Gå til sidens hovedinnhold

Er dette tidenes idrettsfamilie?

Archie er en levende legende, Eli gjorde det umulige mulig og Peyton er allerede historisk.

Manning-familien. Navnet i seg selv er nok til å gi de fleste motspillerne i National Football League (NFL) en kraftig støkk.

Søndag skal storebror Peyton (33) spille sin andre Super Bowl i karrieren når hans Indianapolis Colts og New Orleans Saints braker sammen på Sun Life Stadium i Miami.

Den første, tilbake i 2006, husker quarterbacken nok med et smil om munnen – Indianapolis slo Chicago Bears 29-17, og Peyton ble kåret til banens beste spiller.

Året etter var det nok et medlem av Manning-familien som skulle i aksjon i amerikanernes sportshelligdag. Lillebror Eli (29) gjorde ikke familiens navn til skamme, og sørget for en underdogseier da hans New York Giants sikret en 17-14-seier over den store forhåndsfavoritten New England Patriots.

Og han ble selvfølgelig kåret til banens beste spiller han også.

Dette er den eneste gangen et brødrepar har spilt Super Bowl – og begge har blitt kåret til banens mest verdifulle spiller.

Men så har jo de to storspillerne også gode gener å arve fra.

LES OGSÅ: Laget som gir en hel by håp

Gigant på 70-tallet
Faren Archie Manning (60) var i sine glansdager en gigant for New Orleans Saints. Selv om han aldri maktet å føre Saints til Super Bowl, så var han ansett som en av de beste quarterbackene i hans tid. Archie ble valgt til to Pro Bowls (en kamp der ligaens beste spillere møter hverandre), og i 1978 ble han kåret til divisjonens beste spiller.

Og det på et lag som ble ansett som en av ligaens dårligste.

Archie fikk tre barn med kona Olivia. Før Peyton og Eli kom nemlig Cooper. Han ble sett på som en av nasjonens største talent i hans wide receiver-posisjon, og var på god vei til å bli en del av fotballaget til det prestisjefylte universitetet i Mississippi.

Men skader skulle vise seg å sette en solid stopper for idrettskarrieren til eldstebror. Det som kunne ha blitt en stor karriere for Cooper endte etter hans videregående utdanning. I dag jobber han i et suksessfullt energifirma i New Orleans.

Peyton og Eli led definitivt ikke den samme skjebnen. Begge hadde svært suksessfulle karrierer henholdsvis ved universitetet i Tennessee og Mississippi, der de to satte nye rekorder og mottok haugevis av priser. Minstemann Eli fikk blant annet æren av å bli kåret til USAs beste allroundspiller.

Det var med andre ord stor spenning knyttet til de to brødrene da de tok steget opp til NFL.

Veien mot perfeksjon
Peyton ble plukket av Indianapolis i 1998. Laget hadde en forferdelig sesong, men Peyton har i ettertid uttalt at han lærte utrolig mye av den sportslige motgangen. 33-åringen ble dog valgt til Pro Bowl i sin første sesong. Peyton har faktisk blitt valgt til samtlige Pro Bowls i hele hans aktive karriere med unntak av én sesong.

Et vitnesbyrd på hans storhet som quarterback.

I 2004 fulgte lillebror Eli storebroren opp blant «de store gutta». Minstemann ble hentet av San Diego Chargers, men nektet å spille for vestkystklubben. Dermed bar turen over til østkysten, nærmere bestemt New York Giants.

De påfølgende sesongene hadde New York-klubben en sportslig fremgang, mye takket være deres nye quarterback. Toppen av kransekaka ble nådd da Giants som tidligere nevnt vant Super Bowl i 2007 – klubbens første triumf siden 1990.

Men minstemann har dog måttet tåle å havne i skyggen av storebror Peyton. Indianapolis har blitt en stormakt i NFL takket være Peytons utrolige evne til å kaste med millimeterpresisjon til sine lagkamerater.

Peyton har samlet inn intet mindre enn fire MVP-trofeer, et bevis på at han har vært sesongens beste spiller i NFL. Det også selvfølgelig en NFL-rekord.

Det lyser med andre ord rekorder med en gang navnet «Manning» kommer opp.

Oppgjør mot den tidligere favorittklubben
Men søndag venter en knallhard utfordring for Peyton. Ikke bare skal hans Colts opp mot et Saints-lag som for første gang i historien skal spille Super Bowl – Manning-familien kommer fra New Orleans, og Peyton selv var en Saints-fan når han var yngre.

Faren Archie, som tidligere nevnt er en legende for Saints, er dog ikke i tvil om hvor hans hjerte ligger under søndagens oppgjør.

– Jeg heier på sønnen min. Alle som tror det er annerledes har tydeligvis ikke barn, sa Archie da det ble kjent at Peyton skulle spille mot klubben han var en del av et helt tiår.

Gutta er heller ikke dårlige på å markedsføre seg i USA. Familien har blant annet stilt opp i en Simpsons-episode der fokuset er på familiens suksess. Også innenfor reklameverdenen har Manning-familien stilt opp i flere korte snutter sammen – selvfølgelig med den type arroganse som kommer med å være en Manning.

Sjekk videosnutt nederst i saken!

Uansett er Manning-familien for lengst sikret en plass i historiebøkene. Nå spekuleres det blant amerikanske NFL-eksperter om Peyton er den beste quarterbacken i den tradisjonsrike sportens historie.

Entusiastene mener at en seier for Peytons Indianopolis Colts i søndagens Super Bowl vil ende den diskusjonen, og gi 33-åringen hans fortjente plass:

Helt på toppen. Ene og alene.

HTML EMBED

Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken