RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Endret Cologna fra nikkedukke til supermann

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Fredrik Aukland tok grep som satte Petter Northug i skyggen.

Dario Cologna har vært den store profilen i internasjonal langrenn de siste sesongene, sammen med Petter Northug.

Sveitseren har vunnet tre av de fire siste utgavene av Tour de Ski, samt at han har sammenlagtseieren i verdenscupen de siste to årene.

Mye av æren for Colognas prestasjoner må rettes til hans tidligere trener, Fredrik Aukland, som tok over treneransvaret i 2008.

Tok store grep
Nordmannen tok store grep i treningsopplegget til Cologna og de andre sveitsiske landslagsløperne. De var vant til å få en treningsplan ned til minste detalj.

- I Sveits hadde det vært mange landslagstrenere. Utøverne hadde vært vant til å få ferdige treningsprogram. De ville bli fortalt hva de skulle gjøre, fortalte Aukland i et foredrag for trenerne på Wang Toppidrett, ifølge langrenn.com.

- Fungerte ikke treningsprogrammet, ble det et nytt treningsprogram med neste trener, fortsatte treneren.

Aukland valgte imidlertid å ikke gi ut noe detaljert program, fordi han ville at utøverne selv skulle være med å diskutere treningen.

- De var ikke vant til å diskutere treningen. De hadde ingen spørsmål, men Dario vet mye mer om hvordan han bør trene intervalløkten i morgen enn noen annen ut fra dagsform og hva som passer. Det ble kommunikasjon begge retninger, og han måtte ta styringen, sier Aukland.

Slik skulle de slå Northug
For at Fredrik Aukland skulle klare å gjøre Cologna og de andre sveitserne best i verden måtte de ta grep for å få trønderen Northug ned fra tronen.

- Uansett dagsform er Northug rå til å prestere dersom han øyner en mulighet til å komme først til mål. Vi jobbet med hvordan han skulle slås og kom fram til at det handler om å gå så hardt fra start av at han blir tidlig mentalt knekt. Som en følge av dette la vi inne tøffe intervaller tidlig på treningene, forteller Aukland, ifølge langrenn.com.

Han fikk den nåværende 26-åringen til å utnytte sine styrker i langrennssporet.

- Dario må også utnytte sin styrke. Siden han er god i motbakker, må ha gå på der, og han trener også på det han er god på. Med mer jaktstarter og fellesstarter er også evnen til å spurte, taktikk og høy fart på slutten av konkurransene blitt viktigere enn før. Slikt må det trenes og tenkes på i det daglige, og skal du gjøre det bra på Tour de Ski, som ennå ingen nordmann har vunnet, må du for eksempel ha trent på det å ha 8 påfølgende dager med harde økter.

For de som lurer: Dario Cologna legger ned 950 treningstimer i året, av disse er rundt ti prosent av treningsbelastningen tøff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere