Enda en norsk verdensmester

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Mandag var det Tomas Northug. Tirsdag dukket det opp et nytt navn.

26.01.10 14:28

HINTERZARTEN/OSLO (ANB/Nettavisen): Så seint som i helga vurderte han å droppe U23-VM på ski. Tirsdag tok namdalingen Ole Marius Bach like godt gull på sprinten!

- Utrolig deilig å reise kjerringa etter den dårlige NM-innsatsen i Stokke, utbrøt 21-åringen fra Kolvereid da det overraskende VM-gullet var et faktum.

Les også: Northug mot Northug i prøve-VM

Det var den skuffende NM-innsatsen i Stokke i forrige uke som gjorde at han lenge vurderte å la være dra til VM.

Nå angrer han så visst ikke på at han likevel lot seg overtale til det.

For sein formtopp
- Formutløsningen kom litt seinere enn planlagt. Men akkurat nå kan jeg ikke akkurat beklage det. Jeg hadde overhodet ingen forhåpninger om noe slikt. Da var det desto artigere å lykkes. Man blir jo ikke verdensmester så mange ganger i livet, sier den nybakte og overlykkelige mesteren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han sikret dermed Norges gull nummer to i mesterskapet, etter at en annen nord-trønder – Tomas Northug – dagen før gikk til topps i juniorenes sprintoppgjør.

Gnistrende spurt
Bach, som representerer Byåsen i Trondheim, innledet med 10. plass i prologen, og vant deretter både kvart- og semifinale. Det begynte å lukte medalje.

Han kom dårlig ut i finalen, og lå nest sist ut av stadion. Men friskusen avanserte underveis, og var tredjemann inn på stadion. Med en gnistrende spurt klarte han å skøyte inn til gull med knappest mulige margin til sølvvinneren Martin Jäger fra Sveits. Bronsen gikk til russeren Andrej Perfenov.

Da var det god grunn til å juble hemningsløst i målområdet.

Ole Marius Bach markerte seg sterkt også i fjor da han sensasjonelt tok bronse på fellesstarten med skibytte under NM på Gjøvik. Men dette overgår selvsagt alle tidligere prestasjoner.

Klar for prøve-VM
- Veldig morsomt at Ole Marius lyktes nå. Han har hatt en tendens til å gå veldig fort i kvalifiseringsrenn, men uten å lykkes når det virkelig gjelder, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

I fjorårets U23-VM brøt Bach begge de to distansene han deltok på. Han skuffet også med en 44.-plass i verdenscupen i Düsseldorf før jul, etter å ha kvalifisert seg gjennom seier i BUL-sprinten.

Nå blir det uansett mer verdenscup på 21-åringen.

- Han får gå sprinten under prøve-VM i Oslo, akkurat som Tomas Northug, sier Skinstad.

Bronse i kvinneklassen
Etter fire norske medaljer på åpningsdagen i VM, ble det ytterligere to tirsdag. For i kvinneklassen ble det bronse til Kathrine Rolsted Harsem fra Bærum-klubben Fossum.

- Helt rått! Det er første gang jeg er ute i verden som langrennsløper, og jeg ante derfor ingenting om nivået. Etter femteplassen i prologen våget jeg å ta mål av meg til finale. Men dette var veldig i overkant, jublet 20-åringen etter at VM-bronsen var et faktum.

Kathrine, som var best i sin kvart- og semifinale, var langt framme helt fra start i finalen, og kom inn på stadion som nummer tre. Den plasseringen beholdt hun helt til mål, men spurtet friskt på slutten og var svært nær ved å kapre sølvet fra tyske Denise Herrmann.

Verdensmester Mari Laukkanen var derimot i en klasse for seg.

(ANB/Nettavisen)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.