Gå til sidens hovedinnhold

- En skikkelig vekker

Stian Eckhoff tok et oppvaskmøte med seg selv etter VM-fiaskoen. Nå gjør han som Ole Einar Bjørndalen.

TORSBY (Nettavisen): Han skulle stabilisere seg blant de beste i verden, men i stedet ble sist vinter en skikkelig nedtur for Stian Eckhoff. Han karet seg med i VM-troppen, men slapp ikke til på en eneste distanse i Anterselva.

- Det ble en skikkelig vekker, sier Eckhoff til Nettavisen.

Der og da tok han et oppgjør med seg selv.

- Jeg sa til meg selv at «enten må du gjøre noe, eller så kan du kutte ut», røper 28-åringen.

Bjørn som trener
Valget var ikke så vanskelig. Redningsplanen handlet i første omgang om å få til en bra sesongavslutning for å beholde plassen på landslaget. Deretter om å stake ut kursen videre.

- Heldigvis gikk det bedre mot slutten av sesongen. Jeg fikk en pallplassering i Khanty-Mansiysk, og det hjalp på selvtilliten.

Stian Eckhoff ser lysere på det meste før den kommende sesongen. Det meste har gått på skinner denne sommeren. Fordi han har tatt grep.

Torgeir Bjørn, som har en utvidet rolle innenfor skiskytterlandslagets trenerteam denne sesongen, har tatt over hovedansvaret for den fysiske treningen. Han roser jobben Eckhoff har gjort med seg selv.

Kvalitetsbevisst
- Nå er Stian blitt 100 prosent toppidrettsutøver, sier Bjørn til Nettavisen – og bekrefter at eleven i perioder tidligere har vært litt av og på.

- Det er veldig mange som ønsker å bli gode. Men skal man bli best, må man virkelig ville det. Da må man ta tak selv og ta ansvar for egen utvikling. Det er der Ole Einar Bjørndalen har vært så ekstrem hele tiden. Først nå vil jeg si at Stian er på samme nivå, sier Torgeir Bjørn.

Nøkkelen er å få et optimalt utbytte av hver treningsøkt.

- Jeg er blitt mye mer kvalitetsbevisst, spesielt i de harde øktene. Det handler for eksempel om å trene med riktig intensitet. Samtidig har jeg skjønt at jeg må tørre å være litt kjørt i perioder. I fjor hadde jeg kanskje litt for mye fokus på mengde, resonnerer Eckhoff, som er veldig fornøyd med samarbeidet med Torgeir Bjørn.

- Ikke veldig trygg
- Jeg har fått en veldig fin dialog med Torgeir. Vi er blitt enige om noen veldig greie kvalitetskrav, han vet mye om hvordan Ole Einar jobber og han følger meg opp på en bra måte, sier Eckhoff.

Han innrømmer at kommunikasjonen med landslagstrener Kjell Ove Oftedal ikke fungerte optimalt for et år siden. Nå bruker han Oftedal som skytetrener – og er veldig tilfreds med den nye løsningen.

Fortsatt er Stian Eckhoff usikker på hvordan den kommende sesongen blir.

- Jeg er ikke veldig trygg på meg selv. Det er mange spørsmål. Målet er å gå flere renn på et høyere nivå enn i fjor.

Liker VM-løypene
To viktige faktorer bidrar i positiv retning: Den ene er at Eckhoff utstyrsmessig er bedre rustet enn i fjor. Den andre er at VM går av stabelen i favorittløypene i Östersund.

- Jeg byttet jo skimerke før forrige sesong. Det tar tid å bygge opp en god skipark, og det er bare å konstatere at jeg ikke var godt nok forberedt på en sesong med så mye ekstremføre som vi fikk forrige vinter. Nå har jeg flere par å velge mellom.

- Og at VM er i Östersund, er en skikkelig gulrot. Jeg har gjort det godt der før, og det betyr mye mentalt. Det gir trygghet. Og spesielt fordi det ikke er tilfeldig at jeg har gode resultater der. Løypene passer meg rett og slett veldig godt, sier Stian Eckhoff – som har vunnet begge sine verdenscupseirer nettopp i Östersund.

Må bli bedre
Torgeir Bjørn tror Eckhoff er moden for å ta et nytt steg, samtidig som han understreker at ingen ting kommer av seg selv.

- Han må forbedre seg i sporet. I forhold til det han presterte i fjor, bør han gå halvminuttet raskere i sprint og jaktstart, sier Bjørn til Nettavisen.

Om drøyt to måneder får Stian Eckhoff svaret på om selvransakelsen bærer frukter. Verdenscupen innledes i Kontiolahti 28. november.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot