*Nettavisen* Sport.

En norsk legende i USA

Han har sitt eget frimerke, har vært på forsiden av Time og er den mestvinnende trener noensinne i amerikansk fotball. Dette var Knut Rockne.

04.03.08 08:44

(NETTAVISEN): Det er ikke mange nordmenn som har oppnådd en legendarisk status i USA, men Knut Kenneth Rockne gjorde det.

I 1918 ble han trener for det amerikanske fotballaget til University of Notre Dame, og i løpet av sine år som trener (fram til 1930) oppnådde han en vinnerprosent på 88,1.

Ingen har noensinne, før eller senere, gjort det like bra i verken collegefotball eller i den profesjonelle ligaen. Totalt tapte han kun 12 kamper på sine 13 år som trener. College Football Hall of Fame i USA kaller ham «Den største treneren noensinne i amerikansk fotball.»

Født på Voss
Knute Rockne, som han ble kalt i USA, ble født på Voss 4. mars 1888. Som femåring emigrerte hans familie til USA og Chicago. Som 22-åring begynte han på Notre Dame og var i starten mest aktiv som friidrettsutøver. Etter hvert gikk han over til fotball, og ble kaptein for Notre Dames fotballag.

Rockne gikk ut av skolen med en snittkarakter på 90,52 (100 er toppscore) og fikk jobb på skolen. Han sa ja så lenge han kunne være hjelpetrener på skolens fotballag. Det gjorde han også fram til at hovedtrener Jesse Harper sluttet i 1917 og Rockne tok over som hovedtrener.

Reagen og Rockne
Den kanskje største myten rundt Knut Rockne er hans tale til laget i deres finale mot hærens lag i 1928. En av de tidligere storspillerne på Notre Dame, George Gipp, hadde dødd i 1920. Rockne sa til sitt lag at på sin dødsseng hadde Gipp sagt følgende:

«Some time, Rock, when the team is up against it, when things are wrong and the breaks are beating the boys, ask them to go in there with all they've got and win just one for the Gipper. I don't know where I'll be then, Rock. But I'll know about it, and I'll be happy. »

Under kan du se Rockne:

HTML EMBED

Det er ingen som vet om sitatet er riktig, men Rocknes Notre Dame vant kampen til tross for at de ikke var favoritter. I 1940 spilte så Ronald Reagen Gipp i filmen «Knute Rockne, All American» og fikk tilnavnet «Gipper» som han beholdt hele livet. Du kan se traileren til filmen her .

Rocknes nyvinninger
Det var likevel helt andre ting med sporten enn motiverende taler som var Rocknes største bidrag. For det første var han en av pionerene bak det å kaste ballen framover på banen. I tillegg innførte han lettere utstyr for sine spillere som samtidig var sikkert, samt drakter som gjorde spillerne mer bevegelige.

Rockne døde i en flyulykke i 1931. Han ble 43 år gammel.

I 1988 fikk Rockne sitt eget frimerke i USA og ble i 1951 tatt opp i College Football Hall of Fame når denne ble opprettet (les deres biografi her).

Les mer om Rockne på den offisielle hjemmeside

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.