HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok i november i fjor å forby bruk av fluorsmurning av hensyn til klimaet og smørernes helse.

Forbudet er imidlertid utsatt til neste sesong.

Det skyldes at FIS ikke har fått på plass en ordentlig testløsning som kan avdekke om utøverne tar i bruk fluor eller ikke.

Nettavisen har snakket med en rekke av de norske landslagsutøverne som er positive til at forbundet har valgt å ikke forby fluorbruk før en ordentlig testmetode er på plass.

Utsettelsen har imidlertid skapt reaksjoner og nylig gikk Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros, hardt ut og satte spørsmålstegn ved det norske skilandslagets moral.

«Vi vet hvor helseskadelig og miljøødeleggende bruk av fluor i skismurning er. Likevel kommer norske langrennsløpere og skiskyttere til å benytte seg av det i den kommende sesongen for å vinne», skriver blant annet Valen i sin kommentar.

Therese Johaug er blant dem som slår tilbake mot redaktøren.

- Det virket som de ikke hadde testutstyret på plass. Det å skulle starte en sesong med et fluorforbud og at det er litt hipp som happ hvordan det apparatet slår ut, det går rett og slett ikke. Det hadde bydd på store spekulasjoner, misnøye og forvirring blant alle. Man må først ha et bunnsolid testapparat på plass, sier Johaug bestemt, sa Johaug til Nettavisen tidligere i oktober

Iversen: - Kunne sett på andre ting

Men hun er langt fra den eneste som mener det var helt korrekt å utsette forbudet.

Johaug får nemlig støtte av landslagskollega Emil Iversen. Han går imidlertid enda lenger enn Johaug og mener at mye av problematikken knyttet til bruk av fluorsmurning er overdreven.

- Ja, jeg synes den er litt overdreven, sier Iversen til Nettavisen.

Han mener det er mange andre ting man heller kunne fokusert på for å ta mer hensyn til miljøet.

- Jeg har en holdning om at fluor ikke er noe sunt å puste inn, men at det må ha kunne gått an å se på andre ting man kan gjøre for klima enn å kutte ut det.

- Jeg er kanskje litt gammeldags, men jeg tror heller man kunne sett på mulighetene for å reise litt mindre og vært litt lenger på enkeltplasser. Jeg synes det er tidlig å komme med et forbud, forteller Iversen.

- Trenger ikke være positivt for langrenn som idrett

Den norske langrennsprofilen er imidlertid veldig klar på at han er glad for at bruk av fluor har kommet i fokus - slik at folk er klar over konsekvensene dersom man ikke er forsiktige.

- Det er bra at det har blitt fokus på at det kan være farlig å puste inn. Jeg har en far som har stått mye i smørebua og det er sikkert mange som kjenner seg igjen, sier Iversen.

Men landslagsprofilen mener fluor blir behandlet på en fornuftig måte blant de profesjonelle.

- Sånn sett føler jeg ikke at smørerne våre er satt i noen stor risiko. Jeg føler heller ikke at vi er noen klimaverstinger på grunn av at vi en sjelden gang i blant har litt fluor under skiene, forteller Iversen.

Han gjentar at han mener det er andre ting man burde sett på enn å kutte ut fluor som han synes er et nyttig virkemiddel for utøverne.

Iversen antyder at han er skeptisk til utviklingen når det innføres et forbud.

- Klimamessig tror jeg det er veldig mange andre ting man kunne gjort i stedet for å kutte ut en sånn liten del. En del som egentlig er ganske viktig for farten. Det blir på en måte litt feil utvikling at utstyret skal bli dårligere. Det trenger ikke være noe positivt for langrenn som idrett, sier Iversen.

Vil konkurrere under like forhold

For det er liten tvil om at fluorsmurningen har vært et viktig virkemiddel for utøverne.

Fluorsmørningen er såpass utslagsgivende at landslagsprofilene Nettavisen snakker med mener de hadde vært sjanseløse dersom de hadde droppet fluor og konkurrentene hadde tatt det i bruk.

Derfor er Iversen også krystallklar på at det var helt riktig av FIS å utsette forbudet når de ikke kan kontrollere om utøvere tar i bruk fluorsmurning.

- Det er ikke noe vits å begynne med noe forbud før vi vet at vi konkurrerer under like forhold og at ingen jukser. Det hadde ikke gått an å gjennomføre det her hvis det ikke er mulig å teste og at man bare må stole på folk. Det har vist seg tidligere at ikke alle følger reglene, sier Iversen.

Trønderen er uenig med kritikerne som mener at de norske utøverne burde tatt et standpunkt og konkurrert uten fluor kommende sesong.

- Da kan vi bare være hjemme. Da vi ingen sjans, sier Iversen.

Holund positiv til utsettelse

Også regjerende verdensmester på 50-kilometer, Hans Christer Holund, synes det eneste fornuftige var å utsette forbudet mot fluorsmurning når man ikke hadde tilfredsstillende testmuligheter tilgjengelig.

- Først må jeg si at det beste hadde vært å unngå fluor. Det er skadelig og noe vi ikke har lyst til å ha i naturen. Det aller beste hadde vært om det hadde vært rettferdig å innføre fluorforbudet per dags dato, men sånn som det er nå så har vi ikke gode nok testrutiner på det. Da er det også for tidlig å innføre det, sier Holund til Nettavisen.

Verdensmesteren har liten forståelse for de som stiller spørsmål til landslagets moral.

- Det er ikke vits å drive med toppidrett hvis det skal bli sånn at de som jukser skal få lov til å jukse. Da kan vi likeså godt holde på med noe annet. En av forutsetningene for at toppidrett er gøy å se på er at alle stiller med de samme kortene og at alle er rene, forteller Holund.

Inntil forbudet blir innført håper han imidlertid at folk tar ansvar og bruker fluorsmurningen på en fornuftig og lite skadelig måte som mulig.