RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige om å bli enige

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
KULTURDEPARTEMENTET (TV 2 Nettavisen): Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og Idrettspresident Kjell Kran ble i dag enige om å bli enige i striden om fordeling av tippemidlene.

- Jeg veit du er forbanna på meg, flirte Kjell Kran til Valgerd Svarstad Haugland etter møtet i Kulturdepartementet onsdag.

- Nei da, jeg bruker ikke sånne ord jeg, vet du, repliserte statsråden.

Det er tidligere falt mange og harde ord i striden mellom departementet og NIF. Men partene bedyrer at den striden nå er lagt bi.

- Vi er da voksne og oppegående mennesker, understreker Svarstad Haugland.

Felles forståelse
Kulturdepartementet skal nå sette seg ned med Norges Idrettsforbund på det administrative planet, og komme til en felles forståelse av tallmaterialet.

- Vi skal komme til enighet innen utgangen av mars, sier kulturministeren til TV 2 Nettavisen.

Ikke love
Kulturministeren kan imidlertid ikke love noen økning av tildelte midler. Selv om hun påpekte viktigheten med ikke å ødelegge forberedelsene for OL-utøverne som skal til Aten i høst. Og hun kan garantere at utøverne ikke vil lide noen nød.

- Jeg ønsker ikke å gjøre situasjonen usikker for de som skal til Aten senere i år. De skal få forberede seg så godt som mulig, og få det de trenger. Men vi må bli enige om hva de trenger, understreker Svarstad Haugland.

Anlegg?
Idretten trenger da 21 millioner kroner for å kunne gjennomføre forberedelsene til OL. Svarstad Haugland antyder at de manglende midlene eventuelt kan bli tatt fra anleggskontoen. Det er ikke snakk om noen ekstrabevilgning.

- Jeg kan ikke gå ut over de rammene som jeg er blitt tildelt av Riksrevisjonen og Stortingets kontrollkomité. Gjorde jeg det, ville jeg ligget dårlig an, sier Svarstad Haugland.

Idrettsforbundet har satt full stopp for all økonomisk aktivitet i forbindelse med høstens OL. Og det begynner å haste med å få prosessen på skinner igjen.

Løsning?
Også Idrettspresident Kjell Kran er innstilt på at det blir en løsning på saken. Selv om han tydelig lot det skinne igjennom at onsdagens møte ikke hadde brakt noen av partene på glid i striden.

- Vi er blitt enige om at vi skal løse saken. Så nå skal vi gå igjennom tallene, og diskutere hvordan vi skal løse saken. Vi har startet en prosess i dag, som skal få løsning ved utgangen av mars.

- Men det er helt klart at vi ikke kan kutte mer i sentraladministrasjonen på 14 personer i NIF. Så da har vi to valg: Enten å kutte i midlene til Olympiatoppen, eller i midlene til Idrettens studieforbund, sier Kran.

Økning i midler
Bråkets bakgrunn ligger i at Stortinget for halvannet år siden forandret Tippenøkkelen. Noe Norges Idrettsforbund anså å være en stor fordel. NIF har fått en klar økning i tildelte midler – fra rundt 300 millioner i 2002 til 340 millioner kroner i år.

Disse midlene blir nå fordelt i fire potter: Toppidretten får rundt 55 millioner, særforbundene får 120 millioner, 90 millioner går til barn, unge og breddidrett, mens NIF får 75 millioner i grunnstøtte – sentralt og ute i distriktene.

Restriksjoner
Departementet har imidlertid pålagt at alle administrative kostnader tilknyttet barn, unge og breddeidrett påløper NIFs sentraladministrasjon. Blant annet har dette falt NIF tungt for brystet.

I tillegg har departementet har pålagt sterke restriksjoner om flytting av midler mellom pottene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere