BISLETT STADION (Nettavisen):
- Andreas Thorkildsen er allerede en legende i spydhistorien, sier Jan Zelezny til Nettavisen.

Og han burde vite hva han snakker om, for det er liten tvil om at den tsjekkiske 42-åringen er tidenes beste spydkaster.

Ekstrem verdensrekord
Med den nærmest uslåelige verdensrekorden på 98,48 meter, samt tre OL-gull og tre VM-gull, er det ingen over og ingen ved siden i spydkastingens historie.

Se rekordkastet nederst i artikkelen!

Men Zelezny er slettes ikke sikker på at det vil forbli slik.

- Dersom Thorkildsen vinner et OL-gull til og tar verdensrekorden min går han forbi meg. Jeg vet ikke om han vil klare det, men det er mulig, mener Zelezny.

Andreas Thorkildsen kan heller ikke love annet enn at han skal gjøre alt han kan for å gjøre det umulige mulig.

- Vi får se om jeg kan slå den. Jan satte verdensrekorden rett før han fylte 30 år, så jeg har fortsatt mange gode år foran meg, sier 27-åringen til Nettavisen, og lover at han skal holde på i 5-10 år til - minst.

Ulik teknikk
Han føler seg beæret over de smigrende ordene fra Zelezny.

- Jan er nok den som har betydd mest for spyd som idrett, mener Thorkildsen.

Likevel vet ikke Thorkildsen om han har så mye å lære av den gamle mesteren.

- Jan kastet med mye mer rotasjon enn meg. Jeg har prøvd det, men får det ikke til. Jeg kaster mer lineært, rett fram, sier Thorkildsen.

- Må elske idretten
Zelezny mener likevel at de to ikke nødvendigvis er så ulike.

- Man må elske spydkast for å bli best i verden. Der er vi like, mener han.

Han mener det ikke ville nyttet for Thorkildsen å adoptere hans stil.

- Du må finne din egen stil og utvikle den. Andreas har for eksempel en veldig sterk skulder, mens jeg hadde en rask hånd, sier Zelezny.

Andreas' største styrke
Noe av det tsjekkeren er mest imponert over med Thorkildsen, og som han mener er nordmannens store styrke, er stabiliteten.

- Andreas kaster alltid bra i de store stevnene og er stort sett jevn på lengder mellom 87 og 90 meter. Derfor vinner han så ofte, mener Zelezny og gir Thorkildsen to råd på veien til å kunne slå verdensrekorden.

- Hold deg frisk og hold motivasjonen oppe.

Går for VM-gull
Selv om ikke verdensrekorden er noe Thorkildsens tenker for mye på, er målet hans for sesongen hårete nok.

- Jeg mangler VM-gullet, så det vil jeg vinne. Dessuten er målet å kaste over 93,09 meter, forteller han.

Et slikt kast vil i så fall gjøre at han går forbi finske Aki Parviainen som personen som har kastet nest lengst i verden. Thorkildsens rekord i dag er fra 2006 og lyder 91,59 meter. Det holder foreløpig til en sjetteplass på listen.

Høyere nivå enn før
Men Norges ubestridte friidrettskonge mener det er realistisk å tro at spydet kan gå lenger i år.

- Kapasiteten min ligger på et høyere nivå enn før. Da jeg satte norgesrekorden i 2006 så hadde jeg 85,5 meter som best på trening. I år har jeg oppnådd 86,5 meter, forteller Thorkildsen til Nettavisen.

- Så ut ifra det og andre fysiske tester, så mener jeg det er gode sjanser for å øke persen i år, sier han etter gode treningsopphold i Qatar og Sør-Afrika.

Der har han jobbet mest med teknikken. Den fysiske kapasiteten har nådd en grense, så der gjelder det bare å holde styrken ved like.

Årsbeste uten å imponere
Årets første stevne for Thorkildsens del gikk av stabelen nettopp i Doha i Qatar for en uke siden.

Rett nok vant han med ny årsbeste i verden, men resultatet på 83,39 meter var kortere enn både han og treneren hadde håpet.

- Jeg hadde store forhåpninger til det stevnet. Men selv om ikke de ble innfridd tar jeg med meg hvor bra det har gått på trening. Det er ikke endret selv om jeg ikke fikk ut alt i konkurransen, sier Thorkildsen.

Bislett Games best
Hans store mål for sesongen er altså VM i Berlin fra 15. august, men også et annet stevne har en helt spesiell plass i Thorkildsens hjerte.

- Bislett Games er uten tvil min generelle favorittkonkurranse. Atmosfæren som hjemmepublikumet skaper for meg er helt spesiell, bedyrer han.

Årets stevne går av stabelen 3. juli, og der vil Jan Zelezny sitte ringside når Thorkildsen gjør et nytt rekordforsøk.

- Jeg er invitert og kommer til å være her, bekrefter Zelezny overfor Nettavisen.

Dagen da alt klaffet
Dersom det skal ende med rekord må alt klaffe. Akkurat som det gjorde for Jan Zelezny den maidagen i 1996 da spydet hans snuste på 100-metersgrensen.

- Jeg hadde vært i Japan og følte meg i min livs form. Derfor sa jeg sa til manageren min at han måtte finne en konkurranse jeg kunne delta i. Jena i Tyskland var det eneste stedet, så da dro jeg dit, forteller Zelezny.

Resten er idrettshistorie, og inntil Andreas Thorkildsen aller en annen spydkaster skulle klare å tukte rekorden, kan du gjenoppleve tidenes spydkast her.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).