Gå til sidens hovedinnhold

Eriksen sendte beskjed til lagkameratene etter tapet

Fotball er langt fra det viktigste i verden, men scenene i Parken da Danmark møtte Belgia var et bevis på at sporten kan bringe mennesker sammen.

DANMARK - BELGIA 1-2:

Innledningen på kampen satte følelsesregisteret til de fleste på prøve.

Ti minutter ut i oppgjøret ble kampen stoppet da samtlige på den danske arenaen hyllet Christian Eriksen, som er i god behold etter at han fikk hjertestans mot Finland lørdag.

TV-bildene viste Belgias stjernespiss Romelu Lukaku gi Danmarks Thomas Delaney en god klem, mens hjemmefansen viste fram et stor banner med påskriften «Hele Danmark er med dig, Christian».

Til slutt ble Kevin de Bruyne Belgias store helt med både målgivende pasning og mål i torsdagens oppgjør, men Manchester Citys midtbanejuvel droppet å feire sin egen scoring av respekt for Danmarks nummer ti.

- Jeg hadde ikke lyst til å feire. Jeg har for mye respekt for de danske tilskuerne, sier han til RTBF.

- For en scoring, og flott respekt, Kevin de Bruyne, skrev tidligere England-spiss Peter Crouch på Twitter etter scoringen.

- Ultimat respekt fra Kevin de Bruyne i målfeiringen. Han tenker på Christian Eriksen, skriver BBCs Match of The Day.

Åge Hareide håper forbrødringen i fotballverdenen de siste dagene kan gi ringvirkninger i fremtiden.

- Det viser hvilken posisjon Christian har i fotballverdenen, og det er fantastisk fint å se. Jeg tror alt det som skjedde rundt Eriksen er bra for samfunnet. Kanskje vi må få et samfunn der vi passer mer på hverandre enn det vi gjør i dag, og der har fotballen gått foran, sier han i TV 2s studio etter kampen.

Danmarks spiss Martin Braithwaite avslørte til pressen etter kampen at Eriksen hadde sendt en melding til spillerne etter tapet.

- Han har sendt en beskjed til oss i Whatsapp-gruppen. Jeg mener han skrev «dere er så rå». Jeg har ikke hatt tid til å se mer på den, fordi jeg skulle gjøre intervjuer, sier 30-åringen ifølge danske TV 3.

Vertene fikk en drømmeåpning på kampen torsdag da Yusssuf Poulsen sendte laget i ledelsen, men Kevin de Bruynes inntog i den andre omgangen snudde kampen for Belgia som nå har halvannen fot i mesterskapets utslagsrunder.

Braithwate var svært nære å utligne i sluttminuttene, men Barcelona-spillerens heading smalt i tverrliggeren.

Resultatet betyr at avansement henger i en tynn tråd for Danmark. Laget har null poeng etter to kamper, og er avhengige av tre poeng mot Russland.

- Stor respekt til danskene. De bidro til en kamp som var morsom å spille. Jeg sa til dem at jeg respekterer dem som menn. De reddet min venns liv, sier Lukaku, som er lagkamerat med Eriksen i Inter, til dansk TV3.

Rørende scener for kampstart

De danske spillerne virket svært følelsesladde før kampstart, vel vitende om at Eriksen fulgte oppgjøret på Rigshospitalet kun en drøy langpasning unna.

Mens «You'll Never Walk Alone» ble spilt i Parken da spillerne sto i tunnelen, var flere av spillerne svært preget da nasjonalsangen runget utover nasjonalanlegget.

Det ble imidlertid tidlig tydelig at de danske spillerne ikke var alene torsdag. Et elektrisk Parken sørget for helt elleville rammer i toppkampen i gruppe B, og åpningsminuttene bar preg av dansk dynamitt.

Etter flere knalltøffe dager etter Eriksen kollaps mot Finland, var det tydelig at de danske spillerne hadde haugevis av energi og adrenalin som måtte ut.

Kasper Hjulmands mannskap gikk ut i ett hundre og tyve, og presset de belgiske stjernene til å gjøre feil over hele banen. Belønningen kom allerede etter to minutter spilt da Yussuf Poulsen sendte hjemmefansen til himmels.

Et brudd høyt i banen gjorde at spissen fikk ballen inne i feltet, og 27-åringens avslutning snek seg inn i Thibaut Courtois' venstre hjørne.

Åtte minutter senere kom på mange måter kampens høydepunkt da hoveddommer Björn Kuipers stoppet kampen, slik at både spillere og fans kunne applaudere Christian Eriksen.

Hyllesten av danskenes nummer varte i et helt minutt før kampen gikk i gang igjen, og fra Rigshospitalet kunne Inter-stjernen se sine landsmenn kjøre kampen i et voldsomt tempo.

De store mulighetene laget fikk innledningsvis uteble imidlertid utover i den andre omgangen, men «de danske drenge» kunne gå i garderoben etter en helt fantastisk omgang.

- Vi BLÅSER Belgia av banen, og det er kun spilt åtte minutter? Vi har ballen, og vi vil nærme Belgias mål hele tiden. Belgierne virker nærmest skremt av de danske spillerne, som har ild i øynene. Wow, for en start. Jeg forstår det nesten ikke, skrev danske BT etter den danske sjokkstarten.

de Bruyne-magi for Belgia

Belgia-sjef Roberto Martinez var langt unna fornøyd etter å ha sett sitt lag til tider bli rundspilt før pause, og den tidligere Everton-manageren svarte med å sette inn Kevin de Bruyne fra start i den andre omgangen.

Manchester City-spilleren har vært ute med en skade i ansiktet etter Champions League-finalen, men brukte ikke lang tid på å ta fullstendig styring i Parken.

Etter 55 minutter ble han også direkte avgjørende da belgierne utlignet.

Et meget godt raid av Romelu Lukaku ute til høyre endte hos Belgias midtbanestjerne, som sendte to dansker i pølseboden med en skuddfinte, før han nærmest med øyne i nakken så Thorgan Hazard komme fra dypet bakfra.

Pasningen på tvers i feltet perfekt for Borussia Dortmund-spilleren, som kunne trille inn 1-1.

Belgias nummer sju var imidlertid ikke ferdig for dagen.

Etter 71 minutter fikk han ballen på drøyt 20 meter, hvorpå han dundret til med venstrefoten. Ballen smalt inn i Schmeichels nærmeste hjørne, som ikke maktet å holde skuddet ute.

Danmarks forsøkte å kvittere, og kom nærme da Martin Braithwaite kom til avslutning, men skuddet ble reddet av Thibaut Courtois.

Braithwate kom enda nærmere et par minutter før full tid da han vant en heading inne i boksen, men Barca-stjernens avslutningen gikk i tverrliggeren før den forsvant ut igjen.