Gå til sidens hovedinnhold

En kamp for å overleve

Norsk ishockey sliter tyngre enn noen gang etter at Trond Giske stengte spilleautomatene.

FURUSET (Nettavisen): Jan Gustavsen plukker opp noen papirer på pulten sin og rekker dem over til meg. Det er utskrift av en artikkel en nettavis skrev nylig. Jeg ser ned på overskriften «Får ikke lønn – lever på kona».

- Jeg er ganske forbannet. Det er jo feil. Men heldigvis ler kona mi av det, sier Gustavsen.

Hockeyklubben Furuset sliter økonomisk, forteller den artikkelen Furusets daglige leder viser meg. Akkurat det stemmer, forteller han. Spillere som også har fast inntekt utenom hockeylønna er blitt spurt om de kan vente noen dager ekstra før de får pengene sine, innrømmer Gustavsen.

De spillerne Nettavisen snakker med, forteller at dette er uproblematisk.

Det er heller ikke noe nytt i norsk ishockey. I sommer var Furuset på vei til skifteretten, men reddet klubben ved å skille ut elitesatsingen som et eget aksjeselskap.

Klubbene i GET-ligaen har i gjennomsnitt hatt 1.344 tilskuere per kamp denne sesongen. Furuset ligger nederst med sitt snitt på 629. Oppmerksomheten fra media glimrer med sitt fravær, til tross for at en sport som håndball – med sitt gjennomsnitt på under det halve – er å finne i de fleste sportssendinger på TV.

I sommer forsvant en stor del av inntektsgrunnlaget da spilleautomatene ble forbudt fordi Trond Giske og Kulturdepartementet sikret seg monopol. Etter nyttår kommer de statlige automatene. Om noen av disse inntektene tilfaller Furuset, vet klubbens daglige leder foreløpig ingenting om.

- Furuset Ishockey hadde automatinntekter på to millioner. Det er et veldig solid fundament for et ishockeylag. De to millionene ble borte i sommer, sier Gustavsen til Nettavisen.

Hele budsjettet i klubben er på 4,2 millioner.

Ordet «dugnadsånd» har godt fotfeste i denne tradisjonsrike osloklubben, som vant sitt åttende og foreløpig siste seriegull for 17 år siden. Materialforvalter Frank Thoresen er en av flere som gjør en viktig innsats uten å få lønn for det.

Daglig leder Jan Gustavsen jobber ofte tolvtimersdager. Ikke bare med å hente inn sponsorpenger og å styre klubbdriften økonomisk, men også med å handle inn brus til VIP-gjestene og å fyre av raketten før dropp på hjemmekampene. Han gjør litt av alt – kort og godt gjør han det som trengs der og da.

- Jan Gustavsen gjør en kjempejobb for Furuset, sier målvakten Tommy Lund til Nettavisen.

Og Furuset gjør en kjempejobb for nærmiljøet, konstaterer vi.

Furuset er nemlig mer enn elitesatsingen. Ungdomstilbudet står sentralt i dagliglivet til denne østkantklubben. Paragraf 1 i klubbens lov av 10. januar 1914 fastslår at «Foreningen har til formaal at virke for fremme av alminnelig idræt og derved bidra til at skape en sund og sterk norsk ungdom».

Den formålsparagrafen etterleves også i 2007.

Skolebarna i området tilbys ishockey, fotball, tennis og håndball gjennom Furuset Idrettsforening.

- På dagtid vi skolebarn fra SFO (skolefritidsordningen, red. anm.) her, som har lek og moro på isen flere timer i uka. Vi har barnehager som er her og har aktiviteter og spiser lunsjen sin her. Så noen dager er det stappfullt her og umulig å høre noe, ler Gustavsen.

Og fortsetter:

- I tillegg har vi en ungdomsklubb her hver fredag, hvor vi dessverre måtte sette et tak på 200 ungdommer fordi det ikke var plass til flere. Disse ungdommene har også vakter ute i nærmiljøet for å få ned kriminaliteten. Hvis det kommer tagging på veggene her, vet de i løpet av noen dager hvem som har gjort det, og så må den som har gjort det komme hit og vaske det vekk.

Dette barne- og ungdomstilbudet har bidratt til å senke kriminaliteten i området.

- Vi har en veldig god interaksjon her mellom bydelen, innvandrerne og idretten. Furuset Forum er et naturlig samlingspunkt. Vi bidrar absolutt til å få ned kriminaliteten, mener Jan Gustavsen.

Vi sitter på kontoret hans. Folk kommer stadig innom for å hente ting eller stille spørsmål. Det er tydelig at den daglige lederen har mye å henge fingrene i. Utenfor kontoret henger det innrammede presseklipp fra storhetstiden på 50- og 80-tallet.

Tidenes trolig beste ishockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, spilte for Furuset. Hele historien, fra han begynte med ishockey som seksåring til han døde så tragisk i en bilulykke i 1989, henger på veggene i Furuset Forum.

I dag er klubbens store spiller ikke engang norsk. Han heter Teemu Kuusisto og er finsk. 27-åringen gjorde 24 mål og totalt 53 poeng på 43 kamper i fjor, og henger godt med i poengligaen med 12 mål og 18 poeng på 15 kamper i årets GET-liga.

Dette er i tråd med resten av toppklubbene i landet. Utlendinger, som brødrene Cameron og Chris Abbott i Frisk Asker, dominerer poengligaen.

Skal norsk ishockey komme seg opp fra knestående, må man utvikle norske stjerner, mener Gustavsen. Og aller helst gjøre det svært godt med landslaget internasjonalt.

- Man bør droppe utlendingene og bygge norske lag, og skape interessen derfra. Hvem faen er Abbott-brødrene? Det er ingen som har noe forhold til dem. De kan være forsvunnet om seks måneder uansett, mener Furuset-sjefen.

Og legger entusiastisk til:

- Man burde på en måte nullstilt seg litt og konsentrert seg om å utvikle norsk ishockey. Hvem som vinner hvert år kan ikke bare være det viktigste. Vi skal utvikle en idrett. Få publikum tilbake. Få tilbake heltene, ansiktene, de norske guttene. Da vil kanskje også landslaget etter hvert prestere bedre. Jeg tror ikke at guttene våre alltid blir bedre av at man henter inn noen utlendinger som viser hvordan det skal gjøres, sier Gustavsen.

Han beskriver norsk ishockey som et slags wannabe-samfunn hvor alt handler om å være best, og som regel ved hjelp av utenlandske spillere.

- Det er sikkert gøy å vinne, men innimellom tror jeg at de blir litt lei av det selv også, ler Gustavsen.

- Er det naturstridig å drive en ishockeyklubb i Norge?

- Det er ingen klubber i Norge som blir drevet superbra. Jeg vil tippe at de som har mest kontroll på ting er Storhamar og Stavanger Oilers. Jeg tror ikke at Vålerenga, for eksempel, selv om de nå har Norges beste lag, er Norges beste i å drifte en klubb.

Det nærmer seg kamp i Furuset Forum. Det er torsdag, og Storhamar er på besøk. Jan Gustavsen må konsentrere seg om mer presserende arbeidsoppgaver, takker for praten og viser oss veien til pressetribunen.

Jeg får knapt satt med ned på tribunen før Storhamar scorer det første målet. Jon Rømoen banker inn et slagskudd fra blålinjen, som går mellom beina på Furusets målvakt Lage Knutsen.

6,43 inn i første periode legger Lars Østli på til 2-0 med et slagskudd fra toppen av høyre droppsirkel. Etter 11,56 øker Kristian Forsberg til 3-0, og Furusets trener David Livingston velger å bytte ut keeper Knutsen med Tommy Lund.

Målvaktsbyttet endrer kampbildet, men det ender uansett med tap for Furuset denne kvelden.

Forhåpentligvis blir det seier neste gang. Både på og utenfor banen.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken