RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En Fighter fra Kisgruven

Felicia’s Fighter har blitt en skikkelig vinnerhest, som jakter årets niende seier i V65-4 onsdag. Vi har besøkt Fighter’n hjemme i Kisgruven.

Kisgruven ligger litt utenfor Kongsberg, mellom sølvgruvene og Heistadmoen militærområde. Her holder ekteparet Mona og Helge Sjødal til, og på stallen står blant annet Felicia’s Fighter. 5-åringen har blitt en skikkelig vinnerhest med åtte seire så langt denne sesongen, men det har vært en lang vei å få hesten slik den er nå.

Han innledet karrieren bra med tre seire på 13 starter som 3-åring.
- Vi kjøpte han i desember da han var halvannet år. Jeg fikk et godt førsteinntrykk av hesten, og likte personligheten, kroppen og utstrålingen hans. Dermed ble det kjøp, forteller Mona Sjødal.
- Han hadde en bra sesong som 3-åring, og var vel omtrent middels i årgangen.

Her finner du Nettavisens V65-tips til Bjerke.

Alternativ behandling gjorde susen
Etter den første sesongen på banen var han borte fra løpsbanen ett halvt år, og gjorde åtte starter som 4-åring uten å vinne.
- De som kjørte han som 3-åring sa at de kun fikk ut 80 % av han. Vi ga han vintertrening for at han skulle få mer styrke. Tidig på sesongen tok vi han med til veterinær Birkeland, og han konstaterte ryggproblemer, som kan sammenlignes med isjias. Etter å ha forsøkt med kortisonbehandling ville vi prøve alternativ behandling. Geir Kihle anbefalte Nora Udjus Hanssen. Hun behandlet hesten med laser, akupunktur og magnet. Etter tre behandlinger og 14 dager merket vi bedring. I de første startene som 4-åring fungerte han fint, men det var for kort tid til Derby. Han ble dog tredje i kvalifiseringen, og var ikke så langt unna å komme til finalen. Vi fortsatte å trene for å styrke muskulaturen hans gradvis.

Primadonnanykker
Denne sesongen har hesten vunnet åtte ganger på 20 forsøk, og har så langt kjørt inn 274.000 kroner.
- Det har vært over all forventning. Nå begynner vi å høste fruktene av all jobben vi har lagt ned. Han har klatret veldig fort i grunnlaget, men han er tøff og har vist at han besitter fighteregenskaper.

Felicia's Fighter i fint driv sammen med sin faste kusk Eirik Høitomt.
Felicia's Fighter i fint driv sammen med sin faste kusk Eirik Høitomt.

Felicia’s Fighter er en noe hissig herremann som blir trent i det idylliske terrenget rundt gården.
- Fire dager før løp får han fire galoppintervaller i ei fast løype. Dagen før løp, og dagen etter behandling blir han longert. Stretching tar jeg meg av selv, mens min venninne Linda Bekkevold behandler han jevnlig med laser. Fighter’n bestemmer mye selv i trening. Dersom han er hissig når vi skal ut og trene tar vi en klatrerute i skogen. Han liker å være litt primadonna, forteller Mona, som er oppvokst med hester.
- Jeg vokste opp og stelte blant annet med Lydi, moren til Steinsvadjenta. Det var mye hestehandel på den tiden, men jeg fikk etter hvert en ridehest på fòr.

Formen på topp
Felicia’s Fighter galopperte på Bjerke sist, men da var det utur med i bildet. Ut fra det hesten viser i trening er formen fortsatt på topp. Vi fulgte hesten mens han fikk en treningstur i galopp fredag, og han virket veldig pigg. Også i galoppintervallene søndag rapporteres alt å være normalt.

Felicia's Fighter og Mona ute på treningstur.
Felicia's Fighter og Mona ute på treningstur.

Wyoming finansierte bilkjøp
Det var på den lokale travbanen litt utenfor byen at Helge og Mona traff hverandre.
- Vi var begge ute og trente hest, og Mona måtte hjelpe meg med noen detaljer. Jeg skjønte straks at dette var kvinnen jeg skulle gifte meg med, og slik ble det, smiler Helge.

Selv har han også lang erfaring med trening av hest.
- Jeg trente hest for Johan Danelius i 12 år. Ellers har vi hatt en del egne hester. En av de beste er Wyoming, som vant fem løp på slutten av 80-tallet. Jeg hadde ikke så god råd på den tiden, og hans første seier i 1987 var med og finansierte et bilkjøp. Wyoming hadde et veldig bra løpshode.

Landets dyreste dekkentørker!
Helge har også sans for flere hestekrefter. Hans Harley Davidson har han dog sjelden tid til å bruke.
- Den er utmerket å tørke hestedekken på, men er nok landets dyreste dekkentørker, ler Mona.
Helge smiler og skifter tema, og titter opp på TV-skjermen med Rikstoto Direkte som står på i bakgrunnen. Ute er det full fart i en annen Harley. Det er hunden Harley, som er med på det meste som skjer på gården. Ekteparet driver også kennel med oppdrett av dax.

- Vi har holdt på med det i litt over 10 år, og har hatt mange bra hunder som har gjort det godt på utstilling, forteller Mona.
Den langhårede dvergdaxen med navnet Elvis er en av mange hunder som har tatt sine første steg på gården i Kisgruven. Elvis ble først solgt til velkjente Linda Johansen, for senere å bli solgt videre.

Elvis nyter tilværelsen.
Elvis nyter tilværelsen.

Det vil nok komme mange flotte rasehunder og flere gode travere fra Kisgruven i årene fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere