MONTECATINI TERME (procycling.no): Lars Petter Nordhaug er kanskje ikke den nordmannen det snakkes mest om før VM-rittet på søndag, men det er liten tvil om at 29-åringen er en for de lange, tøffe rittene.

I fjor vant han GP Montréal og hjalp Edvald Boasson Hagen meget godt under VM. I Italia har han han fått en løype som passer hans kvaliteter meget godt.

- Det er en stilig løype med mange momenter. Det er kult. Til gjengjeld blir det tøft. Det gjelder å ha dagen, sier Lars Petter Nordhaug til procycling.no på Norges pressetreff på fredag.

Trives med lengden
Han har tydd til sin normale oppkjøring, der han gjerne avslutter langturene med en liten runde scooterpes. Det har fått han i superform til ritt som Amstel Gold Race og VM tidligere. Nå håper han å nok en gang ha prikket inn toppformen.

LIVE: Følg VM direkte her.

- Jeg føler meg bra, men det vanskelig å si en slik løype. Enten så er man der og har dagen, eller så er man tom. Da sier det stopp.

Nordhaug har flere ganger vist seg som en svært utholdende syklist. Jo lenger, jo bedre, virker til å ha vært saken for mannen fra Nøtterøy.

- Jeg trives når det blir langt. Jeg håper jeg er med på slutten og er bra. Jeg har ikke kjørt nok ritt til å vite helt, men jeg tror jeg er veldig bra.

Med Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd med seg på laget, må Nordhaug stille seg langt bak i rekken dersom det går mot en spurt.

Det gjør at det fort kan bli Nordhaugs oppgave å angripe før finalen.

- Vi får se det an underveis. Dersom det blir noen av oss som angriper, så blir det meg, mens de andre sparer seg.

(Artikkelen fortsetter undet bildet)

Avgjøres trolig i siste bakke
Nordhaug har tro på et ritt der Spania og Italia maler og maler, og gjør rittet særdeles hardt til fordel for sine kapteiner.

- Det kommer bare til å gå hardere og hardere, og så sender kanskje Italia ut to mann med 4-5 runder igjen. Det blir støting og et skikkelig utskillelsesritt. Det blir en hard finale med få folk, sier Belkin-rytteren.

Løypen inneholder to bakker, der den ene er lang og slak, mens den andre er kort og steinbratt. Det, i tillegg til det faktum at 272 kilometer venter rytterne, kommer til å gjøre VM-rittet til et av sesongens hardeste.

Les mer om VM-løypen her.

På den siste runden kommer det til å bli mange seige bein, skal vi tro Nordhaug.

- Folk går tomme når det er så langt. Man kan være med, men stoppe helt. Seieren tror jeg avgjøres opp den siste bratte bakken. En eller to får en liten luke og kjører inn til mål.

Da Nordhaug tok sin hittil eneste World Tour-seier angrep han 4,5 kilometer igjen, ble tatt igjen av tre mann, men klarte å henge med til spurten, hvor han var uslåelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Petters drømmescenario
For å kjempe om en pallplass på søndag er det ingen nytte å kun sitte i feltet.

- Drømmescenarioet mitt hadde vært å komme med i en gruppe med et par runder igjen, og så kjøre fra dem i den siste bakken.

Søndag er det meldt mye regn i Firenze, noe Nordhaug og landslagssjef Stig Kristiansen mener kan være en fordel for nordmennene.

Går alt perfekt, kan også det norske folket håpe på VM-medalje når proffene krysser mållinjen for siste gang.

- I fjor var jeg veldig bra og kunne hjelpe Edvald mye. Vi får håpe vi kan gjenta bedriften i år. Det er mulig, men det er nok litt tøffere på papiret i år enn i fjor.

Smalt nåløye
Landslagssjef Stig Kristiansen er ikke tvil om at det er medalje som er målet før hans elever setter seg på sykkelen rundt ti søndag morgen.

Hushovd, Boasson Hagen og Nordhaug har alle muligheter til medalje, dersom alt klaffer.

- De er fabelaktige ryttere, alle med spisskompetanse få er forunt, sier Kristiansen til procycling.no.

- Vi kommer hit med et reelt håp om medalje. Men det er ikke et kakelotteri med fire farger på loddet. Det er et litt smalere nåløye, men det er en reel målsetting. Vi er ikke misfornøyde hvis det blir stang ut og en femteplass. Men vi må ha høye målsettinger.