RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Er dette greit?

Sist oppdatert:
Se seks kontroversielle situasjoner fra Rosenborg-Brann og døm selv.

Fotballdommere får mye oppmerksomhet i media. Det meste er negativt, og sannsynligvis får dommerstanden langt mer kjeft enn den fortjener.

Men det er stort sett bare når det får direkte innvirkning på kamputfallet, eller når noen blir alvorlig skadet, at det snakkes om dommernes innsats.

Derfor var det få som diskuterte innsatsen til hoveddommer Brage Sandmoen og hans assistenter etter onsdagens storkamp på Lerkendal.

Kjell Rune Sellins gjennombrudd og Branns fiasko tok det meste av oppmerksomheten.

Les også: Rosenborgs nye helt

Men faktum er at man sjelden ser så mange kontroversielle episoder i en kamp som det tilskuerne på Lerkendal var vitner til.

Felles for de fleste av disse episodene, var at dommer Sandmoen valgte å ikke blåse.

Nettavisen har sett kampen på nytt, og funnet minst seks avgjørelser som i hvert fall gir grunnlag for diskusjon.

Se kampen og de aktuelle episodene i opptak på TV 2 Sumo– og si din mening nederst i saken!

SITUASJON 1, 15 sekunder:
RBK-spiss Rade Prica kommer alene med Brann-keeper Håkon Opdal. I ryggen har han Yaw Amankwah, som har høyre hånd på Pricas høyre skulder og venstre arm rundt Pricas kropp. TV-bildene viser at Amankwah også holder Prica i trøya med venstre hånd.

Dommer Sandmoen lar spillet gå.

Hadde han dømt frispark, måtte han sannsynligvis også ha gitt Amankwah rødt kort for å ha fratatt Rosenborg en klar scoringsmulighet.

SITUASJON 2, 8. minutt:
Rodolph Austins albue treffer Per Ciljan Skjelbred i ansiktet. Skjelbred er trolig utenfor Austins synsfelt, men Brann-spilleren skyter tydelig albuen bakover idet den treffer RBK-spiller.

Farlig spill?

Nei, mener Brage Sandmoen, som heller ikke denne gangen blåser frispark. Følgelig gir han heller ikke kort, verken gult eller rødt, i situasjonen.

SITUASJON 3, 9. minutt:
Rosenborgs Morten Moldskred går inn i en duell med Rodolph Austin med en meget høy fot, faktisk helt oppe i ansiktshøyde. Til Moldskreds forsvar, skal det sies at Austin bøyer hodet ned. Det er aldri kontakt mellom Moldskred knotter og Austin ansikt – heldigvis.

Ikke gult kort og heller ikke frispark, mener Sandmoen.

SITUASJON 4, 70. minutt:
Branns Cato Guntveit blir for sein når han skal takle Mikael Lustig, som er på vei inn i 16-meteren med ganske klar vei mot mål. Guntveit bommer på ballen og treffer foten.

Igjen lar Sandmoen spillet gå.

Og igjen ville en frisparkavgjørelse tvunget ham til å gjøre en vurdering av hvorvidt Lustig ble frattat en klar scoringsmulighet. I så fall hadde det vært rødt kort.

SITUASJON 5, 79. minutt:
Yaw Amankwah stempler Trond Olsen i magen inne i Branns 16-meter.

Heller ikke denne gangen blåser Brage Sandmoen.

I denne situasjonen levner ikke TV-bildene noen tvil. Rosenborg snytes for et straffespark og Amankwah er heldig som slipper kort.

SITUASJON 6, 85. minutt:
Mikal Dorsin kommer til dødlinjen og slår et innlegg som fører til Rosenborgs 3-0-mål. Idet Dorsin slår innlegget, treffes han hardt i foten av Petter Vaagan Moen, som kaster seg inn i et taklingsforsøk på med et strakt bein – i stor fart. Dorsin blir skadet og er usikker til mandagens kamp mot Aalesund.

Det er naturligvis riktig av dommer Sandmoen å la spillet gå, men burde Petter Vaagan Moan hatt et gult kort i ettertid?

- Soleklar straffe
Dommersjef Rune Pedersen i Norges fotballforbund hadde verken sett kampen eller situasjonene da Nettavisen snakket med ham torsdag. Følgelig kan han heller ikke kommentere dommeravgjørelsene.

Brage Sandmoen har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

- Jeg har ikke lyst til å kommentere dommere i media, sier Michael Dorsin.

Det har derimot Trond Olsen, som er klokkeklar på én ting:

- Det er et soleklart straffespark når han treffer meg i magen. Jeg har ikke sett det i reprise, men jeg er helt sikker, sier Olsen til Nettavisen.

Stygge taklinger
- For øvrig var det veldig mange situasjoner jeg synes det er rart det ikke dømmes på. Jeg mener det skal dømmes når Rade er igjennom helt i starten, men han straffes for at han holder seg på beina. Og at Mikael Lustig skulle hatt frispark på vei igjennom, er soleklart. Der står jeg veldig godt plassert, sier Olsen.

Uavhengig av det som skjedde på Lerkendal, er Trond Olsen først og fremst opptatt av én ting når det gjelder dømming.

- Stygge taklinger med strake bein må det slås hardere ned på. Det har vært flere stygge eksempler i Tippeligaen denne sesongen. Det er ikke bra, sier Olsen.

Akkurat det samme sa lagkamerat Per Ciljan Skjelbred etter søndagens kamp mot Odd Grenland. Les mer om det her.

PS. Brann-spissen Erik Huseklepp kjeftet på seg gult kort. Han mente seg snytt for en corner.

Hva synes du om onsdagens situasjoner på Lerkendal? Sjekk episodene en gang til – og si din mening!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere