RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

England-fansen hylles

Foto: ScanpixEPA/JOAO RELVAS
Sist oppdatert:
For tre uker siden ble de ansett for å være en invaderende armé av bråkmakere. Men den engelske fansen forlater Portugal til ros fra alle hold.

Rundt 60.000 engelskmenn la sommerferien til Portugal for å kose seg med fotball, billig alkohol og solskinn. Men sist de var på EM-tur, forårsaket deler av den engelske fansen voldsomme opptøyer i Belgia og Nederland.

Lovendringer som har gjort sitt til at politiet kunne nekte de verste bråkmakerne utreise og tett samarbeid mellom britisk og portugisisk politi under EM, har bidratt til at mesterskapet har gått gemyttelig for seg.

Eksemplarisk
Bortsett fra fylleslagene på The Strip i turistbyen Albufeira på Algarvekysten forrige uke, har det knapt vært registrert uroligheter.

- Fansens oppførsel har vært helt eksemplarisk, sier Kevin Miles til Reuters. Miles er internasjonal koordinator for den offisielle engelske supporterorganisasjonen.

- Til og med det brutale nederlaget mot Portugal tok man på en sportslig måte. De engelske supporterne satte et positivt preg på turneringen.

Druknet sorgene
For mens Portugal gikk av hengslene etter kvartfinaleseieren, druknet engelskmennene sorgene sine på fredeligvis i Lisboa i natt.

- Gårsdagen var selvsagt svært skuffende, men vi kan likevel gå med hodet høyt hevet, understreker Miles.

England ble før mesterskapet advart av UEFA om at laget ville bli kastet ut av mesterskapet dersom skandalen fra 2000-EM ble gjentatt.

Ingen hooligans
De engelske fansene utgjorde den desidert største supportergruppen under mesterskapet, og laget mer verbal støy og større stemning enn de andre nasjonenes tilhengere til sammen. Men i motsetning til tidligere år bar årets invasjon preg av å være en fotballrelatert ferie, snarere enn en militær invasjon.

- Vi så at Englands supportere festet sammen med de andre landene, og bidro til å lage kjempestemning. Det var en fantastisk fest, og England var en viktig del av det, sier en talsmann for utenriksdepartementet.

- Selv takker den engelske fansen portugisisk politi og innbyggerne i landet for at det gikk roligere for seg enn så mange ganger før.

- Den viktigste faktoren er måten vi har blitt mottatt på av det portugisiske folket og av politiet. De behandlet oss ikke som hooligans straks vi gikk av flyet, sier Mar Perryman.

Svidde av spenn
De engelske supporterne er ikke de eneste som beklager at de må reise hjem én uke før planen. Bar- og restauranteierne i Portugal skulle gjerne hatt England med helt til finalen.

- Portugiserne synes det er trist at vi reiser hjem. Vi har lagt igjen en formue, sier Miles.

- Nå er det kanskje inntrykket av den engelske fansen som de beste og snilleste i verden som vil sitte igjen etter mesterskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere