Én av tre spillere sliter med alvorlige hjerneskader

BEINTØFT: En rekke spillere i NFL pådrar seg skader de må leve med rsten av livet.

BEINTØFT: En rekke spillere i NFL pådrar seg skader de må leve med rsten av livet. Foto: Patrick Smith (AFP / NTB scanpix)

Det viser ferske tall fra National Football League.

National Football League, som i mange år har nektet for at det er en sterk kobling mellom amerikansk fotball og alvorlige hodeskader, har nå medgitt i offentlige dokumenter at rundt en tredjedel av ligaens tidligere spillere har pådratt seg langvarige hodeskader i en yngre alder enn det som er vanlig for den øvrige befolkningen å få lignende skader, skriver New York Times.

Disse funnene er et resultat av undersøkelser utført på vegne av National Football League og de har blitt overlevert til en sorenskriver i den amerikanske tingretten i forbindelse med et forlik mellom ligaen og 5000 pensjonerte spillere. Spillerne mener NFL har holdt denne informasjonen skjult for dem.

Dette er ifølge New York Times NFLs klareste indikasjon noensinne på at ligaens spillere pådrar seg hjerneskader i et større omfang enn vanlige folk.

Dette støtter også opp under det forskere i mange år ha hevdet; det å spille amerikansk fotball øker risikoen for nerveskader og hjerneskader.

- Denne uttalelsen oppklarer all den forvirringen og tvilen som har vært rundt dette i en årrekke. Vi har kommet langt siden dagene der NFL regelrett nektet for dette. Tallet på tidligere spillere som står i fare for å utvikle demens, er sjokkerende, sier Sports Legacy Institute-direktør Chris Nowinski om saken.

Han har i mange år jobbet for å fremme denne saken. NFL på sin side kommenterer tallene kun via sin advokat, Brad Karp.

- Metoden brukt i disse undersøkelsene er designet slik at den bevisst vil komme fram til et litt høyere tall, enn det som er tilfellet. Det er for å sikre at det blir nok penger til å betale alle som har kommet med krav mot oss.

Disse tallene, som ble kjent fredag, har blitt brukt i forhandlingene mellom NFL og de som representerer de tidligere spillerne, for å komme fram til en pott på 675 millioner dollar som skal dekke plager og sykdommer koblet til hodeskader som de ulike spillerne har pådratt seg i løpet av karrieren.

Tall utarbeidet av de tidligere spillernes advokater viser at rundt 28 prosent av tidligere spillere i NFL, totalt 5.900, vil utvikle alvorlige skader.

Rundt 60 prosent av disse, nærmere bestemt 3600 spillere, kommer til å rette et krav mot ligaen på grunn av skadene. Totalen på disse kravene er ventet å ende på rundt 950 millioner dollar. Halvparten av disse pengene vil bli betalt ut i løpet av de første 20 årene, mens de øvrige pengene vil bli betalt ut over de siste 45 årene som dette forliksfondet eksiterer.

NFL kom fram til lignende tall i sine undersøkelser. NFLs tall viser blant annet at spillere under 50 år, hadde 0,8 prosent sjanse for å utvikle Alzheimers, sammenlignet med 0,1 i resten av befolkningen. For spillere mellom 5-54 var sjansen 1,4 prosent.



Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.