RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dette virkelig mulig uten doping?

Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Ja, sier norsk ekspert.

Ye Shiwen svømte inn til OL-lekenes første verdensrekord og svømte raskere enn Ryan Lochte de 50 siste meterne. Den imponerende tiden har blitt en snakkis og BBC begynte med en gang å spekulere i om 16-åringen har dopet seg til suksessen.

Testet positivt
Hovedtrener Stig Leganger-Hansen i Bærumssvømmerne mener det er fullt mulig å oppnå et slikt resultat uten at doping er involvert.

- Slike dopingrykter dukker alltid opp om noen imponerer. Jeg mener at det er ingen grunn til å tro at doping er involvert, sier Leganger-Hansen til Nettavisen.

Kinesisk svømming har nettopp blitt utsatt for en dopingskandale. I juni kom det ut at 16 år gamle Li Zhesi, som var en del av vinnerlaget i 2009 i VM, hadde testet positivt på et prestasjonsfremmende dop, EPO. Stoffet gjør at kroppens oksygenforsyninger øker.

- Kina er en stor nasjon, men de er nok ikke mer utsatt av den grunn. Jeg mener dopingskandaler er ganske jevnt fordelt.

- Satsningen i Beijing har hjulpet
Til tross for at folk begynte å spekulere, er det ingen grunn til å ikke være imponert. Shiwen svømte de siste 50 meterne på 29,75, mens Lochte svømte på 29,92. Men den 16 år gamle jenta var ikke bare raskere enn det den 27 år gamle amerikaneren klarte å prestere, men hun var hele fem sekunder raskere enn hennes tidligere rekord.

- Det er helt fantastisk. Jeg ble veldig overrasket og imponert. Det er ekstra gøy at det kommer noen overraskelser underveis. Jeg tror det er mange unge som kommer til å prestere godt.

Kinas klumsete fortid med mye dop tror Leganger-Hansen har blitt mye bedre.

- Den satsingen Kina satte i gang da de skulle arrangere OL i Beijing tror jeg har hjulpet dem. De har fått en del gode svømmere og jeg tror det er den satsingen som gjør at de gjør det bra nå.

Shiwen slår tilbake
Etter at flere begynte å mistenke 16-åringen for doping, skal Shiwen, ifølge NTB, mandag ha avvist antydningene til doping.

- Det kinesiske svømmelaget har et klart standpunkt mot doping, så det er ikke noe problem, sa hun etter at hun ble beskyldt for å ha dopet til seg suksessen.

Shiwen startet sin strålende karriere da hun ble plukket ut av klasserommet bare 7 år gammel. Lærerne i Kina er trent til å finne barn med lovende fysiske egenskaper og 7-åringen hadde uvanlig store hender og lange legger. Hun forlot hjemme sitt for å begynne med en intensiv trening og i en alder av 12 år ble hun plukket ut til å representere Kina internasjonalt. I fjor overrasket hun blant annet stort i VM i Shanghai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere