Gå til sidens hovedinnhold

En djevel i feltet

Men da Richie Porte ble påkjørt av en bil, ville han legge opp.

Team Sky kontrollerte fjorårets Tour de France med jernhånd. På slutten av de harde etappene var det som oftest opp til Sir Bradley og superhjelperytter Christopher Froome.

Froome var til tider så sterk at Wiggins ikke holdt følge, noe som skapte et medieball uten like.

Les også: - Jeg håper virkelig du fikk lov til dette, Froome

Bradley Wiggins kjører ikke årets tour, men Chris Froome kan også få problemet Bradley opplevde i 2012. Mange mener at Richie Porte kan være det Chris Froome var for Bradley Wiggins.

Liten gigant
Richie Porte er 172 cm høy, og nåla på badevakta stopper på drøye 60 kg. Den lille giganten fra Tasmania går naturlig nok under kallenavnet «Den Tasmanske Djevelen», og han begynte ikke med sykling før han fylte 21 år.

Det tok bare fire år før han bar rosa trøye i Giro d’ Italia.

Porte er tidligere triatlonutøver, men hevder det eneste han sitter igjen med fra triatlonkarrieren er god treningsmoral.

- Jeg skjønte at jeg aldri kom til å bli så god som jeg ønsket i triatlon, derfor valgte jeg å satse fullt på sykling, sa Porte i et intervju med bicycling Australia.

I 2007 signerte han for det tasmanske kontinentallaget, Praties. Han presterte på høyt nivå fra første stund, og vant blant annet Tour de Perth og Tour de Tasmania. Han klarte også en femteplass sammenlagt i Herald Sun Tour. «Den tasmanske djevelen» fortsatte å prestere året etter: Seier på tempoetappen i «babygiroen» og flere brukbare sammenlagtplasseringer.

HTML EMBED

Andrea Tafi, tidligere Paris-Roubaix-vinneren, tok ham under vingene. Tafi ledet «Monsummanes Grassi Mapei», et italiensk amatørlag, hvor også norske Jahn Fredrik Grue fra Kristiansand prøvekjørte.

procycling.no møtte Richie Porte i 2010: - De fleste ville se meg mislykkes

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Overkjørt av bil
Porte hadde stadig fremgang i laget, men det til tross for mange problemer. Én episode gjorde at han nesten avsluttet sykkelkarrieren.

- Jeg ble overkjørt av en lagbil som ikke så meg i en tunnel. Jeg lå seks uker på sykehus, og etter det hadde jeg ingen motivasjon for å fortsette. Jeg skulle avslutte karrieren, heldigvis hadde jeg en god sjef i Andrea Tafi. Han ga meg tid, og jeg kom tilbake og vant et løp på slutten av sesongen, sier Porte videre.

Etter seieren fattet Bjarne Riis interesse for rytteren. Tafi er en tidligere CSC-rytter og spilte inn Porte for dansken. Porte fikk proffkontrakt med Saxo-bank før 2010 sesongen.

- Det var stort for meg da jeg møtte opp på min første treningsleir med laget. Det å få trene med stjerner som Cancellara og Schleck, men alt blir normalt etter en stund, sa Porte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Girosensasjon
Bare måneder etter første treningssamling startet han Giro d’ Italia. På den ellevte etappen fikk 56 ryttere gå fra hovedfeltet. Den 264 kilometer lange etappen ble kjørt i forferdelig vær, og hovedfeltet kom i mål 12 minutter og 45 sekunder bak bruddet. Richie Porte tok dermed rosa trøye 1:42 foran David Arroyo.

Det ble til slutt en sjuendeplass i sammendraget for Porte, men han vant ungdomstrøyen i rittet. Gjennombruddet var et faktum.

Tasmania er en tidligere britisk koloni, og nok en gang har britene fått kloa i det beste Tasmania har å by på. Richie Porte syklet fra og med 2012 sesongen i Team Sky. Han var bunnsolid som hjelperytter i Tour de France i fjor og vant Algarve rundt. Tidligere i år vant han Paris-Nice.

Kan det nok en gang brygge opp til storm i Team Skys sykkelflasker, eller blir Froome suveren kaptein?

Kommentarer til denne saken