Endelig oppmerksomhet for USA

Foto: (Scanpix/AFP)

USAs fotball-landslag har lenge vært langt nede på amerikanske sportsmediers prioritetsliste. VM 2006 ser ut til å forandre på dette.

10.06.06 20:58

I USA handler det om baseball, ishockey og amerikansk fotball - "Soccer" har lenge vært uglesett som publikumsidrett hos kresne amerikanere.

Nå er fotball i ferd med å få den oppmerksomheten den fortjener i en av verdens mektigste idrettsnasjoner.

Fem strake
Det amerikanske fotball-landslaget er på plass i Tyskland, i sitt femte strake VM-sluttspill, og opplever et enormt mediekjør rundt seg. Både før og etter avreise til Europa har lagets presseansvarlige og spillerne fått et avsindig trøkk mot seg.

Journalister fra TV, radio og aviser vil vite alt om fotballherrene og deres muligheter i Tyskland.

- Det er første gang vi får slik oppmerksomhet. I VM 2002 var det ikke slik i det hele tatt, sier en fornøyd Landon Donovan (24).

Donovan er en av stjernespillerne i USA-laget, og spiller til daglig for LA Galaxy.

- Vi har aldri gått inn til et VM med slike forventninger og presseomtale, sier han.

Tøff gruppe
I 2002 gikk USA til VMs kvartfinaler, en bragd trener Bruce Arena håper å gjenta. Det kan bli vanskelig. Laget er i gruppe med Italia, Tsjekkia og Ghana - en uhyre tett gruppe.

En annen spiller det knyttes store forventninger til er Oguchi Onyewu (24). Oneywu er den fysisk største spilleren på laget; 1.92 på strømpelesten og med over 100 kilo muskler. Han er optimistisk før de vanskelige gruppekampene.

- Jeg tror vi får et fantastisk "show" i VM, og jeg kan knapt vente på å komme i gang. Jeg er spent på å vise hva jeg står for som fotballspiller, sier Standard Liege-spilleren.

Lagkamerat Donovan understreker at det ikke blir noen dans på roser å kopiere bragden fra 2002.

- Noen sier at det er naturlig for oss å sette kvartfinaler som vårt mål - det blir vanskelig, sier han.

Likevel har USA trolig sitt sterkeste lag noen sinne i årets VM. I tillegg til nevnte Donovan og Oneywu blir Clint Dempsey, DaMarcus Beasley, og Bobby Convey noen av nøkkelspillerne for laget i sluttspillet.

USA åpner ballet mot Norge-dødarene Tsjekkia på mandag - så spørs det om Donovan & co. kan klare det "Nye Norge" ikke maktet i play-off: Vinne mot mektige Tsjekkere.

Kilde: FIFAworldcup.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.