RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

«Endelig gikk det. Endelig klarte jeg det»

Sist oppdatert:
Her er Knut Holmanns beste OL-minne.

Året var 1996 og stedet var Atlanta, USA. På startstreken «satt» Knut Holmann. Nordmannen hadde vunnet alt de siste årene, bortsett fra OL-gull.

I 1990, 1991, 1993 og 1995 kunne Holmann kalle seg verdensmester i padling. Under Barcelona-OL i 1992 måtte han imidlertid nøye seg med sølv og bronse. Nå var det duket for revansj.

Det sa pang og Mikko Kolehmianen, Augustin Calderon, Marin Popescu, Clint Robinson, Benjamino Bonomi, og Holmann bega seg ut på 1000 meter i sine OL-kajakker.

På tribunen hadde en stor delegasjon nordmenn møtt opp for å løfte sitt gullhåp. Moren og faren til Holmann var også til stede. Dette var hans dag. Dette var hans mulighet.

- Setter det høyest
1000 meter er langt i kajakk, men Holmann holdt bra følge ut fra start. Han holdt fasongen, og når det dro seg til sto det mellom nordmannen og italienske Bonomi. Et drama uten like.

Med 125 meter igjen satte Holmann inn turboen. Italieneren klarte ikke svare. Osloguttens mor og far reiste seg på tribunen. Det ble gull. Det ble gull til Holmann, gull til Norge.

- Jeg hadde mislyktes fire år tidligere, og bare klart sølvet. Derfor var det utrolig å deilig å endelig lykkes i 1996. Det var stort. En utrolig deilig følelse, sier Holmann til Nettavisen.

- Jeg setter nok det første OL-gullet høyest. Det var liksom: «Endelig gikk det». Endelig klarte jeg det. Det motiverte meg til å jobbe mot nye gull, sier den nå 43 år gamle idrettshelten.

16 år har gått siden gulløpet i Atalanta. I 2000 fulgte padleren opp med to nye OL-gull i Sydney, både på 1000 meter og 500 meter K1. Totalt har han seks medaljer fra sommerlekene.

Det er det ingen andre nordmenn som kan måle seg med. Holmann har blitt kalt tidenes norske sommerolympier, og hans prestasjoner regnes blant de største i norsk idrettshistorie.

- Akkurat det er jeg stolt av. Det er ikke noe jeg går rundt og tenker på daglig, men det er fint å være den fra Norge som har tatt flest medaljer i et sommer-OL, sier 43-åringen.

Merittlisten er lang: I 1990 ble det gull på 1000 meter i Polen, i 1991 gjentok han bedriften i franske Paris. Holmann har også VM-gull fra København i 1993 og Duisburg i 1995.

OL-debuten kom i 1992 i spanske Barcelona. Der ble det sølv på favorittdistansen 1000 meter, og bronse på 500 meter. I 1996 ble gull og sølv. I 2000 toppet han det hele med to nye gull.

Gjenopplev Holmanns gulløp fra 1996:

- Hadde ikke troen
I dag er hverdagen en smule annerledes for Holmann. Han er fortsatt involvert i padling, men har også en helt vanlig jobb.

- Nå for tiden jobber jeg som business controller. Det er noe ganske annet en idrettslivet. Det er på en måte to forskjellige verdener, sier den norske OL-mesteren.

- Jeg er også landslagstrener på deltid, og jobber med en del av de utøverne som er med nå. Ikke Eirik Verås Larsen, men noen av de litt yngre, forteller Holmann.

Interessen for padling kom i relativt tidlig alder. Som unggutt drev Holmann med både ski og friidrett, før han landet i kajakken.

- Jeg drev med ski, men jeg hevdet meg ikke så godt der, egentlig. Også drev jeg med friidrett fram til jeg skadet hælene i sånn 12-13-årsalderen, sier han.

- Da begynte jeg å padle, og så ballet det på seg. Men det var ikke før jeg var rundt 20 år at jeg skjønte at jeg kunne bli god, sier 43-åringen.

- Hva skjedde da?

- Avstanden opp til de beste begynte plutselig å bli ganske liten. Jeg var tett på de beste, sier Holmann.

- Det gikk mange år fra jeg startet til jeg skjønte at jeg kunne bli best. Jeg håpet på det, og drømte om det, men hadde vel ikke særlig stor tro på det, sier han.

Gjenopplev Holmanns gulløp fra 2000:

Tror på Verås Larsen
Den 27. juli tennes OL-ilden på ny, denne gangen i London. Også under lekene i England har Norge et sterkt kort på startstreken, nemlig Eirik Verås Larsen.

33-åringen har både gull, sølv og bronse på merittlisten fra OL. Under lekene i 2008, i Beijing, ble det sølv på K1 1000 meter. Holmann tror Verås Larsen også vil hevde seg i London.

- Ja, jeg tror nok Eirik kan følge opp den gode medaljefangsten i OL. Jeg tror han kan gå helt til topps om han får ting til å stemme, sier 43-åringen.

- Gleder du deg til OL?

- Ja, det gjør jeg. Jeg skal nok sitte foran TV-en en del å følge med, da. Men jeg skal ikke nedover til London selv, sier Holmann.

- Hva er så spesielt med OL?

- OL er jo kun hvert fjerde år, og er på en måte over alt annet. Det er det gjeveste og alle ønsker å vinne. Alle satser litt ekstra hardt mot det, og det er ekstra morsomt å lykkes der.

Padlekonkurransene under OL i London vil gå av stabelen den 8., 9., og 11. august. Eirik Verås Larsen er altså regnet som norsk medaljekandidat i grenen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere