*Nettavisen* Sport.

Er kampen om grønn trøye over?

Foto: (Reuter/Scanpix/Epa)

Peter Sagan mener ingen kan stoppe ham.

Tour de France sjuende etappe til Albi ble ikke bare en maktdemonstrasjon fra etappevinner Peter Sagan og hans Cannondale-lag.

Det ble også etappen hvor konkurrentene hans i kampen om grønn poengtrøye falt av i stor stil i fjellene.

Dermed kunne Sagan sanke maksimalt med poeng ved den innlagte spurten midtveis, samt på målstreken i Albi hvor slovaken var overlegen i spurten.

Med sine 224 grønne poeng leder nå Sagan med 94 poeng på tyske André Greipel. Mark Cavendish har 119, mens Alexander Kristoff står med 111.

Nå tror den 23 år gamle slovaken at bare et uhell kan hindre ham å vinne den grønne trøya – slik han gjorde under tour-debuten i 2012.

- Jeg har den grønne trøyen nå, men vi får se hvordan det går videre. Hver dag er det ryttere som reiser hjem på grunn av skader. Unngår jeg velt eller skader skal jeg holde fast på den grønne trøyen, sier Sagan etter seieren fredag.

Grunnlaget for Sagans seier ble lagt 100 kilometer før målseilet, på etappens bratteste stigning, andrekategorien Col de la Croix de Mounis. Det var der Cannondale-laget kjørte hardt i front og Sagans rivaler ble akterutseilt.

Blytung i bakken
Det var ingen stor overraskelse at Mark Cavendish og André Greipel ble frakjørt. Kroppene deres er laget for fart, ikke for å kravle opp bakketopper.

Dog var det litt mer oppsiktsvekkende hvor fort avstanden vokste mellom Cannondale-toget i tet og de belgiske spurtlagene lengre nedi bakken.

Nå fokuserer Cavendish og Greipel på enkeltetapper, fremfor grønn trøye i Paris.

- Jeg ble frakjørt i en stigning og det var ingenting jeg kunne gjøre. Det var tøft, men det er fortsatt mange spurtetapper, ikke minst den siste på Champs-Elysées, sier Cavendish, som han har vunnet fire år på rad i Paris.

Sagan er overalt
I 2012 delte den dominante trioen – Cavendish, Greipel og Sagan – broderlig da de vant tre tour-etapper hver. Så langt har de triumfert én gang hver i jubileumsutgaven av la Grand Boucle. Men ingen har prestert like jevnt som slovaken.

Én seier, tre andreplasser og én tredjeplass er fangsten for Sagan etter sju etapper (på åpningsetappen ble han i likhet med mange andre hindret av velt og endte på 154. plass).

Det viser prov på en makeløs allsidighet som mest sannsynlig vil gjøre det nærmest umulig å rive av ham det høyst ettertraktende, grønne tekstilet.

«Kun uhell kan fra frarøve ham det».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.