*Nettavisen* Sport.

En gullmulighet mindre

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Men fellesstarten kan fortsatt bli erstattet av lagkonkurranse.

14.06.09 12:10

Det ble delt ut fire gullmedaljer i kombinert under VM i Liberec i februar. Mye tyder nå på at det bare blir tre gullmuligheter for kombinertløperne i Oslo-VM i 2011.

Styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok i helga et kombinertprogrammet bestående av Gundersen stor bakke, Gundersen normal bakk og lagkonkurranse stor bakke.

Det betyr at fellesstarten, som sto på programmet i Liberec, er borte. FIS-styret holder likevel muligheten åpen for et fjerde kombinertrenn, men det må i så fall være en annen øvelse.

Les også: En gullmulighet mer i hopp

- Begravd i mesterskap
- Fellesstarten har alltid vært et diskusjonstema, med mange synspunkter både fra media, utøvere og de ulike nasjonene. Vi i kombinertkomiteen har hele veien vært positive til den, men helgens vedtak betyr egentlig at fellesstarten er begravd i internasjonale mesterskap, sier lederen i kombinertkomiteen i FIS, Harald Aarhus, til Nettavisen.

Han er klar på hvilken øvelse som eventuelt kan erstatte fellesstarten.

- Det eneste alternativet, slik jeg ser det, er en lagkonkurranse i liten bakke. Vi i komiteen er blitt bedt om å utrede mulighetene, forteller han.

Må være realist
- Tror du det blir fire kombinertøvelser i Oslo-VM?

- Jeg vil ikke være domsmann over det nå. Men vi vet at programmet er veldig tett i forhold til logistikk og arrangement. Vi går i dialog med alle involverte så fort som mulig, så får prosessen bestemme.

- Er du skuffet over at FIS-styret fjerner en øvelse som kombinertkomiteen er for?

- Jeg er ikke skuffet, for her må man være realistisk. Vårt ønske er å beholde en fjerde kombinertøvelse, men vi har forståelse for at det arrangementsmessig kan bli for mye. Man må huske at alle kombinertøvelser består av to konkurranser, et hopprenn og et langrenn, sier Aarhus.

Det endelige VM-programmet i kombinert vedtas i november.

Ryddet opp i programmet
For alle som ikke er hundre prosent oppdatert på konkurranseprogrammet i kombinert, følger her en kort oppfrisking: Før 2008/09-sesongen ble det bestemt at alle konkurranser i verdenscupen skal bestå av ett hopp og 10 km langrenn.

I Gundersen-konkurranser (stor og normal bakke) hopper man først, og går deretter langrennet som jaktstart basert på hoppresultatene. I fellesstart starter man, som navnet antyder, med et fellesstartlangrenn, før konkurransen avsluttes i hoppbakken.

Fellesstarten har vært kjent som de beste hoppernes øvelse, mens Gundersen i større grad favoriserer de beste langrennsløperne.

At fellesstarten forsvinner fra mesterskapsprogrammet er kanskje en logisk konsekvens, tatt i betraktning at øvelsen heller ikke er å finne på programmet i verdenscupen kommende vinter.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.