KRISTIANSUND – JERV 1-1:

SANDEFJORD – HAUGESUND 2-2:

Sandefjord lå på kvalikplass ett poeng foran Kristiansund før siste serierunde søndag kveld. Det var dermed duket for et ordentlig nedrykksdrama.

Det ble en tung start for begge lag, ettersom både KBK og Sandefjord havnet tidlig under i sine respektive kamper. Kristiansund utlignet etter hvert til 1–1 mot Jerv, mens Sandefjord slapp inn enda et mål mot Haugesund.

Fra 32. minutt fram til det 91. minutt var altså kvalikplassen Kristiansund sin, mens Sandefjord hadde en fot nede i Obos-ligaen.

Men i det 89. minutt våknet Sandefjord. Først reduserte Harmeet Singh, før William Kurtovic satte inn den livsviktige 2-2-scoringen ett minutt på overtid.

– Det er ikke til å tro, utbrøt Vegard Hansen i Fotball direkte på Discovery under det elleville dramaet.

Dermed sikret Sandefjord kvalikplassen i så å si siste sekund, mens Kristiansund må ta den tunge turen ned i Obos-ligaen sammen med Jerv.

– Fy faen, så deilig. Herregud. Vi ligger under 2–0 til pause og vi sliter overalt på banen, men vi blir enige i pausen om å gå ut og gi alt. Vi klarer å få to mål så det holder. Det er så deilig, sier en emosjonell Kurtovic til Discovery etter kampen.

Sandefjord møter Kongsvinger i Eliteserie-playoffen, etter de på utrolig vis slo Start i kvaliken.

– Det blir å nyte seieren nå i kveld og så blir det å omstille i morgen, sier Kurtovic om kvalikkampene mot Kongsvinger.

Tappert redningsforsøk av KBK

Det endte altså med nedrykk for Kristiansund etter seks strake sesonger i Eliteserien. Til slutt var de bare noen få minutter unna å ta en mirakuløs kvalikplass.

Etter de 14 første kampene lå Kristiansund desidert sist på tabellen, og håpet om en kvalikplass virket som en fjern drøm for Christian Michelsens menn.

Men i 15. serierunde, i slutten av juli og ved halvspilt sesong, tok Kristiansund årets første seier. Siden den gang har de plukket jevnt med poeng, og før siste serierunde lå de altså bare ett poeng bak Sandefjord på kvalikplass.

Men det holdt ikke helt inn for KBK.

– Det er blytungt. Det er noe vi har jobbet hardt for i lang tid. Vi har klart å snu den negative trenden vi var i i vårsesongen. Og måten guttene har stått i det hele veien og kjempet og bikket kamper i vår favør, og så er vi så nære å klare det helt på tampen, sier trener Christian Michelsen til Discovery.

Reagerer på KBK-valg

Kristiansund så lenge ut til å klare seg med uavgjort mot Jerv, noe som førte til at de ikke presset like hardt for flere mål mot slutten.

Vegard Hansen og Christian Gauseth reagerte på at de også valgte å drøye tid mot slutten av kampen, noe de tror var skjebnesvangert for laget fra Nordmøre.

– Jeg synes synd på KBK oppi alt dette her, men de har seg selv å takke fordi de drøyde tid. På 2–0 til Haugesund var de veldig fornøyd med uavgjort, og vi sa det her «det her er skummelt», sier Hansen i Discoverys program Fotballrunden.

Kristiansund-kaptein Dan Peter Ulvestad mente de ble for feige mot slutten av kampen, noe Gauseth sier seg enig i.

– Det er ingen tvil om at de ble det. De trengte å slå Jerv for å få kvalik, og det valgte dem bort. De satset heller på andres ulykke, og da kan det her skje. De har seg selv å takke, sier han.

– De risikerer at dette går galt, og da går det som regel galt. Det er utrolig skuffende, fortsetter fotballeksperten.

Tung start for begge

Situasjonen var klar for Kristiansund før siste serierunde – de var nødt til å i hvert fall ta ett poeng mot Jerv, aller helst tre poeng, for å ikke rykke direkte ned søndag kveld. Samtidig var de avhengig av at Sandefjord gikk på poengtap mot Haugesund.

Men Kristiansund fikk en tung start på kampen mot Jerv, for i det 7. minutt gikk gjestene opp i ledelsen etter mål av Mikael Ugland.

KBK var nødt til å score, og de kjørte på fremover. Faris misbrukte først en gigantisk sjanse, før Williamsen fikk en scoring annullert for offside.

Samtidig som Kristiansund presset på for utligning, kom en gladmelding fra Sandefjord. I det 20. minutt gikk nemlig Haugesund opp i ledelsen etter scoring av Julius Eskesen.

Vondt ble til verre for Sandefjord, for fire minutter senere doblet Christos Zafeiris ledelsen for Haugesund, og ikke lenge etter scoret Brynjolfur Willumsson for Kristiansund.

Dermed sto det 1–1 på Kristiansund stadion, og på daværende tidspunkt lå Christian Michelsens menn på kvalikplass mens Sandefjord lå under streken.

Den plassen hadde de fram til det 91. minutt. For i det 89. minutt tente Harmeet Singh håpet for Sandefjord da han satte inn reduseringen mot Haugesund.

I det 91. minutt scoret William Kurtovic for Sandefjord, og dermed sikret blåtrøyene kvalikplassen likevel.