*Nettavisen* Sport.

En annerledes sprintkonge

Verden har fått en ny sprintkonge. Han er ikke helt som de andre.

15.06.05 13:35

I Aten tirsdag kveld løp Asafa Powell 100 meter på 9,77 - verdens raskeste tid noen gang.

- Det var ikke et perfekt løp, sa han etter løpet. - Jeg bandt meg altfor mye de siste 30 meterne. Hadde jeg løpt mer avslappet, hadde det sikkert gått enda raskere. Men det føles herlig å være verdens raskeste mann, sa han, ifølge Aftonbladet.

Sensasjonell utvikling
At 22 år gamle Powell skulle sette verdensrekord i går, kom ikke som noen overraskelse på de som har fulgt utviklingen til jamaicaneren de siste årene. Fremgangen kan ikke betraktes som noe annet enn sensasjonell. For fem år siden drev han ikke engang med friidrett. Interessene hans dreide seg først og fremst rundt skolebenken og kirken. Verdens raskeste mann reiser med Bibelen i bagasjen, og ber en stille bønn før hvert løp.

- Jesus gir meg kraft, mener han.

Foreldrene jobber som pastorer i en kirke på Jamaica. Asafa er en av seks brødre, hvorav to har omkommet i ung alder og under tragiske forhold. En av dem ble skutt og drept i 2002. Året etter døde en annen etter kort tids sykdom.

I 2000 satte han hjemme foran fjernsynet i Linstead og så på OL i Sydney. Da fikk han et nytt idol – Maurice Greene.

- Han virket å ha total kontroll over alt omkring ham. Bare gjennom holdningen sin så han ut til å dominere allerede før løpet begynte, har Powell fortalt.

Skolemesterskap
Året etter stilte Powell opp i det jamaicanske skolemesterskapet og kom på fjerdeplass på 100 meter. Prestasjonen var likevel såpass bra at trener Stephen Francis så fremtiden i ham. Siden den gang har alt gått rasende fort.

Asafa har også brukbare gener. Hans eldste bror Donovan Powell har en personlig rekord på 10,07, og var i semifinalen i VM i 1999. Men noe lenger enn det kom ikke broren.

Fra skolemesterskapet 2001 har Asafa Powell brukt bare fire år på å ta verdensrekorden. Den gang løp han på 10,61.

Han var best i hele fjor, bortsett fra i OL, der han ble nummer fem. I Paris-VM året før var han også en av favorittene, men da ble han disket i et av VMs største skandaleløp. Jon Drummond la på seg på ryggen midt i banen i 15 minutter, og nektet å akseptere at han var blitt disket. I samme heat ble Powell også disket. Han gikk rolig vekk og aksepterte det som hadde skjedd.

Stille og ydmyk
Slik beskriver han seg selv:

- Jeg er stille, ydmyk og sjenert. Jeg vil egentlig ikke synes så mye.

Akkurat det siste blir vanskelig nå. Han har skrevet seg inn i idrettshistorien for alltid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.