ZHANGJIAKOU / OSLO (Nettavisen): Hva russiske Aleksandr Bolsjunov kunne utrette i duell med Erik Valnes var fryktet i forkant av onsdagens lagsprint i Beijing-OL, men det var i stedet nordmannen som satte stjernen på plass på nest siste etappe.

Etter at nordmannen hadde gått ifra Bolsjunov opp bakkene mot slutten, så russeren helt ferdig ut og Valnes sikret makker Johannes Høsflot Klæbo et strålende utgangspunkt for den siste etappen. Trønderen sikret gullet for Norge.

- Ikke stressa

Landslagstrener Arild Monsen forteller at møtet med Bolsjunov var diskutert på forhånd, men at den norske 25-åringen aldri lot seg stressa av tanken på ham.

LES OGSÅ: Caspersen Falla med kritikk mot ledelsen etter nedtur: - Skulle vært det foruten

- Han har ikke vært stressa, men vi hadde også oppe det scenarioet at du må ikke overgå. Det må ikke være slik at det er fullstendig stopp i bunn. For da taper du 15-17 sekunder til veksling. Hvis du kjenner at dette her ikke går, må du heller prøve å redusere tapet, forteller Monsen til Nettavisen om samtalene før løpet.

- Det handler like mye å komme inn i det. Vi kom litt sent til dette OL. Det å gå klassisk på det føret her, er noe helt annet enn vanlig raskt skiføre i Norge og ellers i verden. Her er det trå snø, sandpapir. Der har vi fått overraskelsen og vi har prøvd å jobbe litt hurtigreparering med den biten, sier landslagstreneren videre.

Monsen var nok likevel ikke helt overbevist om at Valnes kom til å knekke russeren og kom bort til nordlendingen etter den andre av de tre rundene han gikk.

Fikk klar beskjed

Treneren var litt nysgjerrig på status før Valnes skulle gå den nest siste etappen.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt russisk trener - sa opp etter at sølvet var sikret

- Det er selvfølgelig et press på Erik. Han visste hvem som var motspillere. Etter første runden var jeg glad og tenkte at det er grenser for hvor hardt de to andre kan gå, Bolsjunov og Iivo Niskanen. For det er høyde her, sier landslagstreneren.

- Da han hadde gått andre gangen var jeg litt forsiktig bort og spurte om de tingene vi var enige om på forhånd, hvordan det gikk på ski og alt det der. Da sa han: «Slapp av, jeg har mer igjen», forteller Monsen om den klare beskjeden han fikk.

Valnes var også på det norske laget som vant lagsprinten under VM i Oberstdorf i fjor. Monsen føler det var en langt mer lugn og selvsikker Valnes denne gangen.

- Da tenkte jeg dæven. Det var litt mer frykt i øynene hans før han skulle ut på den siste runden i Oberstdorf enn nå. Da tenkte jeg «yes». Da er han med. Han var bare offensiv. Han grudde seg ikke til å gå ut gang nummer tre og det er viktig. Han grudde seg ikke til å angripe så store gutter, forteller sprinttreneren videre.

LES OGSÅ: Bråthen oppgitt over «fadesen»: - Et grusomt eksempel

- Han var så ivrig at han gjorde den tabben at han gikk for tidlig for å kunne komme inn med en ti meters ledelse, sier Monsen videre etter konkurransen.

Valnes: - Ga det jeg hadde

Selv er Valnes overrasket over at Bolsjunov ikke hadde mer å gi på etappen.

- Han dro ikke til som jeg trodde og jeg hadde mye krefter på sisterunden. Da var det bare å kjøre, forteller OL-vinneren til Nettavisen.

Om den nevnte praten med Monsen sier 25-åringen følgende:

- Ja, han sa at nå går du bra. Da svarte jeg at jeg har et par gir til å gå på. Nå må vi få ut det siste her. Jeg ga det jeg hadde, forteller Bardufoss-løperen.

LES OGSÅ: Gull til Graabak. Men bildene av Riiber ble møtt med sjokkreaksjon: - I alle dager?

- Jeg starta nok litt tidlig, men det er greit å gå med syre i ett minutt i en OL-finale.

Valnes sier han skjønte ganske tidlig at han kunne knekke rivalene.

- Ja, det er jo det og jeg skjønte at det var i mitt heat det ville bli fart. Jeg skjønte ganske tidlig at jeg hadde bra kontroll på dem. De klarer ikke å gå meg av her, så da var det bare å prøve og gå av dem. Det var veldig deilig å kjenne at man er så pigg på en slik dag, sier han.