Gå til sidens hovedinnhold

Endelig spenning i Norge

Etter tolv års parademarsj, måtte Rosenborg omsider slite litt for seriemesterskapet. TV 2 Nettavisen ser tilbake på den spennende sesongen.

Etter at 25 serierunder var spilt var det dødt løp mellom Rosenborg og Vålerenga. Begge lag hadde 45 poeng og 15 plussmål. Rosenborg var et lite hestehode foran – på flere scorede mål.

I siste serierunde skulle Rosenborg møte Lyn hjemme på Lerkendal, mens Vålerenga tok imot Stabæk på Ullevaal. Og utgangspunktet var enkelt – VIF måtte vinne med flere mål enn RBK for å kapre seriegullet.

I løpet av de 90 minuttene gikk gullet frem og tilbake mellom Trondheim og Oslo. Etter 28 minutter ga Kjetil Wæhler Vålerenga ledelsen, og seriegullet var på Ullevaal frem til Daniel Braaten sendte Rosenborg i føringen i det 68. minutt. Siden ble det 2-0, 2-1 og 3-1 og et foreløpig gull på Lerkendal, før to kjappe mål av Erik Hagen og Daniel Fredheim Holm i det 81. og 83. minutt sendte pokalen til hovedstaden.

Der ble den frem til Frode Johnsen fullførte sitt hat trick og sørget for nok en trøndersk seiersfest minuttet før full tid.

Bronse til Bergen
Det var også spenning til siste slutt rundt tredjeplassen. Til slutt var det Brann som kunne juble over bronse. Overraskelseslagene Tromsø og Ham-Kam fulgte på de neste plassene, mens Sogndal og Stabæk måtte ta turen ned i 1. divisjon. Bodø/Glimt berget plassen i eliten da de slo Kongsvinger i kvaliken, mens Start og Aalesund er tilbake i toppserien neste år etter å ha vært suverene i første divisjon.

Av de 14 lagene som spilte i Tippeligaen, skiftet hele åtte ut treneren underveis i eller etter sesongen. Størst oppsikt vakte trenerskiftet i Rosenborg. Ola By Rise fikk beskjed om at han var ferdig på Lerkendal etter bare én sesong, men ledet trønderne inn til gull før han sa takk for seg. Hjelpetrener Per Roar Hansen rykker opp som hovedtrener, og får med seg gamlefar Nils Arne Eggen som støttespiller.

Drillo tilbake
Også i Fredrikstad er det duket for gjensyn med en gammel kjenning. Der stepper tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen inn for Knut Torbjørn Eggen, som etter den sterke høstsesongen fant ut at nok var nok.

I Stavanger skiftet man trener to ganger i løpet av sesongen. Til slutt var det engelske Ray Hodgson som styrte Viking-skuten inn på trygg grunn. Også Stabæk forsøkte med et trenerskifte for å berge plassen, men avskjedigelsen av Gaute Larsen var til liten nytte.

I nedrykkskollega Sogndal sa Jan Harald takk for seg og satte kursen mot svenske GIF, mens Øystein Gåre hoppet ut av trenerstolen i Glimt. I Tromsø overtar hjelpetrener Otto Ulseth etter at Per Mathias Høgmo sa opp, og i Lillestrøm skiftet en ut Arne Erlandsen med Uwe Rösler.

Kometen Ødegaard
Toppscorer i årets Tippeliga ble Rosenborgs Frode Johnsen med 19 mål. Neste sesong får han Alexander Ødegaard med seg i RBKs angrep. Sogndal-kometen sto for årets prestasjon, med å banke inn 15 fulltreffere for laget som endte på jumboplassen.

Lillestrøms Pål Strand leverte flest målgivende pasninger i sesongen som gikk, mens Brann-duoen Raymond Kvisvik og Robbie Winters delte andreplassen på poengligaen (mål pluss assists) bak Frode Johnsen.

Soma årets spiller
Årets spiller ble Ragnvald Soma. Brannstopperen vant med solid margin til Vålerengas Erik Hagen.

Årets slemmeste spiller var utvilsomt Bodø/Glimts Runar Berg. Med sju gule og ett rødt kort ble det unødvendig mye tid på sidenlinjen. Ingen spillere fikk mer enn ett rødt kort, mens seks spillere pådro seg seks gule kort.

Det ble scoret sju selvmål i årets Tippeliga; tre av dem av Molde. Det ble registrert tolv straffemisser. Tromsø brente utrolige fem av fem straffespark, mens Rosenborg sløste bort alle fire mulighetene laget fikk fra ellevemeteren. Tre av dem ved Frode Johnsen.

Kanskje Freddy Dos Santos kan gi Johnsen et lite kurs? VIF-spilleren satte inn alle sju straffene Oslo-klubben ble tildelt. Brann var laget som flikk tildelt flest straffespark med ni, mens Lillestrøm, Viking og Molde bare fikk ett hver.

Tilskuerrekord
Det mest gledelige i årets Tippeliga var, foruten den vanvittige spenningen, den rekordstore interessen fra publikum. Til sammen 1.458.258 millioner tilskuere så kampene i årets serie. Det gir et gjennomsnittlig publikumstall på 8012 pr. kamp, en økning på hele 23 prosent fra i fjor. Rosenborg hadde det høyeste snittet med 17.383 tilskuere. Enkeltkampen med flest på tribunene var VIFs hjemmeavslutning mot Stabæk med 23.591 tilskuere. Bunnlagene Stabæk og Sogndal trakk desidert færrest publikummere, men snitt på henholdsvis 4263 og 2550.

PS! Brann ble årets cupmester. Bergenserne lekte seg med Lyn i finalen, og vant til slutt 4-1 mot Oslo-laget. Bengt Sæternes ble den store helten med sine tre finalemål. Vestlandets hovedstad lettet fra jorden da heltene ankom byen, og Brann-fansen svever fortsatt etter at landslagskaptein Martin Andresen ble hentet til klubben for ny norsk overgangsrekord.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken