*Nettavisen* Sport.

Emils stjernesmell

Skiskytter-esset fikk golfball i lysken og kølla i bakhodet.

02.12.08 11:02

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Onsdag starter verdenscupen i skiskyting. Men Emil Hegle Svendsen, som kanskje er det største norske håpet, driver også med annen idrett.

Bakgrunnen for at han testet ut mosjonsidretten golf er mildt sagt spesiell. To opplevelser, som trolig hadde vært nok til å skremme andre unna, var med på å trigge den da 11 år gamle guttens golfinteresse.

- Det var broren min (Morten) og jeg som prøvde golf på hytta på Oppdal. Vi begynte å bli litt i beita for golfballer. Derfor bestemte vi oss for at jeg skulle stå i skogkanten for å se hvor ballene endte opp, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

Dobbel utur
Det var en god plan som viste seg ikke å være det.

For det gikk selvsagt ikke bedre enn at den to år eldre broren fikk kanontreff. Ikke i nærmeste trestubbe, men i beinet til Emil.

- Han endte opp med å få den rett i låret. Ti centimeter fra skrittet, forteller storebror Morten.

- Men det var ikke nok med det. Da den verste grininga hadde gitt seg, sto han ved siden av meg på parkeringsplassen der jeg tok noen utslag. Da fikk han golfkølla rett i bakhodet etter en mislykket sving.

Tar opp igjen golfen
Paradoksalt nok endte storebrors golfkarriere der og da, men en ny golfspiller var født.

- Ja, det er kanskje litt rart. Jeg spilte golf helt til jeg begynte på NTG (Norges Toppidrettsgymnas), da ble det ikke så mye tid lenger. Men jeg kommer til å fortsette å spille golf den dagen jeg legger opp som toppidrettsutøver.

- Ble du noe god da?

- Jeg hadde vel et handikap på rundt 10, så det var vel ikke så verst.

Bodde sammen i seks år
Det var ikke siste gang at Emil fulgte i samme fotspor som storebroren i løpet av oppveksten. Faktisk har Morten mye av æren for at verdensmesteren endte opp som skiskytter.

- Jeg så veldig opp til ham og han var ganske god selv også. Det ga meg motivasjon. Det gjorde at jeg ville gå i hans fotspor når jeg var 16-17 år gammel. Etter hvert ble også målet å slå ham, det var en veldig motiverende tanke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Da Morten Hegle Svendsen begynte på skigymnaset NTG på Lillehammer, flyttet Emil etter et par år senere. I seks år bodde de under samme tak i OL-byen, men det tok ikke langt tid før lillebroren var best.

- Jeg gikk i 3. klasse, når han begynte i 1. klasse. Og da var jeg en av de desidert raskeste i løypa. Emil trente med oss andre på NTG hele høsten og når vinteren kom gikk han fortere enn meg. Etter det har han bare godt fortere, og fortere og fortere.

Sluttet som 22-åring
Under et langrenn på Savalen den vinteren sa Emil for første gang takk for følget til forbildet sitt.

- Jeg husker det rennet. Det var et spesiallangrenn og det var ingen som hadde hørt om meg på den tiden. Uansett så gikk jeg i samme klasse som dem over meg på skolen og jeg slo storebroren min på tid. Det var ganske kult. Etter det har han vel ikke slått meg igjen.

Det er nok flere årsaker til at det ikke har skjedd. For mens Emil hadde en fantastisk utvikling i sporet, slet broren med helsa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Han pådro seg prolaps i ryggen, fikk kyssesyken og trente i to år med TWAR-virus i kroppen - uten å være klar over det selv. Som 22-åring ga Morten seg som skiskytter, samtidig har han gledet seg stort over lillebrorens framgang.

- At han kom som en rakett forbi i løypa, det er egentlig bare artig. Jeg hadde min del av motgang på den tida der. At andre kom og beskyttet familienavnet, det var bare topp.

Rotekoppen
- Hvordan forklarer du fremgangen han har hatt de siste årene?

- Emil er smart og gjør de rette tingene. Han har en utrolig evne til å fokusere når han først driver på med ting. Han kobler ut alt og alle, og er veldig god til å tenke på seg selv. Og det mener jeg på en positiv måte. For i tillegg til alt det andre er han en veldig jordnær person.

Nå har Morten flyttet tilbake til Trondheim og fått seg bankjobb. Mens Emil fortsatt bor i den gamle leiligheten på Lillehammer.

Dermed har i hvert fall store bror én mann mindre å bekymre seg for i husholdningen.

- Han har aldri vært den som står først i køen for å ta oppvasken. Han kan være en rotekopp, for å si det sånn.

- Emil?

- Jo, jeg var en rotekopp før i hvert fall. Men nå bor jeg for meg selv, så historien en litt annen.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.