RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ivan Milutinovic / Reuters / NTB scanpix

Én tisset på seg under kampene, en annen lovpriste Osama Bin Laden

Sist oppdatert:
Bli kjent med sjakkens aller særeste mestere.

Magnus Carlsen og indiske Viswanathan Anand gjør opp om VM-tittelen i sjakk denne måneden, under nokså ordnede forhold.

Slik har det ikke alltid vært i sjakkhistorien.

I forbindelse med kampen mellom Carlsen og Anand, har vi lett opp en artikkel fra nettstedet westword.com, som har tatt en kikk på noen av de særeste sjakkmesterne gjennom historien. Og dette, folkens, er ustabile saker.

Aleksandr Alekhin
Ta Aleksandr Alekhin, for eksempel, russeren som i to perioder (1927-1935 og 1937-1946) hadde verdensmestertittelen.

Denne fyren kan nemlig helt klart beskyldes for å ta i bruk halvråtne midler i kampen om å vinne et parti sjakk. Alekhin er kjent for relativt ofte å ha tisset på seg - under kampene.

Smak på ordene: «relativt ofte», «tisset på seg», «under kampene». Det smaker ikke godt.

- Om vi spilte sjakk med noen og de tisset over hele gulvet, ville vi også sannsynligvis tape, skriver westword.com, og spekulerer i om ikke dette var en del av Alekhins kløktige kampstrategi.

Som om ikke det var nok, var Alekhin alkoholiker og spilte de fleste av kampene sine full som en sjømann. Det er ikke rart at det ble en del søl, med andre ord.

Aron Nimzowitsch
Så har vi Aaron Nimzowitsch, en dansk-russisk stormester som regnes blant sjakkhistoriens fremste teoretikere.

Nå vel, Nimzowitsch hadde også sine mer spesielle sider. Da legen hans ved en anledning beordret både diett og mer fysisk trening for Nimzowitsch, svarte han med å ta treningen mellom og under sjakkmatchene. Han mente seg dessuten «forfulgt» av kjøkkensjefene på ulike restauranter, som han anklaget for å gi ham mindre mat enn alle de andre restaurantgjestene.

Carlos Torre
Men om Nimzowitsch hadde sine sære trekk, var den meksikanske stormesteren Carlos Torre Repetto hakket verre.

Torre var, ifølge westword.com, tre ting; en stormester i sjakk, en nudist og en som elsket ananas-is. «Det må da være lov,» sier du kanskje.

Jo, da. Men Torre kunne spise opptil ti ananas-sundaes hver eneste dag. Og han ble arrestert da han tok av seg klærne og løp naken rundt ombord på en buss.

Sært? Jepp, definitivt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Wilhelm Steinitz
Denne mannen, født i Østerrike men senere amerikansk statsborger, var den første offisielle verdensmesteren i sjakk, i årene mellom 1886 og 1894.

Han var også fullstendig sprø.

På sine eldre dager mente han for eksempel at han kunne telefonere trådløst til hvilket som helst sted over hele kloden. «Det er da ikke sært!» Jo, det er det, når vi vet at dette var mot slutten av 1800-tallet.

Men det blir verre, skal vi tro historiene som fortelles om Steinitz.

Han skal nemlig etter sigende ha gått rundt i hagen sin og hatt imaginære samtaler med ulike mennesker, inkludert én der han angivelig skal ha ringt til Gud (kjekt med trådløse telefoner, selvfølgelig) og utfordret ham til et sjakkspill.

Steinitz døde til slutt innesperret i et sinnssykehus. Men han hadde, som westword.com påpeker, sjakkens feteste skjegg.

Bobby Fischer
Sist, men ikke minst, må vi selvfølgelig ha med Bobby Fischer - en av sjakkens aller største legender, kanskje den største - på en slik liste.

Fischer var fra tidlig av en uttalt antisemitt, selv om moren var jødisk. Han benektet holocaust, og etter at han la sjakkbrikkene på hylla i 1975 forkynte han sågar at livskallet hans var å avdekke denne «løgnen» for resten av verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ettersom årene gikk utviklet han også et intenst hat overfor hjemlandet USA, som kulminerte i uttalelsene på filippinsk radio 11. september 2001 - kort tid etter at flere passasjerfly hadde krasjet inn i World Trade Center og Pentagon:

- Ja, dette er fantastiske nyheter, det er på tide at de j... jødene får hodene sine sparket inn. Det er på tide å gjøre slutt på USA en gang for alle.

Senere skrev han et utkast til et brev til Osama Bin Laden, der han ukritisk delte sin sympati med terroristlederen.

Fischer ble senere arrestert i Japan, sa fra seg sitt amerikanske statsborgerskap, og fikk til slutt islandsk statsborgerskap i 2005. Han bodde på sagaøya fram til sin død i 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere