Gå til sidens hovedinnhold

Er australske ryttere svartelistet?

Nytt australsk lag skaper problemer for rytterne.

Vi har tidligere skrevet om Allan Davis’ problemer under Tyrkia rundt. Spurteren ble sitert på at han han ikke ble kjørt for, og at de kasakhstanske rytterne på laget hadde en helt annen taktikk enn det han var informert om.

Senere skrev han på Twitter:

- Lagkameratene mine er fine, de gjør det de får beskjed om.

Men alt skal ikke være like rosenrødt i Astana, eller i andre lag.

Årsaken er planene om et nytt sykkellag med base i Australia (GreenEdge). De er selvsagt ute etter australske ryttere, og det er det som skaper problemene.

- Det er et faktum. Det er flere ryttere som opplever det samme som meg. Det er en skuffelse, forteller Davis til Sydney Morning Herald.

- Nå har vi «aussis» endelige en sjanse til å få vårt eget lag, og da er det selvsagt helt naturlig at man er spesielt interessert i australske ryttere, hvis kontrakten går ut. Det burde lagene respektere, og så bare se å komme i gang med sesongen, få så mange seiere som mulig og bruke oss så godt de kan, så lenge de har oss, forteller Davis.

Diskuter problematikken i vårt forum!

Har UCIs rankingsystem skylden?
Det spekuleres videre om UCIs poengsystem har skylden. Lagene rangeres etter et poengsystem, basert på de to foregående sesongene. Man kan manipulere egen ranking ved å hente inn en rytter som har tatt mange poeng.

Det er nettopp dette som gjør at australienserene ignoreres. Dersom de stikker til et annet lag, er det bedre for deres nåværende arbeidsgivere å gi ryttere som blir i laget sjansen.

Lagene som er rangert topp 15 er mer eller mindre sikret en plass i det gode selskap, mens lagene fra 16 til 20 konkurrere om tre plasser i sykkelsportens ypperste selskap, «World Touren».

Her finner du den gamle rankingen!

Kritikk fra flere hold
Den franske Quick Step-rytteren Jerome Pineau er en av de som har uttalt seg kritisk til systemet. Han mener systemet tar livet av angrepsviljen i feltet. Han uttalte seg til Quest France i kjølvannet av Ardenner-klassikerne.

- Når én rytter har dominert de to første rittene, så prøver du i det tredje, mens han sikter til Philippe Gilberts storeslem.

- Det som ødelegger alt er UCIs poengsystem. Lagene tenker på å få sjette- og niendeplasser, i stedet for å prøve å vinne og ende opp på tiendeplass. De sier at radiokommunikasjonen ødelegger angrepsviljen, men poengsystemet gjør det samme. Folk blir defensive, forklarer Pineau.

Bedre før?
Siden 2005 har sykkelsportens ypperste selskap vært Pro Touren. Dit måtte lagene søke seg, og sportslige kriterier var ikke direkte viktige. Dermed ble det klaging fra en rekke lag, nå har man fått et system som vektlegger det sportslige, men det har fått en rekke uheldige virkninger.

Til og med 2004 var lignet systemet dagens, men fremdeles ikke helt lik. Da hadde man en felles ranking, der alle internasjonale sykkelritt telte, i ulik grad. Lagene rykket opp og ned mellom divisjoner, og de femten beste lagene på rankingen ved utgangen av en sesong var sikret billett i de store rittene året etter.

Uavhengig om rytterne ble i laget eller ikke.

Kanskje var det bedre?

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot