Gå til sidens hovedinnhold

England snytt for VM-festen

Her kan du se hvem som skal arrangere fotball-VM i 2018 og 2022.

Fotball-VM i 2018 kommer ikke til å avholdes i England.

I stedet ble det Russland som fikk mesterskapet. Det offentliggjorde FIFA-president Sepp Blatter klokka 16.37 norsk tid torsdag. Russland har aldri arrangert noe VM-sluttspill, men vil avholde OL i 2014 (Sochi). De har også fersk erfaring med Champions League-finalen i Moskva i 2008.

Da hadde det allerede lekket ut at England ikke fikk mesterskapet, dette fordi engelskmennene visstnok røk ut tidlig i stemmeprosessen.

De andre alternativene var Spania/Portugal og Nederland-Belgia. Senere torsdag vil det bli kjent hvordan stemmegivningen var underveis.

Like etter ble det også klart at Qatar får mesterskapet i 2022. De vant i duell mot blant annet USA, Australia, Japan og Korea.

Lenge favoritt
England var lenge den store favoritten til å sikre seg VM i 2018. Selv på morgenkvisten torsdag, etter den kontroversielle BBC-dokumentaren tidligere i uka, samt opptøyene på St Andrew’s, sto engelskmennenes odds til under to i odds hos de fleste bettingselskapene.

Russland var en outsider, til drøyt tre i odds, men også Spania/Portugal var levnet muligheter, men fikk kritikk for en kjedelig presentasjon i morgentimene torsdag.

Belgia/Nederland var levnet få sjanser, og sto til mellom 40 og 50 i odds. Gode fotballnavn som Johan Cruyff, Jean-Marie Pfaff og spesielt Ruud Gullit forsøkte å fokusere på at et eventuelt mesterskap i Belgia/Nederland ville bli «tidenes grønneste Fotball-VM», med over to millioner sykler tatt i bruk av fotballsupportere fra hele verden, uten at det imponerte FIFA-delegatene tilstrekkelig.

USA, Asia eller Australia?
Tradisjonen har blitt at Europa får avholde VM annenhver gang, og 2022-mesterskapet sto dermed mellom storfavoritten Qatar, USA, Australia, Japan og Sør Korea. De to sistnevnte var levnet liten sjanse, siden de arrangerte mesterskapet i fellesskap så sent som i 2002, mens verken Australia eller Qatar hadde arrangert mesterskapet tidligere. USA arrangerte VM i 1994, da med Norge i «dødens pulje».

Til slutt ble det altså Qatar som vant frem, og hvis noen skulle lure? Snitt-temperaturen i Qatar i juni-juli er ca. 35 grader.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken