*Nettavisen* Sport.

EM-sjokkene som alltid kommer

Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Hvem overrasker i år? Vi ba norske fotballprofiler komme med sine EM-tips.

01.06.12 11:27

ULLEVAAL (Nettavisen): Fotball-EM i Polen og Ukraina nærmer seg, og forhåndstipsene flommer som vanlig over.

Det er vanskelig å spå vinneren i år, slik det er hver eneste gang et mesterskap i fotball skal avholdes.

Nettavisen ba noen av de norske landslagsspillerne komme med sine tips til hvem som vinner sommerens EM-sluttspill.

Og det er ikke noen overraskelser i tipsene de kommer med.

- Jeg tror Spania eller Tyskland vinner. Det er de beste lagene, sier landslagskaptein Brede Hangeland til Nettavisen.

Morten Gamst Pedersen er enig med sin landslagskollega.

- Spania er favoritter, Nederland og Tyskland blir også å regne med. Så har vi en outsider-gruppe med en del andre lag, sier Gamst Pedersen til Nettavisen.

Liten tro på England
Ingen av landslagsspillerne nevner England som favoritter. Men John Arne Riise har tro på at Roy Hodgsons menn kan overraske.

- De er outsidere. Jeg tror ikke de kan gå hele veien, men de kan overraske med de beste spillerne tilbake. Jeg håper England gjør det bra, jeg har et nært forhold til England og jeg kjenner mange spillere der, sier Riise til Nettavisen.

Brede Hangeland lot seg ikke imponere av England da Norge spilte mot dem på Ullevaal, og synes det er vanskelig å spå hvordan de kommer til å gjøre det i EM.

- De må opp på et høyere nivå enn de var mot Norge, hvis de skal blande seg inn i favorittsjiktet. Men det kommer de også til å gjøre, sier Hangeland.

- Ikke favoritter
Morten gamst Pedersen tror de lave forventningene kan være bra for vanligvis seierssikre engelskmenn.

- De er ikke favoritter, og det blir spennende å se hva de får til. Nå mangler de (Wayne) Rooney og noen Chelsea-spillere, men de har mange gode spillere, så vi får se. De har ikke like mye press på seg nå som de har hatt tidligere, og kanskje de kan dra nytte av det, sier Gamst.

Henry Winter, fotballjournalist i The Telegraph, sier seg enig med de norske landslagsspillerne.

- Vi er ikke en stor fotballnasjon lenger. Selv om vi oppfant spillet, betyr ikke det at vi er best. Kanskje skjer det noe lignende som med Danmark i 1992, eller Hellas i 2004, de vant når ingen hadde noen forventninger. Det tror jeg er bra for England, så får vi se hvor langt det rekker, sier Winter til Nettavisen.

Kommer overraskelser
Det som er sikkert, er at vi kommer til å få noen overraskelser. Historien har nemlig lært oss at det nesten alltid er land som gjør det mye bedre enn ventet på forhånd.

Studer fortiden hvis du vil spå fremtiden, er det noe som heter. Nettavisen gir dere under en liten oppsummering av de største sjokkene i EM-historien. Har vi glemt noen? Tips oss i kommentarfeltet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Irland – EM 1988:
Aldri tidligere hadde Irland spilt i et stort fotballmesterskap, og irenes første kamp i EM 1988 var mot selveste England. Alle hadde ventet en enkel kamp for engelskmennene, men et mål fra Ray Houghton gjorde at irene sjokkerte alle og beseiret engelskmennene med 1-0.

Irene gikk ikke videre fra gruppa, men seieren mot England var nok et solid plaster på såret.

Danmark – EM 1992:
Det danske landslaget hadde flere gode spillere i troppen, men ingen hadde trodd at danskene skulle vinne hele mesterskapet. Danskene sjokkerte en hel fotball-verden når de gjorde nettopp det. Nederland ble slått ut i semifinalen, mens Tyskland ble beseiret i finalen med 2-0. Henrik Larsen ble toppscorer i EM sammen med tre andre spillere. Kan noe lignende skje i år?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Tsjekkia – EM 1996:
Ingen hadde levnet tsjekkerne særlig håp i 1996-EM, da de ble trukket i samme gruppe som Tyskland og Italia. Men det gikk som det måtte gå, ekspertene tok feil. Tsjekkerne tok seg videre fra gruppa med en andreplass, og danket ut Italia fra mesterskapet. Det ga selvtillit, for Pavel Nedved & co gikk hele veien til finalen. Der tapte de på ekstraomganger mot Tyskland, til tross for at de tok ledelsen 1-0. Uansett hadde Tsjekkia stått for EMs største sjokk det året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Tyskland - Latvia – EM 2004:
Latvia hadde skrevet historie da de kvalifiserte seg for EM i 2004, og de færreste hadde tro på at miniputtnasjonene skulle klare å karre til seg noen poeng når alvoret braket løs.

Der tok ekspertene feil. Latvia, anført av deres største stjerne Igor Stepanovs, sendte nemlig Tyskland ut av EM med 0-0-kampen i gruppespillet. Uavgjortresultatet gjorde at Tyskland endte bak Nederland og Tsjekkia, og den lille nasjonen fikk bevitne et av de største sportsøyeblikkene i landets historie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Hellas – EM 2004:
Aldri før har politimenn skålet med mindreårige i Hellas' gater, men det skjedde den 4. juli i 2004. Ingen hadde nevnt Hellas som en gullkandidat i EM det året, men grekerne parkerte bussen foran mål, satset på kontringer og vant hele turneringen med sin defensive fotball. Portugal ble slått i finalen, og på veien dit hadde Tsjekkia og Frankrike blitt danket ut i semi- og kvartfinalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Det franske landslaget – EM 2008:
Det var knyttet store forhåpninger til det franske landslaget i EM 2008. Et mannskap bestående av spillere som Franck Ribery, Thierry Henry, Patrice Evra, Lilian Thuram og Claude Makelele, men mesterskapet ble en gedigen skuffelse for «Les Bleus».

Raymond Domenech fikk mye kritikk for laguttak og taktikk, og Frankrike røk på hodet og ræva ut av EM med sviende nederlag mot Nederland (4-1) og Italia (2-0) bak seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Hvilken nasjon sjokkerer i år? Ta diskusjonen under.

KONKURRANSE - Vinn EM-ballen:
Vil du vinne EM-ballen som ble testet av LSK-spillerne? Alt du må gjøre for å være med i trekningen, er følgende:

1: Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Sport Nettavisen.

2: Send en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no - merk mailen med «EM-ballen».

Vi trekker en vinner blant de påmeldte, og offentliggjør resultatet på vår Facebook-gruppe den 8. juni. Man må altså være medlem der for å kunne vinne.

Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.