RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Entusiasmen lever videre

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Entusiasmen rundt det norske fotball-landslaget blir neppe noe mindre etter onsdagens målfest mot Nord-Irland. Og det er det heller ingen grunn til.

Norge tok tre seirer på sin Asia-turné i januar, men mange var likevel usikre på hvor gode ”Det nye Norge” egentlig var, om det kun var tilfeldigheter eller dårlige motstandere som ga Åge Hareide den drømmestarten han ønsket seg. Onsdagens kamp mot Nord-Irland ga det norske fotballpublikummet det svaret vi ønsket oss:

”Det nye Norge” er kommet for å bli.

Ingen skal beskylde Nord-Irland for å være noen stor fotballnasjon. Før kampen hadde de ikke scoret på 1242 minutter, de er nummer 124 på FIFA-rankingen, og man skal være temmelig interessert og oppdatert på britisk fotball for å kunne førsteelleveren deres på rams. Men likevel. Norge ledet 3-0 til pause. Man må grave et stykke tilbake i fotballhistorien for å finne forrige gang Norge gjorde det. Og en annen ting:

Et slikt pauseresultat hadde selv Brasil, Frankrike eller Spania vært fornøyd med.

Man trenger ikke nypussede briller for å se at den friske vinden som har blåst rundt det norske landslaget etter at Åge Hareide tok over som landslagssjef, fortsetter å gi bevegelse i det norske flagget. Det er en helt ny glød og entusiasme i laget nå. Det sprudler iver og spilleglede av spillerne, og troen på egne ferdigheter er åpenbar. Det er derfor skuddene nå sniker seg mellom beina på keeperen istedenfor rett i klypene hans. Norge tror de kan lykkes.

Det er derfor de også gjør det.

Tillit er et nøkkelord i Åge Hareides filosofi for hvordan det norske landslaget skal kunne åpnå resultater. Han har gitt unge og spennende spilllere muligheten til å vise seg fram, en sjanse flere av dem har grepet begjærlig og med begge hender. Samtidig er det lett å se at ”gamlekara” - spillerne som har noen landskamper å se tilbake på allerede, som har vært proffer i en halv karriere og som tjener trailerlass med kroner i store klubber - også oser av entusiasme.

Steffen Iversen var det klareste eksempelet på det i onsdagens kamp. Han spilte sin beste landskamp på evigheter, bidro både defensivt og offensivt, og ble også belønnet med et mål på tampen av første omgang. I intervjuene etter kampen strålte det av ansiktet hans. Det er klart det smitter over på alle de andre rundt ham, også de som så kampen på fjernsyn i Trondheim, Italia eller England. En opptur som det norske landslaget opplever nå, er noe alle vil være med på.

Langtidseffekten av det kan bli svært interessant.

I kampen mot Nord-Irland gikk Norge på banen med en lagoppstilling der det knapt var en defensiv legg fra midtbanen og framover. Vi skulle opp og score mål. Vi skulle underholde. Og det gjorde Norge. Bortsett fra de ti første minuttene i hver omgang skapte Norge et lass med sjanser. Det var også tidvis teknisk og leken fotball.

Det vil aldri bli aktuelt å stille med et så offensivt lag mot bedre lag enn Nord-Irland. Men Hareide tør å eksperimentere. Han har tent et bål i det norske landslaget, og flammene fikk fornyet styrke onsdag kveld. Og det beste av alt:

Bålet kommer til å brenne videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere