Christian Eriksen får operert inn hjertestarter etter at han fikk hjertestans i EM-kampen mellom Danmark og Finland i helgen.

Det opplyser Danmarks Fotballforbund i en pressemelding.

- Etter at Christian har vært gjennom forskjellige undersøkelser, er det bestemt at han bør ha en ICD (hjertestarter). Denne enheten er nødvendig etter en hjertestans, sier landslagslege Morten Boesen i pressmeldingen.

- Christian har akseptert løsningen, og planen er bekreftet av spesialister både nasjonalt og internasjonalt. De anbefaler alle denne løsningen, sier han videre.

På en pressekonferanse i helgen fortalte Boesen at Eriksen våknet etter ett støt med hjertestarteren, etter at det først var gjennomført hjertekompresjoner.

Intensivlege Jens Kleine, som var med på gjenopplivingen av Eriksen bekrefter dette, ifølge tyske NTV.

- Omtrent 30 sekunder senere åpnet spilleren øynene, og jeg kunne snakke direkte med ham. Det var et veldig rørende øyeblikk fordi sjansene for å lykkes i hverdagsmedisinske kriser er mye lavere, sier Kleine.

Norges landslagssjef Ståle Solbakken fikk også operert inn hjertestarter etter at hjertet hans stoppet på trening med FC København i 2001. Han ble berget av hjertestarteren på en løpetur i 2009.

Nederlands Daley Blind, som også deltar i EM, har fortsatt karrieren etter at han fikk operert inn en hjertestarter 2019. Blind har imidlertid en såkalt S-ICD, som ikke regnes som et like stort inngrep som en tradisjonell ICD.

NHI skriver følgende om hjertestartere (ICD):

En implanterbar hjertestarter (implantable cardioverter-defibrillator = ICD) er en liten datamaskin som opereres inn under huden i brystveggen, og med ledninger som føres inn i hjertet. Hensikten med en slik hjertestarter er å redusere risikoen for å dø dersom hjertet ditt slår om til en farlig hjerterytme eller slutter å pumpe - en hjertestans. Du kan trenge en slik hjertestarter hvis du har anlegg for å få ventrikkeltakykardi - en livsfarlig hjerterytmeforstyrrelse - eller dersom du får ventrikkelflimmer - en tilstand der hjertet bare skjelver og ikke klarer å pumpe blod ut i kroppen. Ventrikkelfimmer medfører døden hvis ikke behandling blir gitt umiddelbart.