Enormt press på Høgmo

Foto: (Foto: Scanpix)

ALFHEIM STADION (TV2 Nettavisen): Per-Mathias Høgmo har et formidabelt resultatpress på seg i sin nye jobb som manager i Tromsø IL og Olympiatoppens regionsjef i Troms.

27.11.03 16:24

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl omtaler Høgmo som representant for ”en ekstrem prestasjonskultur” - ikke ulikt Stensbøl selv - som for egen del ”bare befatter seg med internasjonale topprestasjoner”.

Prestasjonskultur

For ordens skyld understreket han dette ytterligere ved å slå fast at solide prestasjoner Tippeligaen, i seg selv ikke er å anse som internasjonale prestasjoner.

- Hvilke sportslige resultatkrav har dere satt til Høgmo?

- Så langt har vi ikke kommet. Det første vi forlanger er at Høgmo som sjef i Tromsø involverer hele organisasjonen i prosessen, og skaper en internasjonal prestasjonskultur der alle - fra førstelagsspillere til renholdere - får definert sine egne resultatmål, sier Stensbøl.

- Og i forhold til øvrige idretter og idrettsutøvere i regionen?

- Nå får vi la prosessene gå sin gang, slik at vi får definert målene. Men når målene er definert, kan jeg garantere at vi kommer til å puste Per i nakken - og aldri gi ham fred, sier toppidrettssjefen med et smil.

Ikke bare Tromsø og fotball

Både Stensbøl og Høgmo understreker at Høgmo ikke skal bruke hele tiden sin på fotball, eller Tromsø, men besørge kompetanse også til den øvrige idretten i regionen. Men Tromsø by og Alfheim stadion vil være hovedarena, med fasiliteter som idrettsklinikk, treningssenter og lokaler for teoretisk undervisning på plass i Idrettsbygget. At satsningen kommer til å koste penger utover det Høgmo skal ha i lønn, er alle parter innforstått med, men ingen kan i dag si noe om hva satsningen vil koste totalt.

Høgmo ser frem til å jobbe med mer enn bare fotball.

- Jeg er en lagbygger. Det er laget som skal prestere - ikke bare enkeltutøverne. Og for meg er ”laget” hele Nord-Norge, med idrett, næringsliv, offentlig forvaltning og politikere, sier Høgmo, og legger til at det er samarbeid idrettsgrener imellom som har skapt Norges internasjonale resultater de siste 10 årene.

- Dette gjelder også fotballresultatene. La meg minne om at fotballandslagenes resultater kom etter at Olympiatoppen involverte seg. Vi har alle enormt mye å lære av hverandre, av hverandres erfaringer, kunnskaper og treningsmetoder, sier Høgmo, som for egen del har drevet med skøyter og langrenn i tillegg til fotball.

Håper på OL

Tromsø IL og formann Gunnar Wilhelmsen har lenge håpet å være sentral i etableringen av et regionalt senter for Olympiatoppen - og Wilhelmsens rolle i OL-rådet for Tromsøs søknad for lekene i 2014, har på ingen måte dempet engasjementet.

- Det er på tide at vi konkret starter arbeidet med å skape de utøverne som skal delta under de arktiske lekene, erklærte Wilhelmsen med patos - uten å få garantier fra Stensbøl om at Olympiatoppen ville støtte Tromsøs kandidatur.

- Men er det ikke et problem for Tromsø IL at klubben har en hovedtrener som ikke er heltidsansatt?

- Nei! Per er sjefen, og sammen med seg har han Otto Ulseth, Terje Skarsfjord og Tore Rismo. I tillegg får vi tilført kompetanse fra Olympiatoppen som er gull verdt for oss. Det vi gir av arbeidstiden til trenerne våre, får vi mangfoldig tilbake, sier Wilhelmsen.

- Er det ikke et problem for Olympiatoppen at Høgmo må bruke så mye av tiden sin til en enkeltklubb?

- Nei, det har vært en forutsetning fra vår side. Vi har ønsket at våre regionsansvarlige skal kombinere oppdraget sitt med å være operativt treneransvarlig, sier Stensbøl, og peker på sykkeltreneren Atle Kvålsvoll i Trondheim som et sammenlignbart eksempel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.