*Nettavisen* Sport.

Englands fotballpresident: – Vi kan miste klubber og hele ligaer

KRISE: Englands fotballpresident Greg Clarke advarer om at klubber og hele ligaer kan gå under i koronakrisen og sier at selv de store ikke er immune mot økonomiske konsekvenser. Her fra en kamp mellom Manchester United og Liverpool.

KRISE: Englands fotballpresident Greg Clarke advarer om at klubber og hele ligaer kan gå under i koronakrisen og sier at selv de store ikke er immune mot økonomiske konsekvenser. Her fra en kamp mellom Manchester United og Liverpool. Foto: Darren Staples (Pa Photos)

Englands fotballpresident Greg Clarke sa i tirsdagens styremøte at klubber og hele ligaer kan gå under i viruskrisen. Han maner til samhold for å unngå det.

- Vi ønsker å fullføre sesongen for de profesjonelle klubbene, men det er ikke sikkert at vi får det til. Fotballen er ikke førsteprioritet. Det viktigste er å redde menneskeliv, og vi kommer til å følge myndighetenes instrukser ettersom pandemien utvikler seg, sa han i talen.

- Fotballen står overfor økonomiske utfordringer bortenfor våre villeste forestillinger. Pandemien kommer til å få store økonomiske konsekvenser, og alle deler av næringslivet kommer til å lide. Vi står i fare for å miste klubber og hele ligaer, og mange samfunn kan miste klubben i sitt hjerte uten særlig håp om å se den gjenoppstå.

Han oppfordrer alle involverte, spillere, tilhengere, klubber, klubbeiere og ledere, til å stå opp og ofre noe for å holde fotballen i live.

Krangel om lønnskutt

Premier League har oppfordret spillerne til å godta lønnskutt på 30 prosent, men spillerforeningen PFA motsetter seg dette og peker på at det blant annet vil føre til redusert skatteinntekt som vil gå ut over helsetjenesten. Det er nå opp til den enkelte klubb å forhandle med sine spillere om eventuelle kutt.

Klikk på bildet for å forstørre. FOTBALLPRESIDENTEN: Greg Clarke.

FOTBALLPRESIDENTEN: Greg Clarke. Foto: Mike Egerton (Pa Photos)

I fotballforbundet, som ligger an til å tape inntil 1,9 milliarder kroner på pandemien, er det innført lønnskutt. Landslagssjefene Gareth Southgate (menn) og Phil Neville (kvinner) har begge godtatt kutt på 30 prosent.

Premier League-klubbene risikerer å tape om lag 10 milliarder kroner bare i TV-inntekter dersom sesongen ikke fullføres, og tapte kampinntekter koster dem også dyrt.

Ingen er immun

– Alle må innse at Premier League-klubbene ikke er immune mot følgene av det som skjer nå, og selv om de har ulik evne til å motstå tapene, er de økonomiske konsekvensene enorme, sa Clarke.

– Vi må ha en plan for å sørge for at engelsk fotball ikke brekker ryggen om denne sesongen går tapt og den neste blir redusert. Vi håper at vi ikke kommer til å trenge planen, for vi håper fortsatt å fullføre denne sesongen, men det ville være veldig dumt av oss ikke å lage en slik plan.

Clarke oppfordret alle til å slutte med kjekling og stå sammen.

– Vi har ikke mye tid, for fotballen tærer på sine økonomiske reserver, og fortsatt er ikke en dato for oppstart av sesongen i sikte. Det har ingen hensikt å rette pekefingeren og skjelle hverandre ut. Vi må være sammen om å redde sporten vår. Fotball er en lagidrett, og nå har vi behov for lagarbeid, sa han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag