RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én av disse gir Contador håp

Foto: Petr Josek (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere har servert historien om forurenset kjøtt og clenbuterol.

Alberto Contador er selvsagt ikke den eneste som har testet positivt på clenbuterol. Stoffet er opprinnelig en astmamedisin, men som med sin slankende effekt har blitt forbudt for idrettsutøvere på linje med for eksempel efedrin.

I 2010 har den polske padleren Adam Seroczynski, den britiske hekkeløperen Callum Priestly, den kinesiske judoutøveren Tong Wen og den kinesiske proffsyklisten Li Fuyu alle testet positivt og blitt utestengt etter bruk av middelet.

Paradoksalt nok returnerer også den spanske hekkeløperen Josephine Onyia i disse dager, etter å ha røket på en toårig utestengelse av samme årsak.

Kan disse hjelpe?
Det hjelper selvsagt ikke Contador, som for to dager siden fikk vite at det spanske sykkelforbundet (RFEC) vil føre en disiplinærsak mot ham.

Men det finnes også tilfeller som gir 27-åringen håp:

Tidligere i år delte den italienske olympiske komité ut en ettårig karantene til ISD-Neri-rytteren Alessandro Colo. 24-åringen testet positivt på clenbuterol etter Mexico rundt i slutten av april.

Mengden av stoffet i Colos dopingprøve var fire ganger så høy som den Contador fikk påvist den 21. juli.

- I Mexico blir 18 prosent av kjøttet behandlet med clenbuterol, forklarte Colo i forbindelse med høringen.

CONI kjøpte argumentasjonen og kuttet altså straffelengden i to.

OL-sølvvinner i trøbbel
Den 23. august i år testet bordtennisstjernen Dimitrij Ovtsjarov positivt på clenbuterol. 22-åringen vant OL-sølv i lagkonkurransen i Beijing for fire år siden, men fikk problemer etter en ProTour-turnering i samme land to år senere.

Bli venn av procycling.no på Facebook og motta daglige oppdateringer fra oss. Trykk her!

Rett etter hjemreisen dukket dopingkontrollører opp på treningssenteret. Testresultat viste grums i prøven til Ovtsjarov, mens alle treningskameratene hans gikk fri. Saken gikk videre til Det tyske bordtennisforbundet (DTTB) som den 15. oktober enstemmig valgte å oppheve suspensjonen av utøveren.

Som Contador testet Ovtsjarov positivt på en mikrodose clenbuterol. Tyskeren fikk påvist 75 pikogram/milliliter i urinprøven - Contador 50.

Ovtsjarov skyldte også på et stykke bedervet kjøtt, dog ikke spansk – men kinesisk. I begge sakene er det dopingjegerne ved laboratoriet i Köln som har analysert prøvene.

Støttet utøveren
DTTB har, som sykkelpresident Juan Carlos Catano også insinuerte tirsdag, stått helt og fullt bak sin utøver i denne saken.

Det var det tyske bordtennisforbundet som presset på for at fire av Ovtsjarovs lagkamerater ble testet én gang til, selv om de opprinnelige testene var negative.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det tyske antidopingbyrået (NADA) analyserte prøvene igjen og fant spor av det forbudte stoffet også i de andre utøvernes prøver. Det styrket teorien om at et kjøttmåltid kunne ha gitt utslaget også i 22-åringens test.

Professor William Schänzer ved det biokjemiske instituttet i Köln har opptrådt som sakkyndig i saken. I en pressemelding fra bordtennisforbundet skriver han blant annet at «doseringen må være over 20 milligram dersom utøverne skal dra nytte av effekten» og at «bruk av clenbuterol til muskelbygging eller vekttap foregår utenfor sesongen».

- De siste årene har også tallrike tilfeller av clenbuterolbruk i dyrefôr blitt avdekket i Kina. At det finnes ørsmå spor av stoffet i prøvene til alle utøverne, styrker teorien om at dette dreier seg om matforurensing, skriver professor Schänzer.

Måtte avgi hårprøve
Ovtsjarov gikk også med på å avgi en hårprøve, slik at et eventuelt langvarig inntak av clenbuterol mest sannsynlig hadde blitt avslørt.

Les flere saker om Alberto Contador:
** - Spania burde reist hjem fra VM
** - Sterke krefter vil frifinne Contador
** Åpner dopingsak mot Contador

Også på dette punktet ble han frifunnet.

- Vi gikk inn i denne saken med en sterk overbevisning. Vi hadde gode metoder for å sette denne saken i nytt lys, forteller president Hans Wilhelm Gaeb til Mitteldeutsche Zeitung.

Dette var faktisk den første gangen at en tysk særforbund har innledet etterforskning i favør av en utøver med positiv A- og B-prøve.

- Aldri mer kinesisk kjøtt
Selv om Ovtsjarov har kunnet returnere til internasjonale turneringer, er han ikke helt av kroken ennå. Både NADA og WADA (det internasjonale antidopingbyrået) kan klage avgjørelsen inn til Idrettens voldgiftsdom.

- Vi tar avgjørelsen til etterretning. Vi kommer til å gjøre egne undersøkelser og deretter informere WADA, uttaler Bert Mertes i det tyske antidopingbyrået.

Det gjenstår altså om Ovtsjarov-saken kan danne presedens i slike tvilstilfeller og hjelpe Contador ut av hans egen knipe.

Tyskeren mener i hvert fall at han har lært sin lekse midt oppe i det hele:

- Jeg kommer aldri til å spise et kjøttstykke i Kina igjen.

PS! Den første som testet positivt for clenbuterol i idrettssammenheng var den tyske løperen Katrin Krabbe i 1992. I 1997 måtte Djamolodine Abdoujaparov forlate Tour de France av samme årsak.

Kilder: www.tischtennis.de, www.wikipedia.org, www.mz-web-de, www.ecodiario.eleconomista.es

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere