Gå til sidens hovedinnhold

- En direkte helsefarlig løype

Før avslutningen i verdenscupen er Eldar Rønning skeptisk til løypa i Falun.

FALUN (NTB): - Alle løperne er enig. Vi driver med langrenn, skicross er en egen øvelse. Det er direkte helsefarlig å arrangere fellesstart i denne løypa lørdag, sier Eldar Rønning til NTB.

De første tilbakemeldingene om at den nye langrennstraseen i Falun var farlig kom allerede da svenskene arrangerte sitt nasjonale mesterskap samme sted tidligere i vinter. Reaksjonene tiltok kraftig i styrke da de 50 beste for hvert kjønn i verdenscupen inntok løypene for trening torsdag formiddag.

Fredag, lørdag og søndag skal verdenscupen avsluttes i løypene som løperne oppfatter som særdeles skumle.

- Jeg fatter ikke at de har lagt løypa slik de har gjort. Det er mye terreng å ta av. Først skal vi opp Mördarbakken der det siste halvminuttet må gås i fiskebein. Så skal vi ned på baksiden mot hoppbakken. Der er det stupbratt med en fem-seks S-svinger. Hvis en går på trynet ned der, er det skummelt. Da er det farlig, og det kan fort ende med et sykehusbesøk. Dette er en katastrofe, sier Rønning.

Fellesstarten
Løperne mener det er ille nok å kjøre ned løypa på «egen hånd», slik det trolig vil bli i fredagens prolog og i søndagens jaktstart i fri teknikk.

- Kjører du alene, er det greit nok. Det er når flere er samlet at det blir farlig. Slik blir det i lørdagens klassiske fellesstart. Det er ikke dette vi er trent for. Dette blir som å kjøre i en super-G-løype. Etter to runder vil vi i tillegg ha skrenset av all smurning, og det blir et helvete å komme seg opp igjen, sier Rønning.

Etter initiativ fra USAs Kikkan Randall skal løperne samles for å lufte meninger senere torsdag ettermiddag.

- Jeg vet ikke hva vi får gjort, men vi ønsker i hvert fall å si fra om hva vi mener, sier Eldar Rønning.

Ikke stålkanter
Norges herretrener Trond Nystad rystet på hodet over løypa løperne skal igjennom. Sveriges trener Arild Monsen har også uttrykt sin skepsis.

- Det blir slik når den ikke engang passer til de aller beste i verden på langrennsski. Vi har ikke stålkanter på skiene. Det skal være trygt å kjøre nedover, du vil ikke havne på sykehus, sier Nystad til NTB.

Han sier at det ikke er mye de kan få gjort med problemet.

- Vi kan bare appellere til sunn fornuft og håpe at de lytter til erfarne fjellfolk. Vi er nødt til å lufte meningene våre, sier Nystad.

Sjelden
Dario Cologna og Petter Northug var også blant dem som mente at dette var i det tøffeste laget fredag, men Northug selv ville ikke snakke for mye om det. Han ville ikke bruke energien på dette temaet.

Han legger ned all konsentrasjon fram til avslutningen i verdenscupen. Der leder han med 34 poeng på russeren Alexander Legkov og 43 poeng på Cologna foran de tre siste rennene.

- Det er veldig sjelden at løperne sier ifra om noe. Som regel er det jobben til oss ledere. Petter sa ifra om at dette fikk noen andre fronte. Han ville ikke ha noen mening. Men andre har sagt ifra. Kanskje får vi rettet opp i det til lørdag, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NTB. (©NTB)

Kommentarer til denne saken