Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«EPO har ingen effekt»

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Ingen prestasjonsfremmende virkning, ifølge ny forskning.

Syklister som bruker EPO setter sitt eget liv i fare, uten å være sikker på bedre ytelse. Det sier en studie publisert torsdag i British Journal of Clinical Pharmacology.

Ifølge forskerne ved Leiden University Medical Center, er det «ingen vitenskaplige bevis» for at erytropoietin (EPO) har prestasjonsfremmende virkning for idrettsutøvere.

Det som er sikkert er at betydelig risiko er forbundet med inntak av preparatet. Blodet blir tykkere, med mulig blodpropp som resultat. Dette kan igjen føre til hjerteinfarkt, skriver forfatterne.

Ifølge Adam Cohen, professor ved det nederlandske universitetet, er tidligere forskningen på stoffer som EPO både dårlig og mangelfull. Forskeren poengterer at det er utført altfor lite testing på utøvere på elitenivå.

For å avskaffe myten om EPO som vidundermiddel hvor vanlige syklister blir til vinnere, vil Cohen ha ytterligere testing. Mer vitenskaplig kunnskap «om hva doping kan og ikke kan gjøre» vil langt på vei skape et disinsentiv for utøverne som går med tanken om å dope seg, mener Cohen.

EPO er et naturlig hormon som produseres i nyrene, men kan også stimuleres kunstig, enten med hjelp av injeksjoner eller gjennom inntak oralt. Det har lenge blitt hevdet at hormonet fører til en øking i utholdenhet med opptil 20 prosent.

Avfeies av WADA
Helt siden Festina-skandalen i 1998 har EPO har vært i sentrum for en rekke store dopingsaker innenfor sykkelsporten. Antidopingmyndigheter og mange innenfor sporten vil derfor stille seg tvilende til Cohens konklusjon.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) uttalte til Bloomberg News at det, i motsetning til Cohen, er fornøyd med tidligere forskning som foreligger på EPO.

- EPO har vært gjenstand for mye forskning med tanke på dets fysiologiske virkning og mulige effekt på utøveres prestasjoner, sier WADA-direktør David Howman.

- WADA er fullstendig fornøyd med forskningens troverdighet og derfor er EPO et forbudt preparat.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!