Er dette VM-jokeren?

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Nettavisen hjelper Åge Skinstad med VM-uttaket i langrenn.

13.01.09 18:52

Det begynner å haste for langrennsløpere som har planer om å bli med til VM i Liberec. Første mulighet til å overbevise er NM på Gjøvik, som innledes torsdag. Deretter gjenstår to verdenscuphelger, i Otepää (Estland) og Rybinsk (Russland).

2. februar tar sportssjef Åge Skinstad ut den endelige troppen.

Den kommer til å bestå av 18 løpere. I utgangspunktet 11 menn og 7 kvinner – med mindre resultatene fram mot uttaket skulle tilsi noe annet.

Trangt på damelaget
Skinstad har sagt at alle gullkandidater på enkeltdistanser står først i køen. Deretter kommer de som har vist at de er medaljekandidater. Så kommer de som kan komplettere et stafettlag, i den grad det ikke er nok å ta av blant de individuelle medaljehåpene. Og først etter det, kan løpere bli tatt ut på potensial og håp om formstigning.

Før NM-uka starter har Nettavisen gjort opp en grundig status på hver enkelt distanse. Vi har delt inn potensielle VM-farere i tre kategorier: Sikre, nær plass – og fortsatt aktuelle.

Konklusjonen er at det foreløpig er trangere om plassen på damelaget enn på herrelaget – og at mer er uavklart enn på samme tidspunkt foran Sapporo-VM for to år siden.

Duket for Hafsås?
Hvis fordelingen blir 11-7, kan det være duket for en joker i herreuttaket. Nettavisen tror Skinstad i så fall trekker en skiskytter opp av hatten – til å gå femmila, og som kan være back-up på stafetten.

Slik det ser ut i øyeblikket, kjemper Frode Andresen og Ronny Andre Hafsås om den siste plassen til VM i skiskyting. Den som ikke kommer med, kan trolig håpe på å få en sjanse i ski-VM.

Hafsås er kanskje lengst unna en VM-plass i sin primæridrett. Til gjengjeld er sølvgutten fra 15 km fri i fjorårets ski-NM den som har imponert mest i sporet av samtlige skiskyttere. I helgens renn i Oberhof, hadde han beste langrennstid på begge de individuelle distansene

Før jul vant dessuten Hafsås 30 km fellesstart i skandinavisk cup i langrenn. Spørsmålet er om han rekker å gå flere spesiallangrenn før VM-uttaket (i Rybinsk?) – og om Skinstad eventuelt tør å ta ham ut på rent skjønn.

18-åring inn – Skofterud ut?
Skjønner landslagsledelsen Hafsås inn i VM-troppen som en ellevtemann, blir det bare sju damer. Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Therese Johaug går trolig alle de tre distanserennene pluss stafetten.

Foto: Afp/scanpix

I tillegg har både Celine Brun-Lie og juniorjenta Maiken Caspersen Falla (18) vært på seierspallen i verdenscuprenn i fristilsprint denne sesongen, og dermed vist at de er medaljekandidater på den øvelsen.

Dermed er det bare to plasser å slåss om for Marthe Kristoffersen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Vibeke Skofterud (samt eventuelt andre som skulle melde seg på i siste liten).

I så fall kan det se stygt ut for Skofterud. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har friplass på sprint, og er dessuten mer allsidig. Mer allsidig er også Marthe Kristoffersen – som dessuten har vist at hun kan være en perfekt ankerkvinne i stafetten.

Nettavisens VM-kabal blir dermed som følger:

HERRER:

Sprint, fristil:

Tittelforsvarer/friplass: Jens Arne Svartedal – neppe medaljekandidat. Det spørs om Norges Skiforbund bruker penger på å sende ham til VM hvis han ikke også er kvalifisert for 15 km klassisk.

Sikre:
Ola Vigen Hattestad – har vært Norges desidert beste sprinter så langt i vinter. Norges største gullhåp.

Nær plass:
Tor Arne Hetland – veteran som var på pallen i to verdenscupsprinter før jul og som vant sprint i Tour de Ski. Kan vinne VM-gull.
Petter Northug – har ekstremferdigheter og vant sprint i Tour de Ski. Kan vinne VM-gull.
Johan Kjølstad – var på pallen i Davos. Medaljekandidat.

Også aktuelle:
John Kristian Dahl – har vist styrke på mange områder i vinter, men har ikke vært på pallen i en fristilsprint
Øystein Pettersen – har slitt med skader og sykdom, men kvalifiserer han seg først for det norske laget, kan han levere hva som helst i VM.
Anders Gløersen – verdens beste fristilsprinter i fjor er i akutt tidsnød på grunn av langvarige sykdomsproblemer.

KONKLUSJON:Nettavisen tror Ola Vigen Hattestad, Tor Arne Hetland, Petter Northug og Johan Kjølstad går – samt Jens Arne Svartedal, hvis han blir sendt til Liberec.

15 km klassisk:

Tittelforsvarer/friplass:Lars Berger – går neppe, ettersom det er klassisk.

Sikre:
Martin Johnsrud Sundby – har vunnet en klassisk 15-kilometer og flere ganger vist seg som en av verdens beste klassikere. Gullhåp.
Eldar Rønning – har vært blant verdens beste klassiskløpere i flere sesonger, og har dokumentert potensial også i vinter. Gullhåp.

Nær plass:
John Kristian Dahl – har vært stabilt god i distanserenn i klassisk, men hadde nedadgående formkurve i Tour de Ski og ser ikke ut som en medaljekandidat i øyeblikket.

Også aktuelle:
Odd-Bjørn Hjelmeset – har et udiskutabelt potensial, men har slitt med helsa og har ikke kvalifisert seg gjennom resultater hittil i vinter.
Anders Aukland – har fått sjansen i verdenscup og levert ok, men ikke mer. Ingen medaljekandidat nå.
Jens Arne Svartedal – har skuffet i de viktige rennene, og har hatt problemer med magen. Gikk en gnistrende 15-kilometer i skandinavisk cup før jul og er inne i VM-kampen.
Roger Aa Djupvik – startet 2009 med å vinne en klassisk 15-kilometer i skandinavisk cup, og meldte seg dermed på i VM-kampen etter en førjulsvinter preget av sykdom og dårlig form.

KONKLUSJON:Nettavisen tror Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, John Kristian Dahl og Odd-Bjørn Hjelmeset går, men kampen om de to siste plassene er veldig åpen før NM.

30 km fellesstart med skibytte:

Sikre:
Petter Northug jr. – vil være en klar gullkandidat hvis han bevarer Tour de Ski-formen. Kanskje den største favoritten på distansen.

Nær plass:
Martin Johnsrud Sundby – har sin styrke i klassisk, men er også god i skøyting og har en ok finish. Medaljehåp på en god dag.

Også aktuelle:
John Kristian Dahl – behersker begge stilarter, selv om han er best i klassisk, og har utviklet seg i distanserenn. Neppe en medaljekandidat.
Tord Asle Gjerdalen – er jevn i begge stilarter, men har slitt med å leve opp til fjorårsprestasjonene i vinter. Må vise formstigning.
Eldar Rønning – har slitt med å ta det siste steget i skøyting, men kan forsvare en plass på det norske laget i mangel på klare medaljekandidater.
Tor Arne Hetland – har ikke vært imponerende på distanserenn hittil i vinter, men er en luring og en potensiell joker i feltet.
Morten Eilifsen – har mye å bevise i NM hvis VM skal bli mer enn en drøm.

KONKLUSJON:Nettavisen tror Petter Northug jr., Martin Johnsrud Sundby, Tord Asle Gjerdalen og Tor Arne Hetland går.

50 km fristil, fellesstart:

Friplass/tittelforsvarer: Odd-Bjørn Hjelmeset – er ingen fristilløper, men har rutine og liker utfordring. Drar han først til VM, hiver han seg nok med på denne distansen også.

Sikre:
Petter Northug – har potensial til å vinne ei femmil i skøyting så lenge det er fellesstart. I utgangspunktet Norges eneste medaljehåp på øvelsen.

Nær plass:
Tore Ruud Hofstad – har lite å vise til på femmil, men er god i skøyting og skal trolig uansett til VM for å gå stafett. Da blir det femmil også.

Også aktuelle:
Ronny Andre Hafsås – skiskytter som har imponert voldsomt i langrenn. NM-sølv på 15 km fri i fjor. Vant 30 km fri fellesstart i skandinavisk cup før jul. Beste langrennstid på begge renn i verdenscupen i skiskyting i Oberhof i helga.
Frode Andresen – skiskytter som ble Norges beste på femmil fristil i Holmenkollen sist vinter. Stor kapasitet og masse rutine.
Martin Johnsrud Sundby – har ikke vist like mye i skøyting som i klassisk, men har form og potensial.
Tor Arne Hetland – samme begrunnelse som på tremila.
Tord Asle Gjerdalen – har stor kapasitet i fristil, men har ikke overbevist så langt i sesongen.
Geir Ludvig Aasen Ouren – var god på Beitostølen, men har slitt med å følge opp.

KONKLUSJON:Nettavisen tror Petter Northug, Tore Ruud Hofstad, Tord Asle Gjerdalen og Odd-Bjørn Hjelmeset går – samt den av Hafsås/Andresen som ikke kommer til VM i skiskyting. Trolig Ronny Hafsås.

4x10 km stafett:

KONKLUSJON:Nettavisen tror Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Tore Ruud Hofstad og Petter Northug går stafetten.

Lagsprint, klassisk:

KONKLUSJON:Det vanskeligste uttaket. Det kryr av kandidater til et norsk lag som vil være gullfavoritter. Nettavisen tror Ola Vigen Hattestad og Eldar Rønning går for Norge – med Tor Arne Hetland og John Kristian Dahl som de nærmeste utfordrerne.

Nettavisen får dermed en VM-tropp for herrer med følgende 11 løpere: Ola Vigen Hattestad, Tor Arne Hetland, Petter Northug, Johan Kjølstad, Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, John Kristian Dahl, Odd-Bjørn Hjelmeset, Tore Ruud Hofstad, Tord Asle Gjerdalen og Ronny Andre Hafsås (eller Frode Andresen).

DAMER:

Sprint, fristil:

Friplass/tittelforsvarer: Astrid Uhrenholdt Jacobsen – har ennå ikke vist VM-takter etter skadeproblemene, men kan fortsatt bli en medaljekandidat i VM.

Sikre:
Marit Bjørgen – den gamle sprintdronningen har vært på pallen i sprint også i år, og er medaljekandidat på en bra dag. Men prioriterer hun denne distansen i VM?
Celine Brun-Lie – imponerte med andreplass på sprinten i Davos, foran Marit Bjørgen. Er en sprinter Skiforbundet satser på – som på en god dag er medaljekandidat i VM.

Nær plass:
Marthe Kristoffersen – junior som mange ganger vist at hun er god i skøytesprint, senest under Tour de Ski. Medaljekandidat på en god dag.
Maiken Caspersen Falla – 18-åring som debuterte i verdenscup med tredjeplass i Düsseldorf. Er kvalifisert for VM, og da bør hun få delta i VM.

KONKLUSJON:Nettavisen tror alle de fem nevnte jentene går VM-sprinten.

10 km klassisk:

Sikre:
Marit Bjørgen – har vært stabil på seierspallen på denne distansen i verdenscupen i flere sesonger, selv i tunge perioder. Gull blir vanskelig, men medalje er absolutt realistisk.
Therese Johaug – viste med avslutningen i Tour de Ski at formen er der. Absolutt en medaljekandidat.
Kristin Størmer Steira – er en mesterskapsløper og har vist form flere ganger i vinter, selv om det primært har vært i skøyting. Medaljekandidat.

Også aktuelle:
Astrid Uhrenholdt Jacobsen – klassisktreningen har lidd spesielt mye i skadeperioden, og Astrid er ikke helt i rute. Men finner hun toppformen, er hun plutselig en pallkandidat. Formutvikling blir avgjørende.
Vibeke Skofterud – har ikke vist seg som en pallkandidat hittil, men har hatt en lang treningsperiode og er glimrende teknisk i klassisk. Formutviklingen avgjør. Viste svakhetstegn under norgescupen i Granåsen i helga.
Ingvild Flugstad Østberg – junior som har vist bra takter i verdenscup og vunnet to klassiske 10-kilometere i skandinavisk cup. Men det spørs om det holder til plass på et norsk VM-lag i denne konkurransen. I så fall må hun yppe seg skikkelig i NM på hjemmebane denne uka. Og det har hun kanskje planer om å gjøre?

KONKLUSJON:Nettavisen tror Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen går for Norge.

15 km fellesstart med skibytte:

Sikre:
Marit Bjørgen – kanskje Bjørgens beste gullmulighet i VM. I skøyting er det få som hamler opp med Bjørgen i en spurt i et distanserenn.
Kristin Størmer Steira – har medalje på distansen fra VM både i 2005 og 2007. Medaljekandidat også i år.

Nær plass:
Therese Johaug – bedre i klassisk enn i skøyting, og ingen stor spurter, men god nok for Norge. Medaljekandidat på en ekstrem dag.

Også aktuelle:
Marthe Kristoffersen – sølvvinner fra distansen i NM i fjor. Høstet nyttig erfaring i Tour de Ski, og kan overraske i VM hvis hun blir tatt ut på distansen.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen – i likhet med på 10 km klassisk, har formutviklingen alt å si.
Vibeke Skofterud – blir hun med til VM for å gå 10 km klassisk, er hun også en kandidat på denne distansen.

KONKLUSJON:Nettavisen tror Marit Bjørgen, Kristin Størmer, Therese Johaug og Marthe Kristoffersen går for Norge.

30 km fristil, fellesstart:

KONKLUSJON:Nettavisen tror Norge stiller med identisk lag som på 15 km fellesstart – og at de samme seks løperne er med i vurderingen.

4x5 km stafett:

KONKLUSJON:Nettavisen tror Norge stiller med samme lag som vant verdenscupstafetten i Gällivare, det vil si Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen. Men som for de øvrige distanserennene for kvinner, vil det komme an på formutviklingen til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Vibeke Skofterud.

Lagsprint, klassisk:

KONKLUSJON:Marit Bjørgen velger trolig å stå over denne distansen. Da vil det være duket for en duo fra Oslo vest, bestående av Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie. (Ingvild Flugstad Østberg kan være en mulig joker, hvis hun viser seniorjentene ryggen i NM på Gjøvik).

Nettavisen får da en VM-tropp for damer med følgende 7 løpere: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Celine Brun-Lie, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Hvem mener du bør til VM? Si din mening!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.