalp ham å utvikle den intensiteten og kraften mange sa at han manglet da han var yngre. Det var et veldig positivt opphold og han kom tilbake mer voksen. Han var blitt en ekte fotballspiller. Han viste der at han kunne være hard og tøff når det trengtes. Han kunne vinne de defensive duellene da det gjaldt som mest, sier Calleja.

Da han kom tilbake fra dette låneoppholdet hadde Torres allerede blitt 22 år. Han var fortsatt et stykke unna et stort gjennombrudd, men det skulle komme snart. Han hadde likevel vist sitt talent i Malaga og andre klubber hadde begynt å snuse rundt.

Villarreal hadde imidlertid bestemt seg for å satse på den lokale gutten og han fikk selskap av veteranen Raul Albiol i midtforsvaret til klubben i 2019/20-sesongen.

Det hele åpnet med fire baklengs i en 4-4-kamp mot Granada.

LES OGSÅ: Veland advarer Ødegaard mot nytt utlån: - Ingen har hatt suksess med en slik karrierevei

- Pau var ikke ansvarlig for baklengsmålene i den kampen. Det var laget som sviktet. Vi beholdt tilliten til ham og ganske snart spilte han mot spillere som Karim Benzema, Lionel Messi, Luis Suarez og Alvaro Morata. Han viste alltid sitt beste i møte med disse superstjernene, forteller Javi Calleja, som da var blitt A-lagstrener.

Fikk sjansen på landslaget

Han spilte totalt 36 kamper og scoret to mål for Villarreal i 2019/20-sesongen. Sammen med veteran Albiol dannet han et stopperpar som stadig fungerte bedre.

Samarbeidet dem imellom fortsatte i 2020/21-sesongen og det hele kulminerte altså i en historisk Europa League-triumf onsdag den 26. mai 2021.

Det skulle ikke gå lang tid fra Pau Torres etablerte seg som fast inventar hos den «gule ubåten» til det spanske landslaget kom og banket på døra hans.

Til tross for sitt store talent, var ikke Pau Torres en spiller som regelmessig fikk sjansen på aldersbestemte landslag. Han sto kun med én fattig U21-kamp, før han ble tatt ut i A-landslagstroppen til møtet med Malta i EM-kvalifiseringen i oktober 2019.

Han scoret i debuten og spilte deretter 90 minutter de neste seks landskampene. Torres utviklet raskt et godt samarbeid med veteranstopper Sergio Ramos.

Real Madrid-legenden er imidlertid ikke tatt ut til sommerens EM-sluttspill, noe som gjør at et enda større ansvar faller på skuldrene til den spillende stopperen.

- Jeg er ikke overrasket over at han fant seg fort til rette på landslaget. Spania pleier å dominere kamper og har ballen mye. Pau passer dermed perfekt inn, han vet hva han skal gjøre med ballen. I den alderen han er så kan han også bli enda bedre. Det er alltid noe å forbedre, ting som kan poleres. Men med det nivået han holder, er det ingenting i veien for at han kan spille for en klubb på enda høyere nivå, med mindre det skjer noe helt spesielt eller han får skader, mener tidligere trener Paco Lopez.

LES OGSÅ: Berge la ut bilde av Ødegaard. Det vekker oppsikt i England

- Må ta et valg

Torres har kontrakt med Villarreal fram til 2024 og har en utkjøpsklausul på rundt 50 millioner euro. Klubber som Real Madrid, Chelsea, Manchester United, Barcelona og Juventus sies å følge spanjolen tett. Det at 24-åringen er venstrebein, tror Lopez gjør han ekstra interessant for en rekke av de største klubbene i verden.

- Det er ikke mange venstrebeinte stoppere i verden med et slikt talent. Pau har alt som skal til for å spille for en av de største klubbene i Europa, sier Alvarez.

Tidligere trener Calleja sier seg helt enig i den påstanden.

- Han har et enormt potensial, det finnes ikke grenser. Han kan nå så langt han vil. Han har alt det som skal til og kan spille for akkurat den klubben han ønsker. Andre klubber ser stadig nærmere på ham, klubber som kjemper om de største trofeene i Europa. Men Pau trives godt, Villarreal er laget hans. Men det kommer nok en tid der han må ta et valg på om han vil bli der videre eller reise, sier Calleja.

LES OGSÅ: Spekulasjonene florerer rundt Haaland. Nå svarer han om fremtiden: - Veldig viktig

For rundt ett og et halvt år siden hadde Pau Torres knapt spilt en kamp på seniornivå. Nå kan han nærmest velge og vrake mellom noen av de største klubbene i verden.

Og i sommerens EM får han en sjanse til å virkelig introdusere seg for fotballelskere på det ypperste nivå. Han har likevel allerede rukket å bli historisk.

- Han er den eneste spilleren som er født og oppvokst i byen og som har representert klubben på alle nivåer, som har vunnet et trofé med Villarreal, sier Petter Veland.