*Nettavisen* Sport.

Enklere for tippeligaklubbene

Foto: Scanpix

Norges Fotballforbund vil ha bedre styring på norsk klubbøkonomi og endrer lisensordningen.

28.08.09 18:06

Fredag vedtok forbundsstyret at en klubb som får lisens i høst, vil beholde lisensen til den rykker ned fra lisensiert divisjon eller blir fratatt lisensen for mislighold.

Det betyr at klubbene ikke lenger må søke om lisens én gang i året. Klubbene vil også kunne få lisens selv om ikke alle lisenskriterier er oppfylt, men vil da måtte forholde seg til en tidsfestet handlingsplan.

- Den nye klubblisensordningen er mye mer utviklingsrettet og vil også gi klubbene en langt bedre forutsigbarhet, samt at vi unngår skippertakene. Klubbene må fortsatt rapportere inn regnskapene sine to ganger i året, og vi har i tett samarbeid med klubbenes interesseorganisasjoner kommet fram til at en mer kontinuerlig oppfølging av klubbene vil bidra til å styrke toppfotballen, sier fotballpresident Sondre Kåfjord i en pressemelding.

Poengtrekk og nedrykk
Styreleder Ernst Ravnaas i Norsk Toppfotball støtter endringene.

- For klubbene betyr dette at de slipper en masse papirarbeid inn mot søknadsperioden, men ikke minst at det blir et mer kontinuerlig fokus på å oppfylle kriteriene som er satt for å utvikle klubbene og hele norsk fotball videre, sier Ravnaas.

Kriteriene for å få lisens vil opprettholdes. Det vil si at kravet om positiv egenkapital fortsatt gjelder og fortsatt er en stor utfordring for flere av klubbene.

«Klubber som ikke følger den godkjente handlingsplanen, inkludert delmålene i planen, vil bli anmeldt til Doms- og sanksjonsutvalget. Ved gjentatte brudd på milepæler i handlingsplanen vil det være aktuelt å sanksjonere klubben med poengtrekk. Dersom et kriterium fremdeles ikke er oppfylt når handlingsplanen utløper, vil klubben kunne fratas lisensen,» forteller forbundet i pressemeldingen.

- Vi er opptatt av at klubbene får realistiske frister, og på den måte sikrer vi mer løsnings- og utviklingsorienterte prosesser i arbeidet med å utvikle toppfotballen i Norge, sier Kåfjord.

Ingen kjøpsnekt - ennå
Aftenposten skrev fredag at forbundsstyret vurderte å innføre kjøpsnekt for klubber som har gjennomført eller forsøker å gjennomføre lønnskutt blant sine ansatte.

- Det er ikke det vi har fokusert på nå. Det vi har fokusert på, er å få implementert og iverksatt de nye kravene. Dette kan være noe som kommer, men det er ikke det vi har hatt fokus på nå, sier konstituert generalsekretær i NFF, Erik Loe, til Nettavisen.

- Hvor flinke eller dårlige vil du si at norske klubber er til å styre økonomien?

- Det jeg vil si om det, er at det i hvert fall en forståelse rundt omkring i klubbene nå, som vi opplever som positiv, og det er det viktigste.

- Hvordan ser du for deg denne lisensendringen påvirker livet i norsk fotball på lang sikt?

- Jeg ser for meg at det blir en bedre balanse mellom inntekter og utgifter. Om det betyr at man reduserer utgiftene eller øker inntektene, vil nok variere fra klubb til klubb, sier Loe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Klubber som Lyn, Bodø/Glimt, Tromsø, Strømsgodset, Kongsvinger, Alta, Tromsdalen, Sarpsborg 08, Moss, HamKam, Bryne, Notodden, Stavanger og Skeid er blant klubbene som sliter med å oppfylle dagens lisenskrav.

Platini vil ha endringer
I internasjonal fotball forsøker Uefa-president Michel Platini å påtvinge klubbene måtehold. Innen 2012 håper han at fotballklubbene ikke skal kunne bruke mer penger enn de tjener.

- Vi har tatt med alle på råd i denne saken: Eiere, spillere, ligaene og de nasjonale forbundene, sier Platini.

- Dersom en klubb får lån i banken for å kjøpe spillere, og er i stand til å betale pengene tilbake – er det ikke noe problem. Men dersom klubben får pengene fra styrtrike eiere, og fremdeles står i gjeld to år senere, er det problem vi ikke ønsker.

Mange av Europas toppklubber skylder enorme pengesummer. Real Madrid har for eksempel en estimert gjeld på 500 millioner pund. Det hindret likevel ikke klubben på å begi seg ut på tidenes shoppingrunde i sommer. Chelsea rapporterte, under Roman Abramovitsj’ vinger, et tap på 65,7 millioner pund i juni fjor. Manchester United har 575 millioner pund i gjeld.

- Det er i all hovedsak eierne som ber oss om å gjøre noe. Roman Abramovitsj, Silvio Berlusconi (AC Milan) og Massimo Moratti (Inter Milan). De ønsker ikke å øse ut mer penger fra egne lommer mer.

Også norske klubber lever godt på sine rike onkler. Hittil har ingen blitt slått konkurs, men både investorer, sympatisører, banker og kommuner har gått inn med midler for å redde klubblisensen.

Ikke nødvendigvis bra for Norge?
- Hva synes Norges Fotballforbund om innspillet fra Platini?

- Det som er fint med det, er at man i Uefa fokuserer på det man kan kalle økonomisk fair play. Men det er jo et krevende stykke arbeid å skulle gå opp løypa langs de retningslinjene Platini antyder. Det er ikke sånn hos norske klubber at det er en fordel å stoppe kapital fra folk som har lyst til å bidra. Men det er kanskje lånene fra Abramovitsj han tenker på, sier Erik Loe til Nettavisen.

Han legger til:

- For norske klubber, som i mange tilfeller har gode samarbeid med investeringsgrupper, er det vanskelig å se fordelen. Det er ikke sikkert at dette er en fordel for utviklingen av norsk fotball. Vi har jo nytt godt av kapitaltilførsel, i hvert fall hvis det blir brukt til investeringer av positiv karakter. Dette er en bra innstilling fra Platini, men noe som det kan være en utfordring å finne den rette balansen i, mener NFFs konstituerte generalsekretær.

PS! 1. oktober går fristen ut for å levere søknad om ny klubblisens.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag