RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En seier for norsk fotball

Foto: Lise Åserud / Scanpix
Sist oppdatert:
Tromsøs 4-1-seier over Rosenborg mandag kveld var en seier ikke bare for Tromsø og Nord-Norge som fotball-landsdel, men en seier for hele Norge. Men det var en tankevekker for Åge Hareide.

Tromsø leder Tippeligaen etter fem spilte serierunder. Det kan ingen si noe på etter festforestillingen de leverte mandag kveld. 4-1 over Rosenborg var ikke et mål for lite. Seieren kunne, og burde kanskje også, ha vært enda større. For sjelden har Rosenborg blitt mer rundspilt og avkledd enn de ble i går. Tromsø var kort og godt bedre i alle lagdeler.

Nettopp derfor var gårsdagens ydmykelse en tankevekker, ikke bare for Rosenborg som Norges fotball-lokomotiv det siste tiåret, men også for Åge Hareide som landslagssjef. Tre fjerdedeler av Norges forsvar spiller i nettopp Rosenborg, og tendenser til det slette forsvarsspillet vi var vitne til på Alfheim mandag kveld, har vi også sett på landslaget og i Rosenborgs treningskamper i vinter. Det har bare forsvunnet en smule i Hareide-feberen som fortsatt herjer i Norge.

SI DIN MENING:
Er det et sunnhetstegn at RBK taper?
Ja, andre lag er blitt bedre
Nei, trenger RBK-lokomotivet
RBK kommer, bare vent
Bryr meg ikke

Se resultat
Selv om landslagssjefen helt sikkert frydet seg sammen med resten av fotball-Norge mandag kveld, med unntak av mesteparten av Trøndelag, bør han også ha fått en ekstra hodepine å bryne seg på. Rosenborg og Norge spiller naturlig nok ikke så ulikt i de bakerste rekkene, og samtlige landskamper av betydning så langt, har bevist at vi kan bli over- og utspilt av de fleste.

Det lover ikke godt før høstens VM-kvalifisering. Komponeringen av Norges forsvar, og ikke minst hvordan de skal spille, bør Åge Hareide tenke på og gjøre noe med.

Men la oss ikke forlate Tromsø riktig ennå, eller på noen som helst måte ta bort noe av æren de fortjener etter mandagens kalas-seier. Det var en sann fryd å se på «Gutan», hvordan de lekne spissene og midtbanespillerne dro finter, løp igjennom Rosenborgs midtforsvar, kom seg rundt på kantene og til slutt også ble belønnet med fire vakre scoringer (selv om Espen Johnsen burde tatt frisparket til Morten Gamst Pedersen).

Derfor var 4-1-seieren også en seier for norsk fotball, som med ett er blitt mye mer interessant nå som andre lag enn Rosenborg varter opp med festfotball. Det kan i enda større grad bidra til at oppslutningen og interessen rundt Tippeligaen blir større. Det igjen smitter over på landslaget, som allerede flyter på en medgangsbølge.

Det fortjener norsk fotball og ikke minst publikum, som i flere år nå har befunnet seg i et underholdningsmessig vakuum.

Men betyr gårsdagens 1-4-tap at Rosenborg er på hell, slik mange har hevdet tidligere i vår? Enda flere kommer til å hevde det nå. Men la oss ikke være helt historieløse. Rosenborg har nærmest hatt for vane å begynne sesongen dårlig, og laget har mer enn nok kvaliteter i seg til å komme tilbake. Laget er heller ikke og på ingen måte akterutseilt. De ligger jo på femteplass.

RBK-maskinen kommer til å kverne hardt og brutalt i år også, når Harald Martin Brattbakk finner nettmaskene igjen, og når usikkerheten som herjer i mannskapet i øyeblikket, får lagt seg. Enn så lenge får vi glede oss over Tromsø, Odd og Ham-Kam, som per i dag ligger på plass en, to og tre på tabellen.

Det har norsk fotball veldig godt av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere