KROATIA - SPANIA 3-5 (e.e.o):

20 minutter var spilt av åttedelsfinalen mellom Kroatia og Spania i EM mandag kveld, da et av mesterskapets merkeligste situasjoner så langt oppsto.

Spanias Pedri sendte ballen tilbake til keeper Unai Simon og selv om tilbakespillet ikke var strøkent langs bakken, burde burvokteren hatt full kontroll. På merkverdig vis bommet han imidlertid på ballen og den trillet inn i det åpne buret.

Iversen: - Ikke sett noe lignende

En gedigen tabbe av Spania-keeperen og Pedri fikk registrert et selvmål.

- Jeg tror faktisk ikke jeg har sett noe lignende. Det virker som han har planlagt noe videre, men han bommer rett og slett på ballen, sa Steffen Iversen i NRK-studio.

Ekspertkollega Alexander Schau var heller ikke imponert over Unai Simon.

- Det er noe av det aller rareste. Stakkars Pedri som får dette registrert som et selvmål. Unai Simon har sånne tabber i seg, men vanligvis så gjør han noen helt ville redninger først. Nå var det rett på dette, uten de ville redningene først, sa han.

Ifølge Opta så kom selvmålet til Pedri fra 44,8 meter og er dermed det selvmålet i EM-historien som har kommet fra lengst ut på banen. Til sammenligning så ble et av EMs vakreste mål (ikke selvmål) scoret fra 45,44 meter ut på banen. Det var Tsjekkias Patrick Schick som scoret dette og det er også rekord i EM-sluttspillet.

Scoringen førte til at Kroatia tok ledelsen i oppgjøret, men etter 37 minutter slo Spania tilbake ved Pablo Sarabia. Kort tid etter pause sørget Chelsea-profilen Cesar Azpilicueta for at det spanske laget ledet åttedelsfinalekampen i København.

Morata vekker oppsikt

Ferran Torres scoret Spanias tredje mål, før Kroatia reduserte mot tampen ved Mislav Orsic. På overtid stanget Mario Pasalic inn 3-3 og sikret ekstraomganger.

- På 3-1 tenkte jeg at nå er kampen over. Men så gjør Spania feil som mange lag gjør. De legger seg litt ned og skal trygge det inn, men så kom Kroatia med ny giv og scoret to fine mål, sa Iversen om kroatenes elleville opphenting.

I ekstraomgangene scoret utskjelte Alvaro Morata og Mikel Oyarzabal for Spania. Morata skal blant annet ha mottatt dødstrusler etter tidligere kamper i dette mesterskapet og det at han fikk sin scoring vekker oppsikt og glede.

- Jeg kjenner at jeg ble litt glad. Morata har fått hard medfart gjennom denne turneringen her. Det er deilig å se at han scorer, sa Iversen om Morata.

Den tidligere landslagsspissen var ikke den eneste som gledet seg over at Morata fikk sin revansj etter et tøft mesterskap så langt. Den tidligere engelske stjernen Gary Lineker, med en fortid i Barcelona, lot seg også begeistre.

- Jeg elsker at Luis Enrique satset videre på Morata. Og jeg elsker at Morata viser fingeren til alle som har hetset ham i sosiale medier, skriver han på Twitter.

Flere scoringer ble det ikke i kampen mandag.

Spanske sjanser

Før tabben til Unai Simon var det Spania som hadde åpnet best og skapt flere store sjanser. Etter et kvarter fikk Koke den første store sjansen i kampen.

Pedri spilte glimrende fram til Atletico Madrid-mannen, som hadde tatt løpet inn i boksen. Han kom helt alene med Kroatia-keeper Dominik Livakovic, men avslutningen var svak og gikk rett på motstanderens burvokter.

Noen minutter senere fikk Spania en ny, god mulighet. Ferran Torres slo godt inn fra høyrekanten og ved bakre stolpe sto Alvaro Morata umarkert. Headingen fra spissen gikk innom Domagoj Vida og videre inn til keeper Livakovic.

Slo tilbake etter tabbe

Like etterpå tok altså Kroatia ledelsen. Pedri spilte hjem til keeper Unai Simon. Han bommet regelrett på ballen og måtte plukke den ut av nettmaskene.

Kroatia skapte sin første skikkelige sjanse i kampen kort tid etter scoringen. Nikola Vlasic ble spilt gjennom og fra skrå vinkel sendte han ballen i nettveggen.

I det 37. minutt kom Spanias utligning. José Luis Gaya smelte til fra litt skrått hold, men fikk bra treff. Keeper Livakovic vartet imidlertid opp med en kjemperedning. Returen havnet ute hos Pablo Sarabia og den omsatte PSG-spilleren i garnet.

Dermed sto det 1-1 etter de første 45 minuttene i den danske hovedstaden.

Chelsea-veteran scoret

Drøye ti minutter var spilt av andre omgang da spanjolene gikk opp i ledelsen. Ferran Torres slo en smart ball mot bakre stolpe og der var veteran Cesar Azpilicueta på plass. Han fikk lurt seg inn foran sin oppasser og headet inn ledermålet.

Unai Simon hadde mye å revansjere etter første omgang og etter 68 minutter fikk han sjansen. Josko Gvardiol knallet til fra kort hold etter et innlegg fra Mislav Orsic. Spanias keeper kastet ut høyrearmen og reddet skuddet mesterlig.

Kort tid etter fikk Kroatia en ny sjansen da Andrej Kramaric ble spilt gjennom. Igjen reddet Unai Simon fint, men Kroatia-spissen var uansett i offside.

20 minutter før slutt hadde Spania en ny ball i nettet. Alvaro Morata scoret, men den spanske spissen ble avblåst for offside og scoringen ble annullert.

Snuoperasjon

Et snaut kvarter før slutt tydet mye på at Ferran Torres hadde satt spikeren i kista da han satte Spanias tredje mål, men fem minutter før slutt reduserte Kroatia.

Det var Mirolsav Orsic som så vidt fikk lurt ballen over streken. Med seks tilleggsminutter var det ny spenning i kampen og Kroatia pøste på. Da et innlegg fra Orsic fant hodet til Mario Pasalic var utligningen et faktum. Flere mål ble det ikke i ordinær spilletid og dermed gikk kampen til ekstraomganger.

Første ekstraomgang startet forrykende og Andrej Kramaric fikk en enorm sjanse til å sende Kroatia foran etter kort tid. Fra rundt sju meter skjøt han rett på keeper.

I andre enden hadde Spania våknet til liv igjen. Daniel Olmo kom til en god avslutning, men Duje Caleta-Car fikk blokkert avslutningen.

Kort tid etterpå scoret likevel Spania. Dani Olmo fant Alvaro Morata ved bakre stolpe og han fikk god tid til å sikte. Juventus-profilen hamret ballen opp i nettaket.

Tre minutter senere kom nok en spansk scoring. Igjen var Dani Olmo arkitekt og denne gangen satte han opp Mikel Oyarzabal. Førstetouchen til Real Sociedad-spilleren var ikke perfekt, men han klarte å pirke ballen i mål.

I andere ekstraomgang hadde Spania grei kontroll og hadde også de største sjansene. Dermed er det Luis Enriques menn som er videre til neste runde.