Gå til sidens hovedinnhold

Er de verdt like mye?

5. november bestemmer FIS hvor mye et VM-gull er verdt. Skipresident Sverre K. Seeberg skal være med på å ta avgjørelsen – men vil ikke si hva han mener.

I 2004 vedtok kongressen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) at det skal innføres pengepremier i de ulike verdensmesterskapene i FIS-regi. Kommende vinter settes vedtaket ut i praksis.

Men mindre enn et halvt år før mesterskapene, blant annet VM i nordiske grener i Holmenkollen, er det ikke bestemt hvor mye de ulike VM-gullene skal være verdt.

Det endelige vedtaket fattes av de 17 medlemmene i styret i FIS, FIS Council, 5. november – der Norge er representert ved skipresident Sverre K. Seeberg, som er visepresident i organisasjonen.

I den siste utgaven av fellesreglementet for alle FIS-verdensmesterskapene (alpint, nordiske grener, skiflyging, freestyle og snowboard), som ble publisert i juli, heter det at premiepengebeløpet som utbetales i VM skal tilsvare minstesatsene i verdenscupen. (Hele VM-reglementet finner du her.)

Det er imidlertid ingen garanti for at det blir slik, ifølge Seeberg.

Marked eller likhet?
- Premiepengene i verdenscupen varierer mye fra gren til gren, og gjenspeiler markedsverdien til den enkelte grenen. Spørsmålet er om man skal følge samme logikk i VM, eller om man skal følge likhetsprinsippet og si at et VM-gull har én verdi uavhengig av gren. En annen løsning som kan bli diskutert er om de ulike nordiske grenene skal ha like premiesatser i VM, mens for eksempel alpint har andre satser, sier Seeberg til Nettavisen.

Velger man den første løsningen – altså premier tilsvarende verdenscupsatser – vil det bli store ulikheter mellom verdensmesterne i Holmenkollen. For Anders Jacobsen vil et individuelt hoppgull bety 28.720 sveitserfranc, som tilsvarer 172.320 kroner. Petter Northug vil med et individuelt gull i langrenn få mye mindre, nærmere bestemt 96.0000 kroner – mens et individuelt kombinertgull bare vil gi Magnus Moan 79.560 kroner.

Det store spørsmålet er i så fall hvordan de kvinnelige hopperne skal bli premiert. De har nemlig ingen verdenscup før neste vinter, og hele premiepotten per renn i kontinentalcupen denne vinteren er på beskjedne 1500 sveitserfranc, som tilsvarer rundt 9000 kroner.

Kvinnehopp i særstilling
- Kvinnehopp er naturligvis noe vi må diskutere spesielt. Og der er det slik at det foreligger en innstilling fra hoppkomiteen i FIS på hvilke premiesatser som skal gjelde i verdenscupen neste sesong, forteller Seeberg.

Bertil Pålsrud i hoppkomiteen bekrefter overfor Nettavisen at innstillingen går på at kvinnene skal ha halvparten av herrenes premiesatser. Herrene har 71.800 sveitserfranc, tilsvarende 430.800 kroner, i den totale premiepotten per renn.

Hvis de kvinnelige hopperne får halvparten av dette, vil de faktisk få bedre premier enn kombinertløperne. Et Anette Sagen-gull i Midtstubakken under VM vil i så fall gi en premie på 86.160 kroner.

- Men om satsene som ligger i innstillingen fra hoppkomiteen blir vedtatt, er det for tidlig å si noe om. Den viktigste avveiningen i dette spørsmålet er hvor mye framtidige verdenscupparangører er villige til å betale, for i verdenscupen er det jo lokale arrangører som betaler hele premiebeløpene. Kvinnehoppingen vil ikke være tjent med at utgiftene blir så høye at vi ikke klarer å finne arrangører, poengterer Seeberg.

Ikke diskutert i forbundsstyret
- Kan du garantere at de kvinnelige hopperne i hvert fall får bedre premier i VM enn i kontinentalcupen denne sesongen?

- Det er alltid farlig å garantere noe før et vedtak er fattet, men det er jeg ganske sikker på. Noe annet ville overraske meg veldig. Det er i hvert fall mitt klare syn at jentene må få ordentlige pengepremier, sier Seeberg til Nettavisen.

For øvrig vil ikke skipresidenten si så mye om hvor han befinner seg på aksen mellom markedsprinsipp og likhetsprinsipp som utgangspunkt for pengepremiene i VM.

- Jeg ønsker ikke å signalisere noe klart syn, i hvert fall ikke før jeg har fått gått igjennom alle papirene. Det finnes gode argumenter for begge deler. Jeg tror ikke det kommer noen klar innstilling på forhånd, og dermed ligger det an til en åpen og interessant diskusjoner, sier Seeberg.

- Har dette spørsmålet vært diskutert i styret i Norges Skiforbund?

- Nei, det har det ikke. Derimot var det i sin tid diskusjoner rundt om det i det hele tatt burde innføres pengepremier i VM, forteller skipresidenten.

PS. To ting er spikret når det gjelder VM-premiene: De seks beste premieres i individuelle renn, mens de tre beste premieres i lagkonkurranser. Utgiftene deles likt mellom FIS og den lokale arrangøren.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken