Gå til sidens hovedinnhold

En utrolig deilig følelse!

Mathias Holtz fra Kjelsås har bokstavelig talt landet etter at Skywalkers tok sølv i Fallskjerm-VM på slutten av forrige uke. Det føles helt fantastisk, sier han.

KJELSÅS/ULLEVÅL: Ikke bare kjempet det norske førstelaget Skywalkers om VM-gullet med verdensmestrene Frankrike i grenen Freeflying, de tangerte også verdensrekorden på 17 formasjoner i løpet av 35 sekunders fritt fall.

Det føles helt fantastisk. Det er en utrolig deilig følelse når du har trent så hardt i så lang tid. Dette var jo også mer enn det vi håpet på. Vi dro til VM innstilt på å kjempe for medalje, og plutselig konkurrerte vi om gull. Det var over all forventning, sier Mathias Holtz fra Kjelsås til Nordreakerbudstikke.no.

Klatret oppover

Han og lagkameratene på Skywalkers, Kristian Moxnes fra Ullevål og Halvard Flaat fra fra Overhalla, har tidligere deltatt i VM to ganger. I Tyskland i 2006 oppnådde de 5. plass, mens de kun nådde opp til en 15. eller 16. plass i VM i Brasil i 2004.

De to guttene fra Nordre Aker tok fallskjermkurs i 1998/99, og har hoppet sammen siden. I 2001 bestemte de seg for å gjøre alvor ut av moroa, og i forrige uke fikk de belønningen i form av en VM-medalje i sølv, den beste plasseringen et landslag noen sinne har oppnådd.

Du kan si vi har klatret litt oppover, sier Flatz.

Turn eller isdans

Det er to hovedgrener innenfor fallskjermhopping. I den ene grenen, formasjonshopping, er målet å utføre flest mulig formasjoner på magen. Freefly er mer artistisk, Holtz velger å sammenligne det med turn eller isdans.

Du komponerer dine egne hopp, og har egentlig ingen bregrensninger. Hoppene skal se bra ut, og i tillegg skal de være vanskelige, så de viser at du er dyktig. Dommerne rangerer hoppene på en skala fra 0-10 etter vanskelighetsgrad og utførelse, forklarer Holtz.

Tangerte verdensrekorden

En konkurranse består av syv hopp. Fem av hoppene er såkalte frirunder, hvor deltakerne er i luften i 45 sekunder, mens to av hoppene er mer likt formasjonshopping.

I hopp nummer to tangerte Skywalkers verdensrekorden under forrige ukes VM, med 17 formasjoner på 35 sekunder.

Ingen medieblest

Men noe særlig oppmerksomhet utenfor fallskjermmiljøet, som teller rundt 3000 hoppere, har ikke det norske førstelaget fått.

Nei, det har ikke vært noe voldsom medieblest, sier Holtz, som allikevel mener fallskjermhopping som idrettsgren kan være på vei oppover i Norge.

De siste årene har vi sett at ekstremsport har fått en opptur i Norge, sier han, og legger til at fallskjermhopping er en fantastisk naturopplevelse.

For det første er det kicket du får når du hopper ut av flyet de første gangene. Men bare det å være i fritt fall på den digre himmelen og oppleve naturen på den måten, det er en fantastisk opplevelse!

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten