*Nettavisen* Sport.

Endelig motstand for «The Beast»

Foto: (Scanpix)

Lørdag setter Nikolai Valuev WBA-tittelen på spill.

13.04.07 17:17

Førstkommede lørdag setter den russiske kjempen Nikolai Valuev sin WBA-tittel på spill mot den topprangerte usbekistaneren Ruslan Chagaev. Kampen er tungvektsklassens første av sitt slag mellom to boksere fra det tidligere Sovjetunionen.

Kjendisbokser
Nikolai Valuev er en av boksesportens mest profilerte utøvere. Den 213 cm høye og 150 kilo tunge kjempen genererer voldsom interesse over hele verden, og tv-kanaler står i kø for å sikre seg kamprettigheter og dokumentarmateriale på 33-åringen.

Forrige måned ble boken om Valuevs liv og karriere publisert i store opplag i hjemlandet, og det er ventet at biografien skal oversettes til tysk og engelsk i løpet av året. Det er derfor like mye en internasjonal kjendis som en proffbokser som skal forsvare sin tittel i den tyske byen Stuttgart lørdag kveld. Titteloppgjøret mot Ruslan Chagaev vil bli tv-overført til over sekstifire nasjoner fordelt på samtlige av verdens kontinenter.

Toppbokser
Det ikke er noen hemmelighet at bokseren som går under kallenavnet «The Beast From The East» har blitt forsiktig matchet mesteparten av sin karriere. Denne gangen vil han befinne seg i ringen med en ung og farlig utfordrer av høyeste kvalitet.

Ruslan Chagaev fra Usbekistan er ikke en håndplukket motstander, men et rutinert og ubeseiret boksetalent som har kjempet seg til toppen av WBAs utfordrerliste på bekostning av flere av Europas beste navn. Chagaev vant retten til å utfordre Valuev om WBA-tittelen i fjor høst, da han utbokset den topprangerte amerikaneren John Ruiz over tolv runder i en kvalifiseringskamp. Mesteren satt da selv ringside, og var vitne til at 28-åringen håndterte den amerikanske veteranen på en mer overbevisende måte enn hva han selv var i stand til et snaut år tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Farlig utfordrer
Med bakgrunn i hans mer overbevisende seier over Ruiz, generelt tøffere matching og en bunnsolid amatørkarriere som høstet medaljer fra flere store og internasjonale turneringer, spår enkelte bokseeksperter at Chagaev kan besitte den nødvendige boksestilen og teknikken for å velte Valuev ned fra WBA-tronen. Usbekistaneren har vunnet sytten av sine 23 kamper innenfor stipulert distanse, og blir populært kalt for «den hvite Tyson».

Ring Magazine rangerer Valuev og Chagaev henholdsvis som nummer fire og nummer ni i tungvektklassen.

David vs. Goliat
Til tross for alle fordeler Chagaev måtte ha med hensyn til amatørbakgrunn og bokseteknisk finesse, har 28-åringen mye å gå på når det gjelder fysisk størrelse. Med en høyde og vekt på henholdsvis 185 cm og 105 kilo, stiller usbekistaneren med et handicap på hele 28 centimeter og omkring 45 kilo når han står overfor Valuev i ringen lørdag. Å tvinge frem et overtak i kampen er derfor mildt sagt en gigantisk oppgave, men Chagaev virker overbevisende forberedt og sikker på suksess:

- For det første er jeg vant til å bokse mot større motstandere. Dessuten la jeg merke til flere svakheter hos Valuev da han bokset mot Jameel McCline i januar. De svakhetene skal jeg benytte meg av, forsikrer førsteutfordreren, og ramser opp eksempler på boksere som har gjort karrierer av å beseire større og tyngre motstandere.

Kjente eksempler
Mens eksempler på kamper der en bokser har beseiret en såpass mye større motstander er sjeldne, har det likevel forekommet flere ganger i sportens lange historie. Det mest kjente tilfellet av en kamp med ekstrem vektforskjell mellom to motstandere fant sted i 1900. Engelskmannen Bob Fitzsimmons veide knapt halvparten av den 150 kilo tunge Ed Dunkhorst, men sendte sin nær dobbelt så store motstander ned for full telling allerede i annen runde.

I 2002 senket den 98 kilo tunge Davarryl Williamson en bokser ved navn Corey «T-Rex"»Sanders, som da veide 142 kilo. Vektforskjellen mellom Williamson og Sanders var omtrent den samme som Chagaev vil erfare mot Valuev.

Det mest sammenlingnbare eksempelet i forkant av lørdagens møte når det gjelder høydeforsjell fant sted i 1992. Tidligere tungvektsmester Michael Moorer var av tilsvarende størrelse Ruslan Chagaev da han enkelt utbokset den 208 cm høye Mike «The Giant» White. Kjempens enorme fordel i størrelse ble nullifisert av Moorers southpaw-boksestil, det vil si en bokser som står med høyreben fremst - speilvendt fra hva som anses som normal boksestilling.

I likhet med Moorer er Ruslan Chagaev en southpaw-bokser. Nikolai Valuev har aldri tidligere bokset mot en southpaw som holder i nærheten av samme nivå som Ruslan Chagaev.

Ekspertpanel i studio
Til boksesendingen lørdag har TV 2 Sportens Fin Gnatt invitert to av Norges fremste bokseprofiler. Vår seneste proffsensasjon Cecilia Brækhus og hennes trener Helge Wærøy vil være tilstede for å analysere kampen, diskutere boksing generelt og besvare SMS-spørsmål fra seerne. Sendingen vil dessuten by på konkurranse med eksklusiv premie til vinneren.

Hele stevnet går direkte på TV 2 Sport 3 fra klokken 19.00, samt på tv2.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.